povisena temperatura cajevi oblozi

povisena temperatura cajevi oblozi

Subfebrilna temperatura

Temperatura ispod 37, 5 a po nekima i ispod 37,8 C označava se kao temperatura niskog stepena ili subfebrilna temperatura.Kada se pojavi subfebrilna temperatura ponekad može da traje danima…

 

Lekari pod pojmom zdrava temperatura podrazumevaju onu od 36,5-36,8.Šta da preduzmete kada vas nedeljama drži 37,5?
Imate groznicu, sve kosti vas bole, spava vam se, jednom rečju niste ni za šta. Danima vas “lomi” temperatura od 37 -37.5, tzv. subfebrilna temperatura.

Pregledajte štitastu žlezdu
Ukoliko vam je telesna temperatura danima 37 stepeni, nije isključeno da je u organizmu povišen nivo hormona štitne žlezde. Kod većine obolelih od hipertiroidee prepoznatjiva je gušavost kao posledica pojave antitela u krvi koja je stimulisana povećanim nivoom gvožđa i njegove prerade u hormone.
Količina hormona može da se smanji na više načina: antitireoidnim preparatima, uzimanjem radioaktivnog joda, ili operativnim putem, uklanjanjem dela žlezde.

Izlečite krajnike
Najnovija istraživanja pokazuju da je najčešći uzrok da se pojavi subfebrilna temperatura hronična upala krajnika. Ako je prate bolovi u grlu i povećani krajnici, neophodno je da se pregledate i lečite, jer zapuštanje ovakvog stanja dovodi do komplikacija, od reumatizma, do psorijaze.
U zavisnosti od stepena bolesti, lečenje je konzervativno, lekovima, ili hirurško – odstranjivanje krajnika.

Proverite “termostat”
Centar za termoregulaciju koji je u hipotalamusu, takođe može da se razboli. Ne trpi ni temperaturu od 37 stepani. Zato je neophodno, ukoliko je bolestan, da se dovede u normalan rad.
Elektrostimulacija je jedna od metoda koja normalizuje nervni sistem, krvni pritisak, smanjuje stres i stimuliše imunitet. Efekat ove stimulacije je povećanje nivoa endorfina, hormona sreće. Kura ovakve terapije traje svakodnevno po 30 minuta desetak dana.

Oslobodite se hroničnog umora
Vinovnik subfebrilne temperature može da bude i danas bolest u trendu – sindrom hroničnog umora. Osnovni simptomi su: slabost, slabije pamćenje, smanjena koncentracija, razdražljivost, depresija, loše raspoloženje, glavobolja, nesanica.
Najčešće od sindroma stradaju oni koji žive pod stalnim stresom, ili skloni nervnim rastrojstvima. Kod ovih pacijenata je primećeno da češće od drugih, zbog pada imuniteta, obolevaju. Hronično umoran organizam je neotporan na viruse koji zdravima ne mogu ništa, najčešće koksaki virus, herpes tipa VI, entero-virusi.
Imunolog će sastaviti individualni program lečenja, koji se sastoji od uzimanja preparata za povećanje imuniteta, dijetoterapije, masaža, fizičkih vežbi, psihoterapeutske seanse ukoliko je neophodno.

Možda ste u drugom stanju?
Ponekad se povišena temperatura javlja kada prorade hormoni koji prate trudnoću. Može da potraje i 3 meseca, a snižavanje – nije potrebno.
Posavetujte se sa ginekologom i krvnim analizama otklonite sumnje da, pored trudnoće, nije i neka bolest u pitanju.

Zagrejte ruke i noge
Subfebrilna temperatura može da bude vezana za narušenu cirkulaciju. Stanje kada vam je svuda toplo, a ruke i stopala ledeni, naziva se termoneuroza. Mogu da je isprovociraju stres, neproživljene psiho traume, neprijatnosti na radnom mestu, ili problemi u kući. Aspirini u ovom slučaju ne pomažu.
Neophodna je konsultacija sa neurologom, ili psihijatrom koji će odrediti terapiju antidepresivima, biljnim čajevima, kupkama.
Zabranjene su fizičke vežbe, osim plivanja. I podrazumeva se – izbegavajte stresne situacije!

Mali nazeb, velika bolest
I neodležane bolesti, koje su iz akutne prešle u hroničnu fazu: upala mokraćnih kanala i bešike, upala pluća, tuberkuloza, pa i karijes, mogu da budu uzrok subfebrilnih temperatura. Mnogi ne obraćaju pažnju što su “malo” nazebli, pa ih i malo povišena temperatura ne brine. Obavezno, ipak, otiđite lekaru na detaljna, po mogućnosti, kompjuterska ispitivanja, koja su bezopasna i bezbolna. Na osnovu rezultata dobićete lekove i neophodne multivitaminske preparate za podizanje imuniteta.

NARODNI RECEPT
Da biste sačuvali zdravlje, podigli imunitet, i regulisali temperaturu narodna medicina preporučuje mednu terapija
Razmutite 100-150g livadskog meda uli prokuvane vode sobne temperature Pijte 3-4 x tokom dana.
Poslednju turu popijte 30 minuta pred san.