talasoterapija

Kad se uzme u obzir da sav život na zemlji potiče iz mora, nije ni čudo što je morska voda izuzetno lekovita i korisna za naše zdravlje. S godišnjeg odmora provedenog na moru uvek se vraćamo osnaženi, osveženi i zadovoljni, a za to postoji i naučno objašnjenje: na moru se izlažemo lekovitom delovanju morske vode, tople klime i aromatičnog rastinja. talasoterapija

Termin talasoterapija potiče od grčke reči “thalassa”, a odnosi se na mnoštvo tretmana u kojima se koriste morska voda i alge u svrhu revitalizacije tela i kože, te poboljšanja cirkulacije, sna, oblikovanja mišića, otklanjanja problema s respiratornim organima… Takođe, ova vrsta terapije korisna je u lečenju posttraumatskih poremećaja ili hroničnih upala…

Koristi od talasoterapije
-Talasoterapija pročišćava krv i podiže nivo hemoglobina. Prodirući kroz kožu u tkiva i krv, joni soli, rastvoreni u morskoj vodi, poboljšavaju rad štitne žlezde i koštane srži, obnavljaju sastav krvi te stimulišu lučenje hemoglobina, štiteći nas tako od anemije.
Talasoterapija normalizuje razmenu materija i rad endokrinog sistema zahvaljujući makroelementima i mikroelementima (jod, kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor) – mineralima-katalizatorima, koji pospešuju procese razmene materija i podstiču rad žlezda s unutrašnjim lučenjem, blagotvorno delujući na jačanje celog organizma.
-Talasoterapija jača nervni sistem. Brom iz morske soli deluje umirujuće, a magnezijum potpomaže izbacivanje tečnosti iz organizma – uključujući i onu ispod moždanih omotača te tako smanjuje pritisak u lobanji.
-Talasoterapija poboljšava opšte stanje kože, a preko nje i organizma u celini. Talasi blago masiraju telo i blagotvorno deluju na biološki aktivne tačke, koje su povezane s unutrašnjim organima.
-Talasoterapija razvija intelektualne sposobnosti dece zahvaljujući jodu, koji podstiče lučenje hormona štitne žlezde i tako stimuliše um. Deca kojoj nedostaje ova važna materija zaostaju u psihičkom i fizičkom razvoju, izgledaju bezvoljno i pate od viška kilograma.
-Talasoterapija obezbeduje mikroelemente kojih nema u područjima daleko od mora, na primer, selen. Kad ovog snažnog antioksidansa nema dovoljno, stradaju štitna žlezda i srce, a organizam postaje podložniji prehladama, alergijama i bronhijalnoj astmi.
-Talasoterapija podstiče rad bronhija i pluća U jednom mililitru morskog vazduha ima i do hiljadu čestica morske soli, koje oporavljaju gornje disajne puteve, bronhije i pluća. Osim toga, morski vazduh ima snažan okrepljujuć efekat – zahvaljujući negativnim aerojonima.

Kako morska voda utiče na kožu
Smatra se da morska voda sadrži više od 80% elemenata koji su potrebni ćelijama našeg organizma da bi ostale zdrave, što je čini jednim od najkorisnijih lekova za ljudsku upotrebu. Morska voda u proseku sadrži 35 g soli po kilogramu litru) vode te mnoge elemente u tragovima, na primer, mangan, olovo, zlato, gvožde, jod… Organske komponente i živi organizmi takodje doprinose unikatnom svojstvu prirodne morske vode. Buduči da morska voda dobro prodire u kožu, delovanje minerala i ostalih dragocenih elemenata u potpunosti dolazi do izražaja. U površinskom stoju kože pohranjuju se soli koje su proizvod fizioloških procesa u telu, a koje slute kao zaštita kože od uticaja štetnih supstanci iz vazduha. Ipak, pri svakom pranju i kupanju u slatkoj vodi one se ispiraju. Prilikom kupanja u morskoj vodi, taj proces obnove “slanog” zaštitnog sloja znatno se ubrzava.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *