Kožu redovno hidrirate, ali ona je i dalje suva. Uzrok možete potražiti unutar samog organizma

 

Suva koža je obično bezopasna, nanesete kremu i sve je u redu. A šta se dešava kada i posle nanošenja hidrantne kreme, koža i dalje ostaje suva, zategnuta i puca?U tom slučaju uzrok njene suvoće možete potražiti unutar organizma.

Suva koža može da ukaže na :

Dijabetes

Nije neobično da se suva koćža dovodi u vezu sa dijabetesom. usled hronično visokog nivoa šećera, telo brže gubi tečnost, što dovodi do dehiratacije kože.

Ukoliko koža puca, može da postane plodno tle za bakterije, pri čemu može doći i do infekcije. Najsigurniji način je da se proveri krvna slika, kako biste bili sigurni da li je zaista u pitanju dijabetes.

Problemi sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda luči hormon koji održava ćelije u telu na okupu. Kada se smanji nivo lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava.

Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu da obezbede nove ćelije koje ce zameniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suva i hrapava.

Oboljenja bubrega

Problemi sa koncentracijom i spavanjem, umor i pojačano mokrenje mogu da ukažu na probleme sa bubrezima.

Koža je suva i svrbi kada bubrezi nisu u stanju da zadrže ravnotežu između minerala i hranljivih materija u krvi.

Kancer kože

Ako imate gustu ,grubu kožu sa crvenim površinama i krvarenjem ukoliko se ogrebete, mogao bi se raditi o kanceru skvamoznih ćelija.

Na njega mogu ukazati i izgrasline nalik bradavicama ili pojava otvorenih ranica sa ivicama iznad površine kože. Glavni uzročnik za njegovu pojavu je UV zračenje. Ako se otkrije u ranoj fazi lako se leči.