stidne dlake

Stidne dlake počinju da rastu u pubertetu i kod dečaka i kod devojčica,najčešće kasnije dobijaju istu boju kao što je boja kose a dlakavost i bujnost stidnih dlaćica kao i ukupna dlakavost najviše zavise od genetskih predispozicija.
stidne dlake
U pubertetu razvija se više ili manje izražena dlakavost. Muškarci u Aziji, Africi i drugim oblastima gde je pigmen-tacija kože jača izrazito su manje kosmati nego ljudi u našim krajevima, gde se često viđa raskošno runo na grudima i udovima, a katkada i na leđima.stidne dlake su kod gore pomenutih manje bujne. Iako ne želimo da izazivamo neraspoloženje među onima koji poseduju ovaj ukras, poštovanje naučne istine nam nalaže da kažemo da ta osobenost nipošto ne ukazuje na izuzetnu muškost. Kod žena, kosmatost je normalno ograničena na pazuho i stidni predeo, gde stidne dlake ocrtavaju trougao, dok kod muškaraca stidne dlake obrazuju deltoid, čiji se jedan vrh nalazi kod pupka. Nenormalno širenje kosmatosti kod žena, kad dlake pokrivaju trbuh, udove, pa i grudi i bradu — znak je endokrinog poremećaja. Vrlo se retko dešava da tu pojavu, nazvanu hirzutizam, ne prate smetnje menstruacije. Treba se obratiti lekaru da on otkrije uzrok tom poremećaju i da spreči razvoj nekih endokrinih oboljenja.I obrnuto, odsustvo ili opadanje stidnih dlaka sa stidnog predela i iz pazušne jame, takođe može predstavljati važan simptom za endokrinologa. Uopšte uzev, taj simptom nije usamljen. Prate ga razne smetnje i jak osećaj umora. Treba jako paziti na izbijanje dlaka kod mladića. One najpre izbijaju u pazušnoj jami, njihovo nicanje na tom mestu smatra se značajnijom za normalan razvoj puberteta nego što je pojava kosmatosti na stidnom predelu. Ako oko petnaeste godine još nisu sasvim izrasle, reč je o poremećaju koji treba prijaviti lekaru. Isto kao kosa, samo nešto kasnije, i stidne dlake počinju da sede. Praktično uzev, normalno je da se sa godinama proređuju i opadaju.

Neželjene dlačice Mogu se uklanjati na mnogo načina, ali još nije pronađeno čarobno sredstvo koje bi taj problem moglo jednim postupkom efikasno da reši.
Brijanje je najbrži postupak, ali dlačice veoma brzo ponovo izrastaju — a postaju i gušče i jače.Osim toga, vrlo često nastaju i povrede kože, naročito ako radite na brzinu. Kreme za epilaciju su bezbednije utoliko što nema povreda kože, ali njihovo dejstvo je takođe relativno kratko. Najčešće se koriste za dlačice na preponama i ispod pazuha.
Depilacija voskom ne uklanja dlačice samo s poyršine kože, nego ih čupa iz korena, pa zato koža ostaje glatka četiri do šest nedelja. Ovaj postupak se može izvoditi u kućnoj radinosti, ukoliko ste spremni da se izborite s neredom koji obavezno nastaje. S druge strane, depilacija kod kozmetičara je po pravilu mnogo brža i efikasnija. Izbeljivanje hidrogenom je najpogodnije ukoliko su dlačice relativno slabe i malobrojne, a nalaze se na takvom mestu da svakako želite da ih se rešite — najčešće na licu. Vatom navlaženom u hidrogen premažite dlačice nekoliko puta, i ponavljajte to dan za danom. Posle nekoliko dana, dlačice će sasvim izbledeti. Kada počnu da izbijaju nove — jer svaka dlaka ima svoj životni vek — postupak treba ponoviti. Kod upotrebe hidrogena treba voditi računa da vam ovo sredstyo ne ošteti kožu na tretiranom mestu.
Elektrodepilacija ili depilacija laserom je postupak kojim se dlačice trajno uklanjaju — tako bar tvrde oglasi. Medutim, u oglasima obično ne kažu da se ovaj tretman mora primenjivati više puta i da koža često ostaje upaljena, a postoji i mogućnost pojave ožiljaka. Ako se odlučite na ovaj postupak, najbolje je da se obratite lekaru dermatologu.
Više >>>>> Depilacija

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *