tehikardija ubrzan rad srca

Ubrzan rad srca tahikardija ili usporen rad brahikardija nisu razlog da strahujete od infarkta.Lekari tvrde da u 90% slučajeva ove aritmije nisu uzrokovane kardiovaskularnim bolestima ili poremećajima u radu srca. Njih, naime, prouzrokuje stres, ili pak loše životne navike…
tehikardija ubrzan rad srca
U ovim slučajevima upotreba lekova je poslednja opcija, jer je najčešće dovoljno samo eliminisati loše navike kako bismo rešili ovaj uznemiravajuć problem. Ukoliko usvojite nove, zdrave navike, poboljšanje možete očekivati već nakon dva meseca.
A kako? Veoma jednostavno, i to u pet poteza.

Otkrijte zašto se kod vas javlja tahikardija
Otkucaje srca kontroliše autonomni nervni sistem, koristeći dve “uzde” kojima upravlja čitavim organizmom – simpatičke nerve i vagus (doslovno: lutajući nerv), a upravo oni kontrolišu srčani ritam. Ukoliko treba da trčite, simpatički nerv zamahne bičem, te se ritam srca ubrza. Ako pak treba da spavate, vagus prikoči, pa se srčani rad usporava. Postoje faktori poput stresa, neke vrste hrane i pića sedentarnog načina života, koji mogu narušiti ovu ravnotežu prouzrokujući ekstrasistole (prevremene srčane otkucaje). Dakle, kontrakcija srca postaje brža, dok se uobičajeni ritam menja. U tom slučaju srce vam nije bolesno, već ga opterećuju posledice neodgovarajućeg načina života.

Proverite sebe
Mršavi ste, izduženi i veoma aktivni? Vašu tahikardiju još je lakše objasniti, jer kod osoba poput vas često prevagne aktivnost lutajućeg nerva (vagus). Prednost je što ste, u poređenju s drugima, zaštićeniji od infarkta i drugih srčanih bolesti, budući da se one povezuju sa simpatičkom hiperaktivnošću. Mana je, međutim, u činjenici što ste osetljiviji i na najmanje promene srčanog rada, koje nisu štetne, ali su vrlo naprijatne i uznemirujuće.

Uradite test za stres

Kako biste postavili dijagnozu koja potvrdjuje ono što smo vam već objasnili, potreban vam je holter, elektrokardiogram (EKG), koji meri srčanu aktivnost 24 sata. Osim toga, možete uraditi i neurofiziološki test vegetativnog nervnog sistema, na osnovu kojeg će lekar steći uvid u funkcionisanje vašeg autonomnog nervnog sistema, odgovornog za tipične simptome stresa, što je jedan od pet uzroka tahikardije. U takvim slučajevima EKG može ukazati na prolaps mitralne valvule, to jest propadnje jednog ili oba listica ispod uobicajne linije njihovog spajanja, usled čega se manja količina krvi vraća u komoru.Ovakvo srce je zdravo ali je “osetljivije” i mnogo podložnije električnim fenomenima koji prouzrokuju ekstrasistole.

Eliminišite greške
Sad, kada je situacija jasna, ostaje samo lek. Terapijske metode slične su kao i u slučaju alergija na određenu hranu, to jest odredi se jedan ili više faktora koji ometaju srčani ritam, a potom se jedan po jedan eliminišu ili ispravljaju. Na primer, često se otkrije su za ubrzan rad srca odgovorne supstance poput kafe, te da je dovoljna samo šoljica kako bi se izmenio i regulisao ritam. Ali sinergija je ta koja uvek pobeđuje – i u pozitivm i u negativnom smislu: što se više od ovih elemenata akumulira, to ćete imati više problema s ubrzanim otkucajima srca. Logično, što više tih elemenata otklonite imaćete manje problema.

Lekovi
Lekovi za regulaciju ubrzanog rada srca jesu antiaritmici, poput beta blokatora, koji redukuju simpatičku hiperaktivnost. Međutim, oni su poslednja opcija. Trebalo bi najpre poraditi na eliminaciji uzroka tahikardije. Tad obično, u roku od dva meseca, uspešno rešavamo taj problem, bez pomoći “hemije”. Ukoliko se desi suprotno, lekar bi veoma odabrao, među desetinama beta blokator lek , koji ćete početi da uzimate u najminimalnijim mogućim dozama. Ovakav pristup neophodan je, budući da žene koje pate od tahikardije često imaju problem s niskim pritiskom, te neodgovarajuće doze bitno mogu uticati na njihovo zdravstveno stanje. Pomenuti medikamenti imaju širok spektar upotrebe: uz minimalnu dozu možete rešiti problem s podrhtavanjem glasa, dok će vam ona veća pomoći da sprečite infarkt.
A anksiolitici? Uzimaju se u slučaju anksioznosti (nervne napetosti) izazvane palpitacijom (lupanjem srca). Terapija traje nekoliko nedelja, jer ne rešavaju problem a izazivaju zavisnost, prednost treba dati respiratornim antistres tehnikama i sportu.

Evo jedne antistres tehnike koja reguliše disanje, a koju možete primeniti kad god osetite da vam srce ubrzano kuca, ali i kada se osećate dobro, kao neku vrstu vežbe na kraju dana. Stres je, zapravo, uzrok nepravilnog disanja: kada ste uznemireni, dišete prebrzo i nedovoljno duboko. Dakle, trebalo bi da pokušate sa sporijim i dubljim disanjem, a samo izdisanje neka traje duže od udisanja. Dakle, bilo da ste u sedećem ili u ležećem položaju, zatvorenih usta lagano udahnite brojeći do tri. Zatim lagano izdahnite brojeći do četiri. Ponavijajte to sve dok ne osetite da ste uspostavili normalnu brzinu disanja.

Ukoliko se naljutite, normalno je da će vam srce imati ubrzan rad.
Jedna od supstanci koja utiče na ubrzan rad srca jeste nikotin.Najgora opcija za tahikardiju jeste kafa sa cigaretom.
Kafa u kombinaciji sa alkoholom takodje izaziva tahikardiju.Ukoliko vam se pojavljuje ubrzan rad srca ne pijte više od jedne šolje kafe i jednog alkoholnog pića dnevno,a nikad u isto vreme i jedno i drugo.
Oni koji pate od stomačne kiseline mogli bi imati problema sa tahikardijom s obzirim da kiselina stimuliše simpatički sisttem.
Sport ublažava stres i usporava rad srca.
>>>> Pritisak i fizička aktivnost

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *