tipovi koze

Osnovni tipovi kože su: suva, masna i normalna.Od tipa kože uveliko zavisi i zdravlje i nega kože.Tip je odredjen genima i nemože se promeniti samo se može delovati na kožu da bude što je više moguće zdrava…
tipovi koze
Postoje tri osnovna tipa kože: suva, masna i normalna.
Suva koža ima vrlo tanku pokožicu i nedovoljno lučenje lojnih žlezda. Krvni sudovi se brzo šire i veoma su krhki. Ovakva koža je veoma osetljiva i zahteva veću negu.Za ovaj tip kože trebalo bi svakodnevno koristiti hidratantne kreme, koje imaju dvojaku ulogu d nahrane i ishidriraju kožu.Hidratantne kreme su, ustvari, rastvori vode u ulju.Kada ih nanesemo u tankom sloju,vlaga iz njih veoma lako i dugotrajno prodire u kožu.Ako imate ovaj tip kože uvek tražite posebnu kozmetiku za negu suve kože.Ako niste sigurni možete se posavetovati sa dermatologom.Mnogi negu kože smatraju za sporedno pitanje i nikad ne bi otišli kod dermatologa zbog ovakvog pitanja ali koža je veoma bitna za sveukupno zdravlje i lepotu.
Masna koža ima proširene pore i veoma razvijene lojne žlezde, koje luče više masnoće nego što je zaista potrebno. Ovakva koža izgleda debela, uglavnom je sjajna i pomalo žućkasta, ali je i veoma otporna. Na masnoj koži bore se javljaju znatno sporije.Masnoj koži su potrebni proizvodi za negu koji vraćaju vlagu, ali pri tom kožu ne maste dodatno.
Normalna koža predstavlja idealnu sredinu izmedju suve i masne: masnoća je normalna, cirkulacija krvi takođe, a pore su jedva vidljive.
Kombinovana koža je na pojedinim delovima suva, a na drugim masna. Ovakva koža je veoma česta i zahteva dvojaku negu — prema određenom području.
Dehidrisana koža je stara koža, ponekad ostarela pre vremena. Osnovni problem ove kože je nedostatak vlage.
Postoji i koža koja sadrži suviše vode. Takva koža zahteva detaljan kozmetički tretman.

Lekovi iz kuhinje za sve tipove kože
• Soda bikarbona isušuje alergijski osip koji vlaži.
• Sokovi od cvekle i kupusa dobro pročišćavaju krv i korisni su kod masne kože sklone aknama. Pijte po pola čaše jednog od ovih sokova jednom ili dva puta dnevno tokom 10 dana.
• Šargarepa je aniseptik i ubrzava zarastanje rana. Nanesite rashlađenu supu od šargarepe na kožu kako biste ublažili ljuštenje, ogrubelost i svrab.
• Krastavac umiruje upaljene osipe koji svrbe, na primer kod ekcema, a vodica od krastavaca je idealno sredstvo za čišćenje i tonik za masnu kožu: naseckajte krastavac na kockice i kuvajte u 1 litru vode 15 minuta. Procedite i propasirajte kroz gazu ili sito.
• Seme lana je bogato esencijalnim omega 3 masnim kiselinama, koje doprinose zdravlju kože. Nanesite čaj od semena lana na suvu kožu ili ga dodajte u kupku kako biste omekšali kožu.
• Med deluje antiseptički: nanesite malu količinu na upaljenu kožu.
• Sok od sirovog krompira je tradicionalan lek koji navodno umiruje upale i pomaže kod dermatitisa, rana i čireva. Za lečenje ispucale kože upotrebite narendani krompir pomešan s maslinovim uljem.
POVEZANO>>> Prirodni preparati za masnu kožu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *