bol u grlu

bol u grluTonsilitis – upala krajnika – gnojna angina

Pojava akutne upale krajnika se često povezuje sa vursnim infekcijama kao što su prehlada i grip. Članak koji sledi obezbedjuje više informacija na ovu temu.

Krajnici su skupine limfnog tkiva koje se nalaze sa obe strane grla. Smatraju se prvom linijom odbrane tela zato što upravo oni zaustavljaju patogene (klice) koji ulaze u usnu duplju udisanjem vazduha ili gutanjem hrane. Termin „tonsilitis“ se odnosi na upalu krajnika. Kako je ova bolest akutne prirode, karakterušu je iznenadni simptomi kao i njihova brza pojava. Usled toga što su izloženi virusima, bakterijama i drugim pategenima koje udišemo ili gutamo, krajnici se mogu upaliti. Upala krajnika je prilično česta kod dece i adolescenata do 15 godina. Virusi koji izazivaju običnu prehladu i bakterija zvana Streptokokus piogenes su česti uztočnici ove bolesti.

Simptomi

Karakteristični simptomi upale krajnika uključuju:

– Crveni i otečeni krajnici

– Bolno grlo

– Bol u grlu prilikom gutanja

– Pojava pečata na krajnicima; belih ili žutih

– Temperatura

– Uvećanje limfnih žlezdi na vratu

– Neprijatan zadah, praćen promuglim glasom

– Formiranje gnoja na upaljenim krajnicima; stanje poznato
kao akutni eksudativni tonsilitis

– Ukočen vrat

– Glavobolja

– Intenzivni bol u predelu abdomena

– Kod dece, moguće je balavljenje, usled nesposobnosti gutanja
Nesposobnost gutanja ili jedenja u slučaju uvećanja krajnika.

Terapija

Ako je uzrok bolesti bakterijska infekcija, prepisuju se antibiotici. Sa druge strane, ako je uzročnik virus, možete se lečiti i pomoću nekih domaćih lekovitih sredstava. Evo nekih mera koje možete preduzeti sami kod kuće kako biste ublažili simptome:

Odmor je neophodan, to daje telu dovoljno vremena da se izbori sa bolešću.

Uzimanje puno tečnosti je jednako važno. Pomaže u održavanju grla vlažnima, čime se smanjuje bol i dehidratacija. Nemojte da pijete hladnu vodu. Pijte toplu vodu i jedite vruće supe. Izbegavajte tečnosti sa kofeinom jer mogu izazvati dehidrataciju.

Grgorenje mlakom slanom vodom nekoliko puta dnevno pomaže u smirivanju iziritiranog grla i ubrzava proces lečenja.

Održavanje vlažnosti vazduha takodje može biti od pomoći. Za ovo se može iskoristiti ili ovlaživač vazduha, ili ključala voda u čajniku čija će para biti korisna. Para će pomoći u održavanju vlažnosti vazduha.

Deca takođe mogu koristiti i pastile za grlo.

Izbegavajte duvanski dim, zagadjeni vazduh, isparenja boja itd.

Temperatura i bol mogu poremetiti san, popričajte sa svojim doktorom o odgovarajućem leku.

Pratećenje pomenutih mera, zajedno sa osnovnom ličnom higijenom svakako se mogu pokazati blagotvornim. Kod ozbiljnih slučajeva, prilikom čega obolela osoba ima česte epizode bolesti sa ozbiljnim simptomima, otklanjanje krajnika hirurškim putem može biti preporučeno.