Svrab u preponama je uobičajen naziv za gljivičnu infekciju u predelu prepona izazvanu kandidom, čije je stručno ime tinea cruris. Ako ste muškarac, verovatno ste ga imali bar jednom u životu. I žene mogu da dobiju svrab u preponama, iako je gljivica različita, simptomi su isti.

Uzrok kod žena je gljivična infekcija zvana kandidijaza, koja počinje u vagini a može da se proširi i van nje ako se ne leči. Muškarci i žene koji se jako znoje, gojazni su ili imaju više kožnih nabora dge se koža trlja o kožu naročito su podložni razvoju crvenog osipa u predelu prepona.
Simptomi

Crvena ispupčenja koja svrbe u predelu prepona ili na spoljašnjim genitalijama, crveni osip može da se proširi na zadnjicu i unutrašnji deo butina.

svrab u preponamaUzroci SVRABA PREPONA

Svrab na preponama izaziva gljivica Trichophyton rubrum, koja spada u istu grupu organizama koji izazivaju i atletsko stopalo. Gljivica raste na vlažnim i toplim mestima.
Nošenje sportskog štitnika ili elastičnog zavoja oko prepona može da podstakne njen rast. Verovatno ćete sami ustanoviti da imate gljivičnu infekciju a ako niste sigurni obratite se lekaru koji će sigurno moći da potvrdi tu dijagnozu samo vizuelnim pregledom.

Lečenje

Obično nećete morati da tražite stručnu pomoć za svrab na preponama, osim ako je crveni osip jak ili se širi. U velikoj većini slučajeva tegoba se izleči lekovima koji se nabavljaju bez lekarskog recepta. Uz pravilno lečenje, postotak izlečenja je veoma visok, iako oko 20 % osoba dobija hronični svrab. Ako ste takav slučaj, potražite lekarsku pomoć, možda vam prepiše jače lekove.
Većina masti protiv svraba sadrži sredstva protiv gljivica kao što su mikonazol i hlortrimazol. Ove masti mogu da se nabave u apotekama bez recepta. Ako niste sigurni u odabiru sredstva za lečenje, zamolite apotekara da vam nešto preporuči. Nanosite lek na zahvaćeno područje svakodnevno, kao što je navedeno u uputstvu leka, sve dok osip ne nestane, nastavite sa korišćenjem masti bar još mesec dana kako biste bili sigurni da je gljivica suzbijena. U toku lečenja nositi komotnu odeću i paziti da zahvaćeni predeo bude suv. Da sprečite pogoršanje ili ponavljanje pojave osipa, svakodnevno menjajte rublje i perite ga u vreloj vodi. Možete upotrebljavati bebi puder kako biste sprečili stvaranje vlage. Pri tuširanju koristite antibakterijske sapune, dobro se isperite kako bi sprečili nakupljanje eventualnih nadražujućih ostataka sapuna. Ne koristite tuđi peškir zbog moguće zaraze. Prepone dobro osušite peškirom ili fenom za kosu na njihovom najuvučenijem mestu. Ako se infekcija ponovi, javite se lekaru koji može da vam propiše antibiotik. Ako lekovi koje ste nabavili bez lekarskog recepta ne pomažu ni posle nedelju-dve, ako se osip širi ili pogoršava i ako pojava postane hronična javite se lekaru.

Lečenje lekovitim biljem

Travari tvrde da je jedan od najboljih lekova za ovu tegobu oblog sa razređenim, sveže isceđenim limunovim sokom koji se stavlja na prepone. Limunov sok će ublažiti svrab i isušiti osip.

Aromaterapija

Uobičajeno lečenje aromaterapijom za niz kožnih oboljenja uključije nanošenje ulja melaleuke (Melaleuca). Razredite ga osnovnim uljem, na primer bademovim, i nanesite na inficirani predeo nekoliko puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *