mikoseb sampon

Primena

Mikoseb se koristi za gljivice u kosi i na koži glave. Mycoseb šampon se koristi za kontrolu peruti. Upotreba Micoseb šampona može da pomogne da se oslobodite od ljuspica i svraba povezanog sa peruti.

Ketokonazol je azolni antifungalni lek koji deluje tako što sprečava rast gljivica. Stoga, ako vam je potreban šampon protiv peruti Mikoseb je vaš izbor.

Mycoseb šampon protiv seboreje, tj. seboreičnog dermatitisa, takođe može da se koristi. Ovo je šampon za seboreični dermatitis koji daje odlične rezultate.

Micoseb šampon 2% se koristi za lečenje stanja kože poznatog kao pitirijazis (tinea versicolor), gljivične infekcije koja uzrokuje svetle ili tamne fleke na koži vrata, grudi, rukama i nogama – obično nakon izlaganja suncu.

Može da se koristi i kao šampon protiv opadanja kose, ako vaš lekar tako odluči, budući da je opadanje kose često uzrokovano gljivičnom infekcijom kože glave.

mikoseb sampon

Upotreba i doziranje

Upotreba Micoseb šampona je veoma jednostavna. Potpuno pokvasite kosu i kožu glave vodom. Nanesite dovoljno šampona da proizvedete dovoljno pene za čišćenje kose i kože glave. Masirajte nežno preko celog skalpa. Isprati kosu sa toplom vodom. Ponovite postupak ako ste upućeni od strane svog lekara. Osušite kosu temeljno posle finalnog ispiranja.

Ako lečite i kožu na nekom delu tela, osim kože glave, nakvasite kožu i nanesite šampon na ugroženom području i okolnoj zdravoj koži. Napravite penu od šampona i ostavite da deluje 5 minuta, a zatim isperite vodom.

Doziranje i dužina tretmana zavisi od snage šampona (1-2%) i stanja koje se tretira. Pažljivo sledite uputstva svog lekara ili uputstva sa proizvoda.

Izbegavajte kontakt sa očima. Ako šampon dospe u oči, isperite vodom.

Nemojte počinjati da koristite šampon ako je vaša koža glave ili uopšte koža koju tretirate oštećena (posečena) ili otečena.

Obavestite svog lekara ako vaš problem ne prolazi i nakon 2-4 nedelja tretmana ili se pogorša u bilo kom trenutku.

Doziranje:

Za tretman peruti i seboroičnog dermatitisa (suvih ili masnih ljuspastih naslaga na koži glave i drugih delova tela):

–  u početku koristite Micoseb šampon 2 x nedeljno (svaka 3 do 4 dana)

–  Mikoseb šampon treba da koristite svaka 3 do 4 dana tokom perioda od 2 do 4 nedelje

–  zatim koristite Mycoseb šampon 1 x nedeljno do jednom u 2 nedelje, radi sprečavanja ponovnih simptoma.

Za tretman tinea versicolor:

– nanesite Mikoseb šampon jednom dnevno tokom maksimalno 5 dana.

Za decu i u trudnoći

Mycoseb šampon za decu i u trudnoći (kao ni tokom dojenja) ne bi trebalo koristiti. Međutim, ukoliko lekar smatra da korist od upotrebe ovog leka prevazilazi rizike tokom trudnoće i dojenja, onda Mikoseb šampon može da se koristi kod ovih stanja.

Mikoseb šampon nikako ne bi trebalo koristiti kod dece mlađe od 2 godine.

Sastav

Mycoseb šampon sadrži ketokonazol kao aktivni sastojak. Jedan gram Mikoseb šampona sadrži 20 g ketokonazola. Ketokonazol pripada antimikoticima, što znači da deluje protiv gljivica.

Ostali sastojci u Mikoseb šamponu:

 • natrijum-lauretsulfat 27%
 • dinatrijum-lauretsulfosukcinat 40%
 • kokamid DEA 80,5%
 • PEG-20 glicerillaurat
 • lauril-dimonijum hidroksipropil hidrolizovani kolagen 35%
 • Blue Edition, Dragoco 0256194
 • natrijum-metil parahidroksibenzoat
 • hlorovodonična kiselina, koncentrovana
 • natrijum-sulfit bezvodni
 • natrijum-citrat, pentaseskvihidrat
 • boja Eritrozin E127 C.I. 45430
 • voda, prečišćena.

Mycoseb  tablete

 Mycoseb tablete kao aktivni sastojak imaju ketokonazol, koji se koristi za lečenje određene ozbiljne gljivične infekcije u organizmu. Ketokonazol pripada klasi lekova nazvanih azolni antimikotici. Deluje tako što zaustavlja rast gljivica.

Mycoseb tablete se daju samo kada drugi tretmani za gljivice nemaju efekta.

Tipična doza: jedna tableta (200 mg) se uzima jednom dnevno u trajanju do 6 meseci.

Vaš lekar može povećati dozu na 400 mg jednom dnevno, ako je potrebno.

Nuspojave

 Mycoseb šampon može dovesti do abnormalne teksture kose, promene boje, iritacije ili osipa nalik na bubuljice na koži glave. Takođe može izazvati preterano mašćenje ili suvoću kose i kože glave. Ako bilo se bilo koja od ovih nuspojava Mikoseb šampona ponavlja ili pogoršava, obavestite svog lekara odmah o tome.

Mnogi ljudi koji koriste ovaj lek nemaju ozbiljne nuspojave.

Recite svom lekaru odmah ako se javi gubitak kose usled korišćenja ovog šampona.

Takođe, može doći do veoma ozbiljne alergijske reakcije na Micoseb šampon. Simptomi ozbiljne alergijske reakcije mogu da uključuju: osip , svrab/otok (posebno lica/jezika/grla), ozbiljnu vrtoglavicu, probleme sa disanjem.

Ovo nije kompletna lista mogućih neželjenih efekata. Ako primetite druge efekte koji nisu gore navedeni, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Mikoseb šampon iskustva

 Mikoseb šampon je lek i zato ne bi trebalo da ga koristite na svoju ruku, već isključivo prema preporuci lekara.

Kada je u pitanju Mikoseb šampon iskustva su različita, a u većini slučajeva ovaj lek pomaže, naravno, ukoliko se primenjuje tačno onako kako treba. Terapija obično traje oko 2-4 nedelje, ali često mora i da se ponavlja, budući da su gljivice veoma uporne i imaju tendenciju da se stalno vraćaju.

Primena ovog šampona je veoma jednostavna. Ne smete povećavati dozu ili koristiti više od adekvatne količine.

Mikoseb šampon je poželjno izbegavati tokom trudnoće i dojenja, kao i kod dece – osim ukoliko vaš lekar ne smatra drugačije.

Cena i gde kupiti

 Mycoseb šampon možete kupiti u apotekama, budući da spada u lekove.

Mycoseb šampon cena se kreće oko 500-600 dinara za bočicu od 100 ml.