Ako se s vremena na vreme javlja tanka stolica i drugi problemi sa pražnjenjem nema razloga za brigu, sve dok ove promene ne traju duže od nedelju-dve i nisu propraćene drugim simptomima, koji mogu signalizirati nešto ozbiljnije, čak i rak debelog creva. Mnoge stvari utiču na pražnjenje creva, uključujući promene u ishrani i vežbanju, lekove, putovanje i dijetetske suplemente. Niko nema savršeno redovnu stolicu.

Kada bi trebalo da se zabrinete zbog tanke stolice?

Ako tanka stolica potraje duže od dve nedelje i propraćena je drugim simptomima koji ukazuju na nešto ozbiljnije – karcinom debelog creva ili neku upalnu bolest creva – ili se prosto ne osećate dobro, onda imate razloga za brigu. Vi najbolje poznajete svoje telo. Ako se ne osećate dobro, vreme je za posetu lekaru.

Tanka stolica i karcinom debelog creva

Kada stolica uđe u cebelo crevo više je tečna nego čvrsta. U ovoj fazi ova gusta tečnost može zaobilaziti prepreke i prolaziti kroz uže prolaze. Kako se feces kreće kroz creva prema rektumu i anusu, organizam apsorbuje vodu i stolica postaje čvršća. Što duže stolica putuje kroz creva to je čvršća.

Tumor u srednjem i poslednjem delu debelog creva ili na rektumu otežava prolazak stolice. Kako bi se stolica izbacila, postaje tanja i duža. Zato je tanka i dugačka stolica indicija da je prolaz kroz koji prolazi stolica uži nego što bi trebao da bude, što znači da tu postoji tumor ili neka druga blokada.

Posetite doktora zbog tanke stolice u sledećim slučajevima:

  • Ako niste imali stolicu više od 3 dana ili više od 2 dana ako ste uzeli laksativ
  • Imate tanku stolicu dve nedelje ili duže (poznajete svoje telo, pa zato potražite lekarsku pomoć čim se ne osećate dobro)
  • Imate krv u stolici
  • Tanka stolica je propraćena drugim simptomima koji ukazuju na neko teže oboljenje, kao što su promene u učestalosti stolice, zatvor, dijareja ili nadimanje u stomaku
  • Stalno imate grčeve, bol u stomaku ili rektumu i/ili se nadimate
  • Povraćate i imate zatvor duže od dan-dva
  • Često ili stalno imate zatvor