telesni simptomi bolestiAko se pažljivije pogledate u ogledalu, možete mnogo toga da otkrijete o svom zdravlju otkrijete simptome bolesti i da shvatite šta vam je činiti.

Žene se često ogledaju, ali to je više iz estetskih nego nekih drugih razloga. Upravo lice i kosa mnogo govore i o našem zdravlju. Ovo znanje je prisutno u mnogim narodima i prenosi se s generacije na generaciju.Indijska ajurvedska škola na osnovu stanja naše kože donosi zaključke o opštoj konstituciji čoveka.Irido dijagnostika se zasniva na izgledu oka, tj. dužice. U tradicionalnoj kineskoj medicini jezik igra značajnu ulogu u postavljanju dijagnoze. Ne morate biti stručnjak da biste se pozabavili nekom od ovih vrsta dijagnostike. Pomoći ćemo vam da naučite na šta da obratite pažnju i šta da preduzmete.
Najveći čovekov organ – koža – može osetljivo reagovati na stres ili lošu ishranu. Čak i boja tena ukazuje na određene poremećaje.

Bledilo kože znači…
Kod bledila se najverovatnije radi o nedostatku gvožđa ili folne kiseline. Ukoliko je reč o prolaznom bledilu, sve će srediti uz malo šetnje i pravilne ishrane. U namirnice bogate gvožđem spada crveno meso, a folna kiselina se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Ali, ako bledilo potraje, a ten čak dobije blago plavičastu boju, obavezno treba uraditi analize krvi.Može se raditi o oboljenju srca i pluća. Prema ajurvedskom učenju, u ovom slučaju treba ostati aktivan – na primer, voziti bicikl – ujutru obavezno popiti čaj za podsticanje metabolizma, a preko dana piti napitak od đumbira. Ako pravite čaj od svežeg đumbira, ne preterujte, jer on u većim količinama može da izazove dijareju: za jednu šolju čaja su dovoljna dva kolutića, kratko prokuvana.

Rumeni obrazi znače
Obli i rumeni obrazi ukazuju na nedostatak magnezijuma još pre nego što nastupe grčevi u mišićima. Ovaj poremećaj se najbrže rešava suplementima magnezijuma (300 mg na dan). Osim toga, evo spiska namirnica bogatih magnezijumom: integralne žitarice, mlečni proizvodi, živina, riba, krompir, bobičavo voće, pomorandže i banane. Ukoliko se rumenilo pojačava posle jela bogatog ugljenim hidratima, treba se obratiti lekaru, jer postoji opasnost od poremećaja funkcije pankreasa!

Crvenilo celog lica znači
Ako bez većeg napora odjednom postanete crveni u licu, verovatno patite od visokog pritiska. Obavezno proverite ove parametre kod lekara. Prema ajurvedskom učenju, visok pritisak je znak viška energije. Stoga vam se preporučuju joga vežbe, kako bi se organizam smirio. Takođe možete piti čaj od nane, koji rashlađuje.

Bubuljice
Ukoliko se iznenada pojave, treba posumnjati na avitaminozu, tj. ishranu sa nedovoljno vitamina. Pokušajte da izbacite masnu hranu i slatkiše, a naročito orahe svih vrsta, kikiriki, jedete što više voća i povrća i povremeno ribu. Ako ni ovaj način ishrane ne urodi plodom, obratite se dermatologu i endokrinologu. Kod žena se može raditi o hormonskom poremećaju.

Oči
Irido dijagnostikom se u očima otkriva visok pritisak, poremećaj rada štitne žlezde, dijabetes i razne upale.
Ukoliko su obrve po prirodi veoma tanke, to može ukazivati na nedostatak estrogena. Najbolje je da odete kod ginekologa i uradite sve potrebne analize.

Tamni podočnjaci znače
Kod nekih ljudi su senke oko očiju urođne. Ipak, kod većine nastaju kao posledica nesanice, problema ili infektivnih bolesti. Ukoliko upadljivi podočnjaci ne nestanu ni posle lečenja i rekonvalescencije, treba još jednom potražiti uzrok. Uzrok mogu biti bubrezi i jetra, na primer.

Podočnjaci koji liče na kese pune vode
Natečeni podočnjaci ispod očiju se javlj ju kada bubrezi ili bešika ne rade dovoljno dobro. Ishrana je veoma važna kod ov kvih problema, pa je najbolje da se obrat lekaru, kako bi vam predložio odgovarajući režim ishrane. Sigurno ćete morati smanjite unos namirnica koje vezuju vodu kao što su so i šećer.

Zućkaste beonjače su simptom
Žućkaste beonjače su znak nagomilavai otpadnih materija zbog opterećene jetre. Uzroci mogu biti: nekretanje, pretera masna ishrana ili previše alkohola. Neki lekovi takođe slabe funkciju jetre. Danas postoje razni preparati za čišćenje i jačanje jetre. Jedan od njih je i sok od mladog lišća ječma ili pšenice. Preparati koji regulišu lučenje žuči, a žuč pomaže jetri u razgradnji masnoća. Osim toga, treba piti dosta vode, smanjiti unos alkohola i konzumirati više biljnih nego životinjskih masnoća. Za svaki slučaj, analizom krvi proveriti parametre odgovorne za jetru.

Zadebljali kapak
Zadebljali kapak može biti znak teškog rada srca. U tom slučaju treba obavezno kontrolisati krvni pritisak.

Uvećane očne jabučice
Uvećane očne jabučice najčešće ukazuju na hiperfunkciju štitne žlezde i takozvanu Bazedovljevu bolest i zahtevaju obavezno lečenje.

Crvenilo očiju
Ukoliko se crvenilo pojavi na unutrašnjoj ivici očiju, to je najčešće znak proširenih vena. Kretanje je najbolji način da se ovaj problem spreči. Zdravo napinjanje mišića stopala i nogu pojačava funkciju mišićne pumpe i jača oticanje iz zapušenih vena. Svako ko ceo dan sedi na poslu, treba da pravi kratke pauze i vežba ili se bar kreće. Obavezno malo razmrdajte stopala i prste na njima.
Ako su vam oči ne samo crvene, već i peku, verovatno se radi o upali vezivnog tkiva. Ovo infektivno oboljenje se obavezno leči kod lekara. I suviše suve oči postaju crvene. U ovom slučaju pomažu veštačke suze.

Usta
Usne, a pre svega jezik, daju informacije o zdravlju. U tradicionalnoj kineskoj medicini se čak svaki deo jezika povezuje sa nekim organom. Tako je, na primer, vrh jezika u vezi sa srcem, a iza njega su pluća.

Crven jezik
Ukoliko je jezik tamnocrven, lekari ga zovu „jagodičast jezik”. Ovakva boja jezika može biti znak za šarlah. U svakom slučaju se odmah treba obratiti lekaru! Prema kineskoj medicini, crveni jezik ukazuje na višak energije koji se može ispoljiti u imunom sistemu, na primer, u vidu alergija. Često promena ishrane može da dovede stvari u red. Najvažnije je da se smanje mlečni proizvodi i unos šećera.

Pranje zuba možete iskoristiti za detaljan pregled usne duplje

Peckanja na jeziku
Peckanje jezika je najčešće znak nedostatka vitamina B12 i gvožđa, što dovodi do malaksalosti i umora.
Šta pomaže? Mlečni proizvodi i meso, jer sadrže vitamin B12 i gvožđe. Obavezno se treba kretati, voziti bicikl, džogirati ili plivati, kako bi se metabolizam pokrenuo.

Otečen jezik
Ukoliko je jezik deblji nego inače i obložen belom skramom, verovatnoje na pomolu nazeb. U tom slučaju treba početi sa jačanjem imuniteta: obavezno treba uzimati probiotike sa jogurtom, vitamin C i cink u vidu suplemenata (7 do 10 mg dnevno).

Žućkasta skrama
Žućkasta skrama ukazuje na probleme sa digestivnim traktom. Ajurvedska medicina veruje da se noću na jeziku skupljaju toksini, koji se potom zadržavaju u želucu i crevima, ukoliko se ne uklone. Zato bi bar dva puta nedeljno trebalo ujutru „iščetkati” jezik nežnom četkom i potom isprati usta susamovim uljem.

Plavičaste usne su simptom…
Plavičaste usne su znak da se organizam nedovoljno snabdeva kiseonikom. Pluća zbog ovoga verovatno trpe, pa ih treba redovno kontrolisati.

Kosa
Svako na glavi ima između 80.000 i 150.000 vlasi kose. Povremeno lošiji kvalitet kose dešava se svima. Ali, ako kosa duže vremena izgleda drugačije, to može biti znak nekog oboljenja.

Opadanje kose
Pod opadanjem kose se podrazumeva gubitak od preko sto dlaka dnevno. Na primer, ovo se dešava kada organizam, posle nazeba ili duže faze stresa, traži više vremena za oporavak. Drugi razlog može biti preterana kiselina želucapokušajte da smanjite konzumiranje kafe, alkohola, masne hrane i slatkiša. Osim toga, kupite u apoteci neki od preparata za uspostavljanje kiselo-bazne ravnoteže u organizmu.
Ozbiljno opadanje kose može biti posledica hormonskog poremećaja, naročito ako se javlja u trudnoći ili menopauzi. U tom slučaju treba proveriti anatize krvi i funkćiju štitne žlezde.
Suva i krta fosa je najčešće posledica nedostatka nekog hranljivog sastojka. Razlozi mogu biti: nepravilna ishrana, alkohol, stres, bolest. Zdrava ishrana sa mnogo povrća, žitarica i orašastih plodova pruža telu sve sastojke potrebne za lepu kosu. Vitamini A, B1, B6, kao i dovoljne količine cinka i silicijuma sigurno će ojačati kosu. U apotekama postoje preparati za negu kose koji daju dobre ; rezultate.

Masna kosa
Masna kosa je najčešće posledica nepravilne ishrane, tj. prekiseljenosti organizma. Slatkiše obavezno smanjite, kao i alkohol i kafu i trudite se da unosite što više voća i povrća.