grcevi u stomaku lecenjeVirusni gastroenteritis je na drugom mestu najčešćih bolesti, posle infekcija gornjeg respiratornog trakta.

To je upala želuca i creva praćena povraćanjem, vodenastim prolivom i stomačnim grčevima. Poznata je pod nazivima: infekcija rotavirusom, enterična adenoviroza, ili stomačni grip. Mogu je uzrokovati razne vrste virusa, ali su najčešći izuzetno infektivni rotavirus, norvok (Norwalk) i neki serotipovi adenovirusa.

Norvok virus je čest uzročnik virusnog gastroenteritisa kod dece i odraslih koji je poznatiji kao stomačni grip. Zaraženi imaju stomačne tegobe – mučninu, povraćanje, dijareju i blago povišenu temperaturu. Mada simptomi traju samo dan-dva, zaraženi ostaje kliconoša pune dve nedelje.

Ova infekcija širi se oralnofekalnim putem, dodirom ili kaprjično, što joj omogućava veoma brzo rasprostiranje.
U većini slučajeva, infektivni prolivi i gastroenteritisi su samoizlečive bolesti, praćene manjim gubicima vode i elektrolita. Lečenje stomačnog gripa je simptomatsko i najčešće bez problema.

Prva mera u lečenju je što brža nadoknada izgubljene tečnosti, dok se dijete ne preporučuju, jer je utvrđeno da neumereno gladovanje negativno utiče na obnovu crevne sluzokože.

STOMAČNI GRIP LEČENJE

Antibiotici ovde ne pomažu

Cilj lečenja je nadoknada tečnosti i elektrolita (soli i minerala), dok je antibiotska terapija nedelotvorna i nepotrebna. Promena ishrane preporučuje se kod dece koja imaju proliv samo dok tegoba ne prestane. Ne preporučuje se masna, slatka i začinjena hrana. Treba im davati mlak čaj, a ako im mučnina ne dozvoljava da piju, moraće da primaju infuziju. Kod proliva ne prepisuju se lekovi (antidijaretici), jer mogu i da | produže infekciju.

TAJMING

Vreme za doktora

Ako su se javili simptomi dehidracije, naročito kod malog deteta, a praćeni su slabim izlučivanjem mokraće, slabošću i vrtoglavicom,primećuju se suva usta, upale oči i konfuzija – treba što pre ići lekaru. I ako dijareja traje duže od nekoliko dana i ako u stolici ima krvi, svakako se treba konsultovati sa doktorom.

Higijena pola zdravlja

Većina infektivnih mikroba prenosi se prljavim rukama, pa se prevencija najbolje postiže higijenom ishrane i čestim pranjem ruku. Kod najmlađih, dojenje pruža određenu zaštitu od infekcije.

Zaraze virusima koji izazivaju stomačni grip nekada su bile česte tokom zimskih meseci, i to kako pojedinačno, tako i po dečjim ustanovama gde su epidemije trajale i po dve nedelje, ali bi se smirile uz primenu jačih higijenskih mera i ograničenje kontakata. Ove godine su u celoj Evropi zabeležene masovnije infekcije nego ranije, uglavnom zbog globalno izmenjenih klimatskih uslova.

Rotavirusna dijareja je, pak, virusna infekcija tankog creva za koju je karakterističan nagli početak – intenzivno povraćanje. Zaraženi izgledaju bolesno, bledo, klonulo, nezainteresovano, imaju izražene podočnjake i otečen trbuh iz kog se čuje rad creva. Stolice su veoma česte, vodenaste i kisele. Bolest traje oko pet dana. Tipični slučajevi javljaju se kod dece do 3 godine, dok kod kod starijih bolest obično traje kraće i bez povišene temperature.
Rotavirusi koji izazivaju stomačni grip se prenose pri kontaktu sa izlučevinama stolicom i povraćkom. Infekcija se širi i indirektno kontaktom sa kontaminiranim predmetima. Infektivna doza je mala, što ovaj virus svrstava u izuzetno zarazne.

Stomačni grip se leči simptomatski, dakle sastoji se od nadoknade tečnosti i soli, infuzija slatko-slanim rastvorima. Ako nema povraćanja, zaraženi mogu i da piju ove rastvore. Dijeta nije potrebna.