Teniseri, igrači bejzbola i kriketa, bacači koplja, kuglaši, rukometaši ili hokejaši, kao i daktilografi, zidari, hirurzi, zubari ili violinisti, najčešće imaju tegobe izazvane takozvanim teniskim laktom.

– Tetive mišića podlaktice i šake spajaju se na donjem delu nadlakatne kosti. Mesto pripajanja može lako da se napipa, liči na „kvržicu” i zove se lateralni epikondil. Upravo su na tom mestu najčešće sve zapaljenske i degenerativne promene, a bol koji tu nastaje zbog oštećenja tetive mišića opružača podlaktice i šake zove se teniski lakat.

Najčešći uzrok su isti, ponavljani pokreti lakta, odnosno grupe mišića podlaktice koji spoj % tetiva, to jest lateralniepi kondil, uvek aktiviraju istim naporom i opterećenjem.Rede, teniski lakat može da bude posledica povrede, udaraca ili naglih pokreta. Simptomi ovog oboljenja su:
– bol koji „ide” duž spo-ljašnjeg dela podlaktice do šake
– bol na pritisak u predelu kvržice” nemogućnost potpunog opružanja podlaktice
– bol pri savijanju ruke, čak i pri rukovanju i stisku šake
Bol se,njak, javlja postepeno. Na početku, nažalost, prolazi neprimećeno, jer većina pacijenata misli da je trenutan i da će brzo proći.

Vremenom, bolje sve izraženiji i može da onemogući potpuno opružanje podlaktice. U akutnoj, bolnoj fazi pacijentima preporučujemo da miruju i da na bolno mesto stavljaju led ili hladne obloge. Zavisno od stadijuma bolesti i aktivnosti pacijenta, mirovanje može da podrazumeva imobilizaciju, čak i do dve sedmice, ili nošenje pomagala koja drže lakat u takozvanom rasteretnom položaju. Da bol potpuno umine,neophodna je fizikalna to jest terapija laserom i magnetom, lečenje ultrazvukom i kinezi program odnosno vežbe istezanja i jačanja mišića podlaktice – kaže naša sagovornica i podseća da ima obolelih kojima ovakav način leče-nja ne pomaže.

– Ovi pacijenti najpre u lakat primaju injekcije hidrokortizona, a, ukoliko im one ne pomognu, neophodna je operacija.
U 75 odsto slučajeva, teniski lakat se javlja na ruci koja se više koristi. Kada je reč o učestalosti oboljenja, jednake šanse da obole imaju i muškarci i žene.

TENISKI LAKAT PREVENCIJA

– Kada je reč o prevenciji obolevanja od teniskog lakta, najvažnije je, ukoliko je moguće, izbegavanje stalno ponavljanih pokreta. Oni kojima posao podrazumeva takve pokrete, trebalo bi tokom rada što češće da pauziraju, da rade vežbe istezanja i jačanja mišića podlaktice