Štucanje ili singultus se može pojaviti kod bilo koga usled nekih nadražaja koji mogu biti simptomi bolesti ali mogu biti izazvani i drugim faktorima

Da li ste ikad imali napad singultusa? Svakako, čak i ako nikada niste čuli za tu reč. To je medicinski naziv za štucanje.

Šta izaziva štucanje?
Kod mnogih pušača štucanje se javlja zbog udisanja vrućeg dima.Nekim ljudima ne smete da ispričate ništa smešno, jer čim se jako zasmeju, dobijaju štucavicu. Kod nekih ljudi se ona javlja kada popiju previše (alkohola ili tople tečnosti), iii kad jedu začinjenu hranu. Često se štucanje javlja bez posebnog razloga. U svim slučajevima, obično i nestaje u roku od nekoliko minuta.

Ali ima slučajeva kad može potrajati danima, nedeljama, mesecima -čak beskonačno. Imao sam pacijenta dijabetičara kome bi štucanje prestalo dok spava, ali bi se tokom dana povratilo u raznim intervalima, i tako više od godinu dana, sve do sada.
Sam simptom izazvan je spazmom dijafragme zbog nadražaja nerava koji vode do nje. Nadražaj može biti lokalni, može poticati iz odredenog dela mozga. Tako da će svako stanje koje nadražuje dijafragmu ili njen nerv izazvati štucanje: srčani napad, pleurizija pluća ili zapaljenje pluća (koje zahvati i dijafragmu), hepatitis, (kada je uvečana ili zapaljena jetra u dodiru sa dijafragmom), zapaljenje neke intestinalne strukture (koja takodje iritira dijafragmu), operacija, trudnoća i niz drugih stanja, od raka do bubrežnih tegoba.
Oštečenje onog predela mozga u kojem je centar za štucanje (usled šloga ili tumora) takodje će vas ostaviti u stanju jakog štucanja. U karcliologiji, najčešča je podudarnost štucanja sa nedavnom operacijom srca ili pluća kod pacijenta. Ovi napadi obično potraju danima i nedeljama.

Često je lakše odrediti zašto štucate nego to zaustaviti.
stari trik je nekog udariti, iznenada i bez upozorenja. Zatim mu zadržavati dah koliko god može da izdrži, il mu dati čašu ledene vode da je brzo ispije.
Ako ne pomogne, pritiskati mi jezik ili očne jabučice.
Ako posle svega štucanje ne prestaje, daćete mu da proguta kašičicu šećera ili neke prezle. Najzad, duboko disanje u papirnatu kesu (izbegavati plastične, koje se lepe za nozdrve).
Stručnjaci medjutim kažu da bi štucanje svakako prestalo i da nije ništa preduzeto!
Kada štucanja potraje danima, doktori masiraju pacijentima karotidni sinus na vratu. To je mesto koje pritiska i tesna kragna, zbog čega možete pasti u nesvest, zato ne pokušavajte sami da ga masirate. Zatim tu su lekovi kao phenobarbital, chlorpromazine (Thorazine), acopolamine (koji sprečava bolest vožnje) metoclopramide (Reglan, koji se uzima kod povraćaja hrane iz stomaka u jednjak) pa čak i hipnoza.
Ima i drugih koji mogu i ne moraju delovati.
Ako ne pomognu, možda će biti potrebno da se “zamrzne” nerv za štucanje (“phrenic”), privremeno ili trajno.Čak da se preseče.

Simptom: Štucanje šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Otrovna isparenja, vruća i začinjena hrana i piće ili bez povoda (Obično prestaje samo od sebe. Ali lečenje kod kuće ponekad skraćuje trajanje napada).
2. Bilo koja bolest ili poremećaj koji nadražuje nerve koji kontrolišu dijafragmu, odnosno pleurizija, zapaljenje pluća, operacije grudi i abdomena, oboljenja ili organi koji su u vezi sa dijafragmom (Lečite osnovni uzrok. Za otklanjanje simptoma uzmite razne lekove i radite neke fizičke radnje koje vam preporuči lekar, a možda će biti potrebna i operacija).
KAKO ZAUSTAVITI ŠTUCANJE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *