terapija kandide kandidijazeSimptomi vaginalne kandidijaze su kada osećate veoma jako peckanje i svrab u vagini…Nabavite adekbatnu kremu za prvu pomoć a ako se ovo učestalo ponavlja izaberite konačno terapiju koja će vas zauvek osloboditi kandidijaze…

Akutna vaginalna kandidijaza

Akutni napad je očigledan: crvenilo, natečenost, peckanje i jak svrab intimnog predela, uz pojavu gustog lučenja poput sira. Morate je dobro izlečiti, jer u suprotnom će se vratiti.

Zašto dolazi do vaginalne kandidijaze:
Možete je zapatiti pri seksualnom odnosu, ukoliko je vaš partner imao infekciju gljivicom Candida albicanis (koja se prepoznaje po crvenim tačkicama na glaviću). Možda ste je dobili nakon lečenja i upotrebe antibiotika ili kortizona, ili kao posledicu ishrane suviše obogaćene šećerima i kvascima (hleb, pica, slatkiši, gazirana pića i slatki sokovi s fruktozom). Ova infekcija može da se javi i usled crevne disbioze, to jest promene bakterijske flore, koja je uobičajena kod žena koje pate od opstipacije ili iziritiranih creva. Zapravo, mikrospore kandide migriraju od creva prema vagini,naseljavajući se u njenoj unutrašnjosti. Ginekologu je dovoljan samo jedan pregled kako bi ustanovio infekciju ovom gljivicom.

Terapija vaginalne kandidijaze

Podrazumeva se lokalna upotreba antifungalnih lekova. Razna istraživanja pokazala su da su najefikasnija sledeća dva molekula: klotrimazol i sertakonazol. Prvi antimikotik se koristi svake večeri u nedelju dana, u formi intravaginalne kreme (sadrži i jednodozni aplikator) ili u formi vaginalnih tableta. Prednost kreme jeste u tome što može da se razmaze i po spoljašnjem delu genitalija i u predelu između vagine i anusa, koji su u tim trenucima često veoma upaljeni i bolni.

Da biste doveli u ravnotežu vaginalni pH, koji u ovim slučajevima postaje veoma kiseo, tehnikom “uradi sam” pripremite rastvor za ispiranje. U apoteci kupite špric od 250 cc i napunite ga rastvorom koji ste dobili tako što ste pomešali kašiku natrijum bikarbonata (soda bikarbona) u prahu s litrom mineralne negazirane vode. Napunite špric i ubrizgajte rastvor u vaginu dva puta dnevno, sedeći na bideu. Peckanje će se smanjiti.

U slučaju infekcije uobičajena terapija je primena antibiotika oralno ili lokalno u vidu vaginaleta. Ovakva
terapija istovremeno deluje i na normalnu vaginalnu floru i smanjuje broj laktobacila. Stoga je nakon upotrebe antibiotika neophodno obnoviti vaginalnu floru i uspostaviti optimalnu kiselost vaginalne sredine. U apotekama se mogu naći različite vrste probiotskih vaginaleta koje na prirodan način uspostavljaju ravnotežu vaginalne
flore. Obično sadrže probiotske bakterije iz roda Lactobacilus, mlečnu kiselinu i izoflavone.

Probiotske bakterije imaju veliku moć vezivanja za ćelije vaginalne sluzokože, grade zaštitnu barijeru i onemogućavaju vezivanje i razvoj patogena. Mlečna kiselina brzo vraća kiselost vagine i stvara optimalnu sredinu za efikasnu zaštitu od vaginalne infekcije. Prirodni izoflavoni potenciraju delovanje unetih laktobacila i mlečne kiseline na vaginalni epitel, sprečavaju vaginalnu suvoću i omogućavaju vaginalnu elastičnost. Sprečava se nastanak i ponavljanje bakterijskih infekcija, ublažava ili sprečava vaginalni svrab, peckanje, neprijatan miris i pojava sekreta. Mogu se koristiti istovremeno s antibiotskom i antimikrobnom terapijom.

Recidivna kandidijaza

Ukoliko ne uspevate da je se otarasite i svaka dva do tri meseca ponovo morate da se borite sa svrabom i peckanjem intimne regije, neophodna vam je preventivna nega: traje dva meseca ali deluje!
Zašto se infekcija kandidom ponavlja: Recidivni oblici ove infekcije skoro uvek zavise od takozvane perferne rezistencije na insulin (što je predvorje za dijabetes: nije slučajno da dijabetičari pate i od ovog problema!), koja nastaje bilo zbog genetskog porekla bilo usled pogrešnog stila života. Smanjena fizička aktivnost i gojaznost, to jest prevelika težina i ishrana prebogata šećerima i pekarskim proizvodima koji sadrže kvasac, pospešuju razvijanje kandide. Kao prvo, trebalo bi da prekontrolišete glikemiju, insulin i glicirani hemoglobin (forma hemoglobina koja nastaje tokom njegovog izlaganja visokim nivoima glukoze u plazmi), da se podvrgnete dijeti i počnete redovno da se bavite sportom.

Terapija
Da biste izbegli reaktiviranje infekcije s prvim stresom, morate voditi računa o prevenciji. Lactobacilus acidofilus, bakterija koja se i inače nalazi u crevima i vagini, stvara mlečnu kiselinu i snižava pH vrednost, tako da sprečava rast gljivica. Prirodni izvor laktobacilusa je jogurt. Osim toga, u apotekama u slobodnoj prodaji mogu se naći brojni suplementi s acidobacilusom u obliku tableta i kapsula. Ova bakterija, kao i Bifido faktor, preporučuje se u dozama od
četvrtine kašike jednom dnevno (ukoliko je stanje teško i dvaput), s vodom između obroka.

Kapricin (Capricin) – masna kiselina ekstrahovana iz kokosovog oraha – takođe uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika ovog ekstrakta treba piti svakog dana s vodom.
Maslinovo ulje je isto tako efikasno u kontrolisanju razmnožavanja ove gljivice s obzirom na to da sadrži oleinsku kiselinu. Dnevno treba uzimati najmanje kašičicu maslinovog ulja zajedno sa hranom. Neophodno je promeniti i način ishrane. Mnogi se uz dijetalnu ishranu osećaju bolje već za dve do četiri nedelje.

Ako se, uprkos profilaksi, napadi ne prorede, tražite od ginekologa da vam napravi vaginalni antimikrogramski tampon kako biste otkrili koju vrstu kandide imate i koji antimikotik na nju najbolje deluje. Ako imate dijabetes, moguće je da se radi o Glabrati, koja je otporna na azolike.

Kandidijaza kože

Ako ste podložni kožnoj mikozi, na letnjim vrućinama sigurno osećate svrab i peckanje. Naučite da izaberete najbolju negu kako vam se to više ne bi ponavljalo.
Zašto se dešava: Ukoliko ste koristili antibiotike ili, pak, zbog alergije, upotrebljavate sprejove na bazi kortizona, lako vam se može desiti da vam se na koži pojave male bele fleke, blago izdignute i s crvenim krugom, što izaziva jak svrab, peckanje i upalu. Ova je pojava karakteristična za delove tela koji su najviše izložene znojenju: preponski prevoji, intergluteusne brazde, potpazušne jame, oralna sluzokoža (takozvani sor), čak i prsti na stopalima i šakama. Kandida albikanis, zapravo, napreduje uz svoje glavne saučesnike – toplotu i vlagu. Tako-de, ova gljivična infekcija česta je pojava kod dijabetičara kod kojih bolest nije dobro regulisana (dugotrajne povišene vrednosti šećera u krvi)

Terapija kandidijaze kože
Realno efikasno lečenje ne traje duže od dve nedelje, ali nipošto se ne srne prekidati na prve znake poboljšanja. Podrazumeva upotrebu lekova koji sadrže diflukonazol ili itrakonazol u dve nedelje (jedna tableta od 100 mg dnevno), uz kremu na bazi ekonazola dva puta dnevno. Nemojte koristiti antibiotske kreme, čak i ako se na koži jave pukotine ili ogrebotine i opasnost od pojave bakterijske infekcije: dovoljan je antimikotik. Osim toga, koristite alkalne praškove za pranje veša i deterdžente, sa pH 7 ili 7,5.
Ukoliko vam antimikotici više uopšte ne pomažu, pokušajte s potpuno prirodnim tečenjem. Za lečenje gljivične infekcije kože lekovitim biljem koristite ulje melaleuke dva do tri puta na dan. Obično se javlja blago peckanje, ali u slučaju bolova prekinite s terapijom. Sve masti dostupne bez recepta koje sadrže neven dobre su za lečenje osipa kod dece starije od dve godine.