THD metodaKonačno i oni koji muku muče sa hemoroidima mogu da odahnu. Od skoro se u našoj zemlji radi nova, revolucionarna metoda za trajno otklanjanje hemoroida, bez reza. Reč je o THD (transanalna hemoroidalna dearteralizacija) metodi, koja za samo pola sata, u lokalnoj anesteziji, gotovo sa stoprocentnom sigurnošću, bolne grozdove potpuno eliminiše.
Za razliku od već poznatih metoda, kao što su sklerozacija (davanje injekcije sklerozantnog sredstva u koren hemoroida kojim se izaziva zatvaranje krvnog suda hemoroida), hemoroidektomija (odstranjivanje hemoroidalnog čvora) i drugih, ovom se direktno deluje na uzrok, odnosno, zatvara se ulaz u otvoreni arterijsko-venski šant.

Dijagnostika

Palpatornim i anoskopskim pregledom, utvrđuje se stepen hemoroida i njihova forma (da li su spoljni ili unutrašnji, trombozirani ili ne… ) Važno je utvrditi da li uz hemoroidalna oboljenja pacijent ima i neke prateće poremećaje, kao što su prolapsi ili fisure, koji se THD intervencijom takode mogu otkloniti.

Svi pacijenti koji imaju hemoroide od drugog do četvrtog stepena mogu da razmišljaju o ovoj metodi. Pacijentima sa četvrtim stepenom hemoroida, moguće je uključiti i kolonoskopiju, kao dodatnu dijagnostičku metodu.
– THD metodom se ne podvezuje venski čvor, nego se deluje na arterijsku granu koja dovodi krv u šant.Hemoroidi posle ove intervencije splasnu, a pacijent može da se vrati normalnim aktivnostima već za dan-dva. Ne preporučuje se fizička aktivnost (sport ili obavljanje teških fizičkih poslova ) 14 do 30 dana posle operacije.

Metoda

Ova metoda se radi pomoću posebno konstruisanog uređaja, koji se sastoji od specijalnog proktoskopa u koji je ugrađena dopler sonda. Sonda pronalazi otvoreni arterijsko-venski šant (mesto na kome se krv iz arterije direktno preliva u venu, povećavajući u njoj pritisak, što dovodi do proširenja vena, odnosno stvaranja hemoroida). Proktoskop ima vodilicu, otvor kroz koji se ubacuje hirurška igla sa koncem, kojom se podvezuje mesto na kome nastaje otvoreni šant.

Komplikacija gotovo da i nema, a većina bolesnika ne oseća bolove ni za vreme operacije, ni kasnije, što je veoma važno naglasiti, jer su drugi zahvati bolni i vrlo neugodni. Kod osetljivijih, nakon THD može se javiti umeren bol koji brzo prođe uz uobičajene analgetike.

Priprema

Kako bi procedura oduzimala mnogo vremena pacijentima, lekari savetuju da dan uoči intervencije pacijenti analnu regiju ( oko 20 cm u prečniku ) depiliraju. Dan pre procedure, večera se najkasnije do 19 časova. Posle ovog obroka, treba popiti tri tablete laksativa. Poželjno je i da se uveče pije što više tečnosti, jer se na taj način postiže bolji efekat čišćenja debelog creva. Ujutro, na dan zahvata, pacijent radi mikroklizmu i ponavlja je oko 14 časova. THD se radi posle 17 časova.

Operacija

Ovaj zahvat ima šest etapa, jer se podvezuje šest arterijskovenskih šantova, koliko ih i ima u analnoj regiji. Kada se svih šest regija obradi, do tada vidljivi hemoroidalni čvorovi nestaju, jer više ne postoje uslovi za njihovo nekontrolisano punjenje krvlju.
Sedma etapa je stavljanje sunđerastog tampona, koji se rastapa u periodu od 12 do 24 časa. Njegova uloga je da pritiska šavove koji su postavljeni, kako neki od njih, zbog promene položaja nakon zahvata, ne bi popustio. Konci koji se koriste su resorbujući i nestaju posle 14 dana.

ČETIRI STEPENA

Hemoroidi ili šuljevi su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom (slično kao proširene vene na nogama). Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje pri pražnjenju creva, a mogu da ih „poguraju” i trudnoća, genetski faktori, starenje, hronični zatvor, dijareja, dugotrajno sedenje i analne infekcije.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji ih unutrašnji. U zavisnosti od veličine unutrašnjih hemoroida, postoje četiri stadijuma ove bolesti. Neprijatnost zadaju i muškarcima i ženama. Procenjuje se da polovina populacije starije od 50 godina ima hemoroide.