gastropiredon iskustva

Gastroperidon tablete upotreba     

Gastroperidon tablete, čiji je aktivni sastojak domperidon, jeste lek koji pripada grupi lekova zvanih dopamin antagonisti (prema mehanizmu delovanja). Prema terapijskom efektu, Gastroperidon pripada anti-emetogenoj grupi lekova (efekat anti-povraćanje).  Gastroperidon deluje tako što ubrzava kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt i ubrzava pražnjenje želuca.

Gastroperidon tablete indikacije:

– koristi za ublažavanje neprijatnih simptoma koji se javljaju nakon obroka: nadimanje, podrigivanje, mučnina, gorušica, neprijatan osećaj u stomaku punoće i drugih simptoma.

Kada su u pitanju Gastroperidon tablete upotreba se takođe odnosi i na lečenje mučnine i povraćanja.

Mere predostrožnosti

Gastroperidon tablete treba izbegavati kod pacijenata koji su alergični na domperidon ili druge slične lekove. Ako imate simptome alergije, kao što su: osip, svrab, crvenilo, otok, otežano disanje, obratite se svom lekaru odmah.

Gastroperidon treba izbegavati kod bolesnika sa prolaktinomom (benigni tumor hipofize). Gastroperidon stimuliše sekreciju prolaktina i može pogoršati stanje kod ovih pacijenata.

Gastroperidon takođe treba izbegavati kod pacijenata koji imaju poremećaje u želucu: čir na želucu, krvarenja u želucu ili grčeve u stomaku. Gastroperidon bi mogao pogoršati stanje kod ovih pacijenata.

gastropiredon iskustva

Imajući u vidu da Gastroperidon blokira akcije dopamina, i da dopamin utiče na srce, Gastroperidon ne treba da se koristi kod pacijenata koji imaju ili su ikada imali srčani udar, pacijenata koji pate od angine pektoris ili aritmije (nepravilan rad srca). Neželjeni sporedni efekti Gastroperidona su češći kod starijih (bolesnika iznad 65 godina) i pri uzimanju velikih doza. Ukoliko imate nepravilan rad srca (palpitacije, ubrzan rad srca, usporeni otkucaji srca), odmah se obratite svom lekaru.

Gastroperidon ne treba primenjivati kod pacijenata sa poremećajima jetre.

Doza Gastroperidona treba da se smanji kod pacijenata koji pate od bolesti bubrega.

Gastroperidon doziranje

 Gastroperidon tablete treba uzimati pre jela, sa čašom vode. Nemojte lomiti ili žvakati tablete, jer to može smanjiti efikasnost ovog leka.

Uobičajena doza Gastroperidona kod pacijenata starijih od 16 godina i odraslih iznosi 10 mg, do 3 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 30 mg. U većim dozama Gastroperidon može povećati potencijal za sporedne efekte (kao što je nepravilan rad srca).

Neophodno je smanjiti dozu Gastroperidona kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega.

Kod dece mlađe od 16 godina se ne preporučuje upotreba Gastroperidon tableta.

Nezeljena dejstva

 Gastroperidon može izazvati produženje QT intervala (nepravilan rad srca-aritmije), što može biti opasno po život. Ako imate simptome, kao što su: palpitacija, ubrzan rad srca, usporeni otkucaju srca, odmah se obratite svom lekaru.

Gastroperidon može povećati sekreciju prolaktina (prolaktin je hormon koga proizvodi prednji režanj hipofize ), što izaziva sledeće simptome: galaktoreja (sekrecija mleka kod muškaraca i žena koje ne doje), ginekomastija (uvećanje dojki kod muškaraca) i amenoreja (izostanak menstruacije).

Gastroperidon takođe može da izazove sledeće neželjene efekte: anksioznost, glavobolja, dijareja, suva usta, otežano mokrenje, pospanost, impotencija, alergija i drugi.

Recite svom lekaru ako imate bilo kakvih neželjenih efekata usled korišćenja Gastroperidon tableta.

Gastroperidon trudnoća i dojenje

 Gastroperidon treba koristiti tokom trudnoće samo ako korist za majku prevazilazi rizik za dete.

Gastroperidon prelazi u majčino mleko i može da naškodi vašoj bebi. Izbegavajte dojenje dok koristite Gastroperidon tablete.

Iskustva

 Kada su u pitanju Gastroperidon tablete iskustva su različita. Ovaj lek se prevashodno koristi za lečenje mučnine i povraćanja, međutim, problem je što može imati određene neželjene efekte, naročito ako se dugo koristi i u većim dozama. Lečenje ovim lekom treba sprovoditi u najmanjoj mogućoj dozi koja je efikasna. Tokom trudnoće i dojenja ga treba izbegavati, osim ako lekar ne kaže drugačije. Naročito se pominju efekti Gastroperidona na rad srca, pa ovde treba biti naročito oprezan. Nikada nemojte uzimati ovaj lek u većoj dozi nego što je propisano, a nemojte uzimati ni duplu dozu ukoliko ste jednu dozu preskočili. Takođe ne bi trebalo da ga koriste pacijenti sa oštećenjem bubrega i jetre.