Nekad je svrab gori od bolova, jer ove poslednje možemo ublažiti ili otkloniti lekovima.Nikakvo češanje ne pomaže, šta više, čak i pojačava svrab.

Ako ste proveli noć u ne baš čistom motelu i probudili se sa svrabom, garantovano vas je ujeo neki insekt -komarac, buva, stenica što više češete, tim gore. Ako ste kampovali, možda je kontaktni dermatitis u pitanju – usled dodira koprive, ili neke slične biljke. Po izgledu ćete odrediti uzrok.
Ujedi su diskretni, to su pojedinačne tačke, dok osip po većim površinama označava oblasti koje su bile u dodiru sa nadražujućom supstancom. Ako je kopriva, onda je verovatno na rukama ili nogama; novi deterdžent će nadražiti grlo ako je njime oprana košulja i veštačke boje stvaraju dermatitis u dodiru s kožom. Svrab po celom telu je obično izazvan alaergijskom reakcijom -na hranu ili pilule (antibiotici naročito izazivaju reakciju) ujedom insekta ili nečim što ste dotakli kožom.
Neke dečije bolesti izazivaju osip sa svrabom. Ako se dete jednog jutra probudi s temperaturom, mukom i osip koji se javio ga strašno svrbi -moguće su sve kombinacije od malih do ovčijih hoginja, iii rubeola.
Svaka od ovih bolesti je karakterisitčna: male boginje, izazvane virusom, prave male vodene plikove, obično po trupu. Ospice, takođe izazvane virusom, odaje sitan osip po celom telu i glavi.

• Rektalni svrab je čest, neprijatan simptom, pogotovo kad vas spopadne negde na javnom mestu. Uzrok je kožni problem u toj oblasti, ili unutrašnji -hemoroidi. u tom slučajus primetili ste i malo krvi na toaletnom papiru, i osećate otok u rektalnoj oblasti. Ali, nikad ne budite sigurni da je rektalno krvarenje uvek posledica hemoroida, jer ono može poticati i od tumora ili polipa u gomjem delu creva.
• Suva koža koja svrbi česta je kod osoba sa smanjenom funkcijom tiroide. Imate, u tom slučaju i druge simptome: zatvor, a možete se osećati usporeno, umorno i smrznuto kada je svima oko vas prilično toplo. Ali ako imate preko sedamdeset godina, svrbi vas zato što koža gubi vlagu. Umeće dijagnostikovanja jednog tipa oštećenja kože od drugog -obične smedje keratoze ili benignoe nevusa nasuprot malignitetu, osipa kod raznih vrsta bolesti i gnojnica izazvanih virusom od onih koje prouzrokuje sifilis -iziskuje obično duge godine prakse i specijalizacije.

Simptomi: Svrab Šta sve može da znači (šta treba da preduzinete)
1. Ujedi insekata (Lokalni tretman).
2. Kontaktni dermatitis (Uklonite materiju ili sastojak koji ga je izazvao: lokalni tretman).
3. Alergija na hranu ili lekove (Izbegavajte ih).
4. Ospice usled raznih infekcija, najčešće u detinjstvu (lečite glavnu bolest. Površinsko premazivanje kože).
5. Žutica zbog začepljenja žučnih kanala (kod oboljenja jetre, raka pankreasa (Leči se osnovni poremećaj).
6. Bolest krvi (leukemija, polycathemia) (Hitan medicinski tretman).
7. Bolest bubrega (Lečenje).
8. Vaginalni svrab: dijabetes (Češća kontrola šećera u krvi, lekovi).
9. Rektalni svrab: hemoroidi (Odstranite ih ili lečite lokalno pomoć,u masti, krema, supozitorija).
10. Hipotiroidizam (Dodatak tiroidnih hormona).
11. Starenje kože (Vlažne kreme).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *