Stidna vašljivost je oboljenje koje izaziva stidna vaš Phthirius pubis a praćeno je jače ili slabije izraženim svrbežom na površini stidnog predela obraslog dlakama.
stidne vaši
Epidemiologija
Nema sigurnih epidemioloških podataka o učestalosti pedikuloze. U SAD godišnje se leči oko 3 miliona ljudi…Stidne vaši se prenose intimnim kontaktom, ređe preko posteljine, rublja i toaleta. Učestalost pedikuloze najveća je u dobi ođ 35. do 35. godine, tj. poklapa se sa seksualnom aktivnošću slično kao kod obolelih od gonoreje.

Uzročnik
Insekt je, za razliku od drugih vaši, mali, okrugao, dužine 1—2 mm, žućkaste boje, sa 3 para nogu. Jaja (gnjide) su smeđe boje i pričvršćena su za dlaku koja poprima zrnast izgled. Razvoj od larve do zrele vaši traje oko 3 nedelje. Za razliku od drugih vaši, Phthirius je slabo pokretljiv. Hrani se sišući ljuđsku krv pa otuda njegova smeđecrna boja. Nalazi se na površinama bogatim apokrinim žlezdama, tj. ne samo na stidnom predelu već i perianalno, u pazuhu, na butinama, obrvama, trepavicama i na bradi.

Kliničke manifestacije
Klinički uočljive promene u obolelih od stidne vašljivosti prisutne su u stidnom predelu, trbuhu, oko čmara, na butinama, obrvama, trepavicama, bradi.

Iako zaraza sa stidnim vašima može proteći bez simptoma (tegoba), najčešće se javlja svrab, umereno izražen, tako da su češanje i ogrebotine retki. Na mestu uboda, odakle vaši sišu krv, zaostaju makule ili pege, plave ili plavosive boje (maculae coeruleae ili taches bleues). Makule su veličine zrna sočiva. Ove pege nastaju delovanjem sekreta pljuvačnih žlezda odraslog parazita na hemoglobin eritrocita.

Kao i kod svih bolesti kože praćenih svrabom, u obolelih od vašljivosti dolazi do upale korena dlake (folliculitis), što se manifestuje gnojanicom (pustula). Ako bolest traje duže, može nastati ekcematizacija i uvećanje regionalnih limfnih žiezda. Nešto ređe opisani su mehurići (vezikule i bule) na mestu promena, a još ređe urtikarija.

Dijagnoza
Temelji se na kliničkom nalazu, tj. nalazu stidnih vaši na dlakama. Budući da su sitne, pri pregledu treba koristiti lupu.
Prisustvo plavih mrlja takođe može pomoći postavljanju ispravne dijagnoze.

Lečenje
Lindan (1%) losion ili krem blago se utrljavaju na površine obrasle dlakom (sem glave), gde ostaju 8 sati, pa se operu. Dovoljno je jedno nanošenje leka, retko ga je potrebno ponoviti nakon 7—10 dana. Ovo je preporuka SZO, koja još preporučuje piretrin i piperonil-butoksid, koji se posle 10 minuta isperu sa površine na koju su bili naneseni.

Nije potrebno brijanje zahvaćenih površina, ali je potrebno pranje posteljine i odeće.

Seksualne partnere treba pregledati i eventualno lečiti.

Pedikulozu trepcivica treba lečiti žutim živinim oksidom.

Budući da je često prisutna sekundarna infekcija stidnim vašima, nju treba lečiti antibiotskim mastima ili antibioticima.

Prevencija
Lečenje vašljivosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *