stomacni virus ishrana

Stomačni virus se često meša sa gripom, ali u osnovi leži drugi tip infekcije. Pravi grip inficira respiratorni sistem, nos, grlo i pluća. Gastroenteritis ( stomačni virus ) zahvata tanko i debelo crevo, zajedno sa želucem i daje simptome koji su tipični za ovu vrstu infekcije.

Stomačni virus – uzroci

Stomačni virus se prenosi i najčešće inficira digestivnu cev konzumacijom zagađene vode ili hrane, priliko korišćenja zajedničkog pribora, kao što su četkice i peškiri, kao i deljenje hrane sa osobom koja ima stomačni virus.

Veliki broj virusa inficira digestivnu cev, a najčešće se radi o sledećim patogenim činiocima:

Norovirus. Ovaj virus javlja se i kod odraslih i kod dece, a ovo je virus koji je najpoznatiji po svojoj odlici da se osoba inficira njime konzumiranjem zagađene hrane. Norovirus se brzo širi među članovima uže porodice, kao i među đacima i kolegama na poslu.

Rotavirus. Ovo je najčešći stomačni virus kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Deca se inficiraju ovim virusom preko prljavih ruku i nedovoljne lične higijene, pogotovo pre uzimanja hrane. Odrasle osobe zaražene ovim virusom uglavnom nemaju simptome – ali su prenosioci i zbog toga je ovaj stomačni virus komplikovan za prepoznavanje i adekvatno lečenje. Vakcina protiv rotaviusa je dostupna u nekim zemljama, i dokazano je da pomaže u prevenciji širenja ovog virusa.

stomacni virus ishrana

Stomačni virus se često dobija konzumiranjem školjki i ostriga. Iako se u literaturi navodi da je kontaminirana voda čest uzrok stomačnih proliva, češći vid zaraze se dešava feko – oralnim putem, odnosno, nedovoljnom higijenom ruku nakon vršenja defekacije, kojima osoba kasnije konzumira hranu.

Osobe koje su jako podložne dejstvu stomačnih virusa su imunodeficijentne osobe – osobe sa HIVom, osobe na hemoterapiji ili agresivnom vidu lečenja.

Svaki stomačni virus ima svoje godišnje doba u kome je najviše aktivan, u našim krajevima, u periodu između oktobra i aprila, dominantan rotavirus, dok je u letnjem periodu, norovirus uglavnom krvac za stomačne tegobe.

Simptomi stomačnog virusa

Karakteristični simptomi stomačnog virusa su:

– Veliki broj prolivastih, vodenih stolica koje su često obezbojene. Ukoliko se u prolivu zapaža prisustvo krvi, vrlo verovatno je u pitanju stomačni virus u uznapredovalom stadijumu.

– Grčevi i bolovi u stomaku velikog intenziteta

– Često povraćanje praćeno mukom i gađenjem

– Česti bolovi u mišićima i glavobolje

– Malaksalost i vrtoglavice

– Blago povišena telesna temperatura – koja zapravo i upućuje na dejstvo virusa

U zavisnosti od uzročnika, simptomi stomačnog virusa se mogu javiti tek i nakon tri dana od prenošenja, dok jačina simptoma varira od blagih do veoma izraženih. Simptomi obično traju do dan ili dva, ali u težim slučajevima, simptomi mogu da ne popuste i do 10 dana.

Zbog poklapanja sa simptomima i kliničkom slikom, stomačni virus se često pogrešno interpretira kao infekcija bakterijama Clostridium difficile, salmonela tifi ili ešerihija koli, kao i parazitom đardia lamblia – ovi mikroorganizmi kada inficiraju telo takođe daju veliki broj prolivastih stolica i povraćanje kao simptome.

Kada se treba obratiti lekaru?

Za osobe starije od 16 godina, znaci koji upučuju lekaru jesu:

 • intenzivno povraćanje duže od 2 dana
 • povraćanje primesa krvi
 • dehidracija – znaci dehidracije uključuju osećaj žeđi, suva usta, urin koji je svetlo žut ili obezbojen, vrtoglavice i malaksalost usled nedostatka vode u organizmu
 • prisustvo krvi u prolivastoj stolici
 • temperatura koja ne pada ispod 40 stepeni celzijusa

Za osobe mlađe od 16 godina, alarmantni simptomi uznapredovale stomačne infekcije jesu:

 • temperatura 38.9 stepeni celzijusa i viša
 • osečaj letargilnosti i iritabilnosti u predelu stomaka deteta
 • osećaj bola, dete se žali na probadajuće žarenje u predelu donjeg dela stomaka
 • krvave prolivaste stolice
 • znaci dehidracije organizma, dete je blago i malaksalo – bledilo kože je prvi znak nedostatka vode u organizmu

Saznajte više>>>  Šta preduzeti kada se pojavi stomačni grip (virus)

Ukoliko se radi o novorođenčetu, nemojte mešati fiziološko lučenje pljuvačke i povraćanje.

Ukoliko Vaša beba ima sledeće simptome, odmah se obratite lekaru:

 • često povraćanje u kontinuitetu od nekoliko sati
 • suve pelene duže od 6 sati
 • pojava krvi u stolici ili prolivu
 • suva usta ili plač bez suza
 • beba je u neobično mirnom stanju, ne plače i ne pruža nikakav odgovor na draži, ima odsutan pogled

Lečenje stomačnog virusa

Obzirom na to da se radi o virusu, nikakvi medikamenti ne mogu na pravi način pomoći kad je u pitanju lečenje. Za osobu koja pati od stomačnog virusa, idealno rešenje jeste da snizi temperaturu, da miruje, da se na pravilan način hidrira, odnosno, da konzumira više od 2 litra vode dnevno. U periodu oporavka, preporučuje se:

– konzumiranje hrane u kašastom obliku, nemojte konzumirati tešku hranu dan ili dva

– oko 3 litara vode dnevno raspodelite na ceo dan, na svakih 40 minuta popijte po čašu vode

– preporučene namirnice za najefikasniji oporavak jesu krekeri, istostirani hleb, banane, pirinač i pileću supu sa belim mesom. Prestanite sa uzimanjem hrane ukoliko imate nagon za povraćanjem

– strogo izbegavajte konzumiranje mlečnih proizvoda, kofeina, alkohola, cigareta, masne i sezonske hrane

– odmarajte tokom celog oporavka, dehidracija najviše iscrpljuje osobu, bilo kakva fizička aktivnost dovodi do smanjenja svesti

– budite oprezni sa lekovima i preporukama nestručnih lica. Lekovi koje možete koristiti jesu sredstva za ublažavanje bolova ( brufen, diklofenak ). Lekovi iz grupe acetaminofena ( Tilenol ) mogu imati neželjeno dejstvo na jetru deteta. Aspirin mogu koristiti odrasle osobe, dok je kod dece zabranjeno zbog potencijalnog razvitka Rejovog sindroma.

Ishrana tokom oporavka od stomačnog virusa

Nekoliko dana nakon dobijanaj simptoma, trudite se da napravite režim ishrane koji neće iritirati Vašu digestivnu cev. Za doručak preporučujemo čaj od nane i 2 parčeta prepečenog tosta. Za ručak, idealno rešenje je pileća supa, a za večeru grickajte keks i banane. Tokom sledećih dana, postepeno ubacujete pirinač i povrće u vaš jelovnik.

Zapamtite da je organizam malaksao za vreme oporavka od stomačnog virusa i da će svaka iole teža i kaloričnija hrana dovesti do refleksnog nagona za povraćanjem.

Voće se ne preporučuje u prvim danima zbog velike količine kiselosti koja može da nadraži sluznicu creva i želuca i posledično, takođe, dovede do povraćanja.

Mleko i mlečni proizvodi su bogati mlečnom kiselinom koja nije pogodna za rad creva koja su inficirana. Jogurt sadrži bakterije koje su dobre za čišćenje creva, ali u ovom slučaju, može da dovede do teže dehidracije, pa se treba izbegavati. Pirinač zbog svog apsortivnog svojstva da skuplja vodu, preporučuje se kao zamena za teška testa.