Daktanol krema

Daktanol krema sadrži aktivni sastojak mikonazol. Mikonazol je antifungalni lek koji se koristi za lečenje infekcija gljivama i kvascima. Pored kreme, postoji i Daktanol mast i Daktanol gel – koji imaju isto dejstvo.

Za šta se Daktanol krema (mast, gel) koristi ?

Gljivične infekcije kože, npr. lišaj, kandidijaza, atletsko stopalo, infekcije skalpa, gljivični pelenski osip, infekcije prepona, gljivične infekcije noktiju.

Daktanol krema se može koristiti za lečenje odraslih i dece svih uzrasta.

Kako Daktanol mast (krema) deluje?

Daktanol krema sadrži aktivni sastojak mikonazol, koji ubija gljivice i kvasce putem ometanja njihovih ćelijskih membrana. Ovaj lek deluje tako što zaustavlja gljive da proizvode supstancu koja se zove ergosterol, što je suštinska komponenta gljivičnih ćelijskih membrana. Poremećaj u proizvodnji ergosterola remeti gljivičnu ćelijsku membranu, uzrokujući da nastanu rupe u njoj.

Ćelijske membrane gljiva su od vitalnog značaja za njihov opstanak. One štite ćeliju od ulaska neželjenih supstanci i zaustavljaju da sadržaj ćelije iscuri. Kako mikonazol izaziva da se pojave rupe u ćelijskoj membrani, suštinski deo ćelije gljive može da iscuri. To ubija gljivice i tretira infekciju.

Mikonazol takođe ima i nešto antibakterijskog delovanja i ubija određene bakterije koje takođe mogu biti prisutne u slučaju gljivične infekcije.

Kako se koristi Daktanol krema ?

Operite i osušite ugroženo područje kože ili noktiju temeljno pre nanošenja kreme.

Za infekciju kože, kremu treba primeniti na ugroženom području kože dva puta dnevno (ujutru i uveče). Utrljati kremu nežno u ugroženom području i okolnoj koži.

Za infekciju noktiju, kremu treba primeniti na ugrožene nokte jednom ili dva puta dnevno. Utrljajte blago u nokte i okolnu kožu.

Osim ako nije inficirana koža na rukama, operite ruke nakon nanošenja kreme kako bi se izbeglo širenje infekcije na druge delove tela, ili druge ljude.

Tretman može trajati 2-6 nedelja, u zavisnosti od toga koliko široko je infekcija rasprostranjena i koliko je ozbiljna. U slučaju infekcije noktiju je obično potrebno više vremena da se izleči od infekcije kože. Trebalo bi da nastavite da koristite kremu još 10 dana nakon što svi znaci infekcije prođu. Ovo je način da se uverite da je infekcija u potpunosti tretirana i tako se sprečava njeno vraćanje.

Ako ne izgleda da se infekcija poboljšala ili se čak pogorša, obratite se svom lekaru.

Daktanol gel – upotreba i doziranje

 

Ovaj gel se nanosi nakon jela, a doziranje je 15 mg gela po kilogramu telesne težine pacijenta.

Odrasli: 1-2 kašičice 4 puta dnevno. Kod oralne infekcije (usta, grla), gel treba zadržati što duže u ustima pre gutanja. Što se tiče lokalne primene, naneti malu količinu gela čistim prstom na ugroženi deo, 4 puta dnevno.

Deca:

6 meseci do 2 god: 1/4 kašičice 4 puta dnevno

2-6 god: 5 ml gela 2 puta dnevno

starija od 6 god: 5 ml gela 4 puta dnevno

Lečenje nastaviti i 48 sati nakon prestanka simptoma.

Gino daktanol lek protiv vaginalnih infekcija

Gino daktanol lek, dostupan u vidu vagitorija i krema, sadrži aktivni sastojak mikonazol. Mikonazol je antifungalni lek koji se koristi za lečenje infekcija gljivama i kvascima. Gino daktanol lek se koristi za lečenje gljivičnih infekcija vagine.

Gino daktanol vagitorije i krem se umeću u vaginu za lečenje gljivičnih infekcija kao što je kandidijaza. Ova infekcija izaziva zapaljenje i iscedak iz vagine. Ubacivanje ovog leka u vaginu omogućava da mikonazol deluje direktno na području infekcije.

Gino daktanol krema se može primeniti i na spoljašnjoj oblasti vagine (vulve) u lečenju gljivične infekcije u ovoj oblasti i pomaže da se oslobodite svraba koji je u vezi sa infekcijom.

Gino daktanol vagitorije – upotreba

Gino daktanol vagitorije se koriste kao tretman od jedna doze. Treba ubaciti vagitoriju u vaginu neposredno pre odlaska na spavanje.

Izvadite vaginalnu kapsulu iz njenog paketa gurajući kroz foliju. Lezite na leđa i gurnite kapsulu koliko možete dublje u vaginu pomoću kažiprsta.

Operite ruke pre i posle ubacivanja vagitorije.

Gino daktanol vaginalna krema se koristi duže. Možete da ubacite kremu u vaginu jednom dnevno tokom 10 do 14 dana, ili dva puta dnevno tokom 7 dana. Pratite uputstva od strane vašeg lekara.

Kremu treba umetnuti u vaginu korišćenjem predviđenog aplikatora. Pratite uputstva priložena uz lek.

Krema se takođe može tanko primeniti na vulvi i okolnoj oblasti dva puta dnevno za lečenje infekcija izvan vagine.

Operite ruke pre i posle upotrebe vaginalne kreme.

Možete koristiti ove lekove dok imate menstruaciju.

Postoji mogućnost da Gino daktanol lek ošteti lateks kondome i dijafragmu, i tako ih čini neefikasnim u sprečavanju trudnoće i polno prenosivih bolesti. Trebalo bi da koristite alternativne metode kontracepcije dok upotrebljavate ovaj leka, ili je poželjno izbegavati seks sve dok se infekcija ne izleči. Takođe je važno i da se vaš partner leči od infekcije, ukoliko ima simptome iste.

Daktanol oralni gel namena i upotreba

 

Daktanol oralni gel je propisan za sprečavanje i lečenje gljivične infekcije usta, grla, želuca ili creva.

Daktanol oralni gel se može kupiti u apotekama bez recepta, ali samo za lečenje i prevenciju gljivične infekcije usta i grla.

Gel može da se koristi za lečenje odraslih, dece i odojčad staru četiri meseca i starije.

Kako se koristi Daktanol oralni gel?

Daktanol oralni gel treba koristiti četiri puta dnevno u redovnim intervalima. Pratite uputstva koja dobijete od svog lekara ili farmaceuta u vezi toga koliko gela treba koristiti i koliko dugo da ga koristite.

Daktanol oralni gel treba koristiti nakon jela.

Ako je infekcija samo u ustima, gel treba primeniti direktno na ugroženom području sa čistim prstom. Držite gel u ustima što je duže moguće pre gutanja.

Za infekcije usta, grla i creva treba uzeti izmerenu količinu gela sa kašičicom, ali držite gel u ustima koliko je moguće pre gutanja.

Ako dajete gel detetu, uverite se da ne stavi gel u blizini zadnjeg dela grla, jer to može biti opasnost od gušenja. Svaka doza treba da se podeli na manje delove.

Ako imate veštačke zube (proteze) i treba da lečite oralnu kandidijazu, trebalo bi da stavite gel na svoje proteze nakon što ih skinete preko noći. Ovo će da ubije bilo koje gljivice koje mogu biti na protezama.

Ako ste zaboravili da uzmete jednu dozu, ne brinite, samo izostavite zaboravljenu dozu i uzmite sledeću dozu kada bi trebalo. Ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili propuštenu dozu.

Trebalo bi da nastavite da koristite Daktanol oralni gel još 7 dana nakon što simptomi prestanu.

Daktanol za bebe

Daktanol gel za bebe treba koristiti isključivo ako lekar smatra da je to neophodno, a ne preporučuje se za odojčad mlađu od 6 meseci. Obično se prepisuje za lečenje sora (mlečca) ili gljivičnog pelenskog osipa.

Daktanol krema i mast cena

Kada su u pitanju Daktanol krema i mast cena je oko 200 dinara.

Gino daktanol cena

Kada su u pitanju vagitorije Gino daktanol cena za pakovanje je oko 1.000 dinara.