starost starenje

STARENJE I STAROST
Još ne postoji čudotvorni lek ili neki drugi postupak koji bi mogao da spreči pojavu fizičkih simptoma starenja ili produži ljudski život.

starost starenje
Postoje, međutim, mnoge bezopasne i prirodne metode kojima se mogu umanjiti neke od tegoba vezanih za starenje i ostati u što je moguće boljem zdravlju i raspoloženju kako bismo mogli da uživamo do maksimuma u prirodnom životnom veku. Starenje je povezano sa sve sporijom deobom ćelija, mehaničkim trošenjem organizma, stalnim smanjenjem broja moždanih ćelija, genetskim oštećenjima zbog raznih faktora okruženja i stvaranjem slobodnih radikala kao štetnog ishoda oksidacije. Ovi nestabilni molekuli kiseonika nastaju tokom normalnog procesa proizvodnje energije u ćelijama, ali njihov broj se povećava zbog činjenica kao što su pušenje, nezdrava ishrana i anksioznost. Njihovo delovanje na organizam tokom starenja podrazumeva gubitak elastičnosti kože, krvnih sudova i tetiva, kao i progresivno slabljenje funkcije pojedinih organa i zglobova. Ako još u mladosti i srednjim godinama postavite temelje dobrog zdravlja, mnogo je verova-tnije da ćete ga zadržati i u starijim godinama.

Prevencija
Možda nećete moći da sprečite pojavu sedih vlasi u starosti ili gubitak mladalački glatke kože, ali možete učiniti mnogo toga da biste izbegli opušten trbuh, mentalnu nesređenost, slabljenje vida, ukočene zglobove i mnogo drugih mogućih tegoba koje donose godine. Isto tako možete očuvati dobar imuni sistem i barem delimično sprečiti bolesti povezane sa starošću kao što su Alchajmerova bolest, arteroskleroza, artritis i osteoporoza.

Važno je da očuvate fizičku i mentalnu aktivnost. Najbolji način da se to postigne jeste da sačuvate interesovanje za ono što vas je ranije zanimalo i da ostanete društveno aktivni, negujete bliske odnose s drugim ljudima, redovno vežbate, zdravo se hranite i ne pušite. Važno je i da kožu što više izlažete dnevnoj svetlosti radi stvaranja dovoljne količine vitamina D, koji će pomoći kostima da zadrže čvrstinu, ali ipak budite oprezni i izbegavajte preterano izlaganje ultraljubičastim zracima u vreme kada su najjači (između 10 i 15 časova).

Starenje i mentalno zdravlje.
Uključivanje u žustru raspravu, čitanje knjiga i novina, rešavanje ukrštenih reči i igranje šaha ili bridža pomažu u sprečavanju odumiranja moždanih sinapsi.

Odnosi s drugim ljudima.
Negovanje dobrih odnosa s porodicom i prijateljima poboljšava i produžava život, verovatno zato što ublažava stres, povišava nivo prirodnih biohemijskih jedinjenja koja podstiču prijatno osećanje i pružaju dodatne razloge za život. Čak i držanje kućnog ljubimca produžava život zbog smanjenja stresa i snižavanja krvnog pritiska.

Savladavanje stresa i starost.
Visok nivo stresa podstiče brže starenje. Stres može da izazove arterosklerozu i da podstakne razvoj raznih bolesti kao što su infekcije, artritis i migrena. Svedite životne pritiske na najmanju meru i naučite kako da kontrolišete svoje reakcije na ono što preostane.

Seks u starosti.
Ljudi koji održavaju redovne polne odnose žive duže, možda zbog emotivne bliskosti i fizičke aktivnosti koje pruža seks, oslobađanja od stresa zahvaljujući dodiru i povećanju nivoa hormona koji se luče u trenutku orgazma, što širi krvne sudove.

Fizičke vežbe.
Postarajte se da pet dana nedeljno imate barem pola sata umereno intenzivnih vežbi. Od toga ćete se osećati srećnije, mentalne sposobnosti će vam se povećati, a zdravstveno stanje srca, pluća, kože, očiju i drugih organa će se popraviti.Posavetujte se s lekarom ako niste sigurni koja vrsta fizičkih aktivnosti će vam najviše odgovarati, naročito ako imate neke zdravstvene probleme. Omiljeni oblici vežbi za starije osobe su plivanje ili manje naporni aerobik. Vežbe uz opterećenje težinom, kao što su hodanje, tenis i ples, pomažu u ublažavanju osteoporoze. Joga i tai či poboljšavaju elastičnost organizma, a većina vežbi do određene mere i jača mišiće. Pokazalo se da redovno bavljenje jogom smanjuje razne vrste bolova kod starijih osoba.
POVEZANI TEKSTOVI >>>> Kako zaustaviti starenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *