stalno hladne ruke i nogeStalno hladne ruke i noge zbog slabe cirkulacije je problem koji se može značajno ublažiti bez lekova.Istezanje, tuširanje toplom i hladnom vodom, pravilno disanje, razgibavanje vrata, ramena, šaka, stopala i zglobova u kombinaciji sa svakodnevnom šetnjom, poboljšavaju priliv krvi u kapilare…

Ima istine u staroj poslovici hladne ruke, toplo srce, jer kada je spoljna temperatura u padu, prirodna reakcija organizma je da smanjuje cirkulaciju. Telo se tako štiti i održava toplotu unutrašnjih organa. Ali, ako je u stanu ili napolju toplo, a vama su prsti ledeni, ako imate promene u boji kože ili osećaj utrnulosti, sve to ukazuje na probleme sa prilivom krvi u kapilare, zbog kojih treba da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, te razmislite kako sami sebi da pomognete. Hladne noge i ruke ukazuju na otežanu cirkulaciju, koja prirodno ide s godinama, ali je izaziva i nedovoljno kretanje, bilo zbog prirode posla, ili prosto jer smo navikli da mnogo vremena sedimo ispred TV aparata ili kompjutera. Međutim, nema potrebe da se odmah hvatamo lekova jer su nam na dohvat ruke mnoga prirodna sredstva za poboljšavanje cirkulacije, kao što su: voda, ljute papričice, pšenične klice ili kapsule biljke ginko biloba, koja poboljšava priliv krvi u kapilare. Ali, pravog efekta nema bez vežbanja.

Za poboljšavanje cirkulacije odlične su vežbe istezanja, tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, te pravilno disanje, jer povećavaju koncentraciju kiseonika u krvi i pomažu protok krvi u mišićima. Korisno je raditi i vežbe vrata, okrećući lagano glavu s leva na desno i obrnuto, brojeći do 10, te vrteći glavu u krug. Ako osetite pucketanje, ne brinite, to samo znači da vam se ligamenti vrata razgibavaju. Nastavite sa razgibavanjem zglobova tako što vrtite šake u krug, odnosno, pomerajte težište s prstiju na pete, kao kada se šije na mehaničkoj šivaćoj mašini. Ove vežbice mogu da se rade svuda, pa i na radnom mestu, dok sedite. Zapravo, svaka sportska aktivnost je vrlo korisna za sve krvne sudove, ali ako niste sportski tip, to ne znači da treba da zaboravite na kretanje. Svakodnevno šetanje, rekreativno plivanje, ples, samo su neke od aktivnosti koje će da poprave otežanu cirkulaciju i održe vas u formi. Čak i dok sedite ispred TV ekrana, možete da vežbate stopala, namačete noge naizmenično u toplu i hladnu vodu, što je svakako bolje od oblačenja tri para čarapa.

Hodanje i plivanje
Hodanje je savršena vežba za sve ljude, pa zato šetajte svakodnevno. Hodanjem se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv kroz celo telo. Dok hodate, mašite rukama u ritmu jer tako vežbate celo telo. Zato je važno da su vam ruke slobodne, a ramena neopterećena torbama koje vise. Najbolje je da hodate s lakim rancem na leđima. Dok plivate, radi vam celo telo i unapređuje se protok kiseonika od srca do pluća. Plivanje najmanje opterećuje zglobove, pa se preporučuje svima, pa i ljudima koji pate od bolova u mišićima i zglobovima. Odlične su i aerobik vežbe u vodi, koje možete da radite grupno, ali i sami.

Vežbe za noge i ruke
Vežba pri kojoj se naizmenično podižu prsti i peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osetite hladnoću, utrnulost ili bol u nogama. Ljuljajte se s prstiju na pete kad god sedite duže vreme, bilo da ste na poslu ili kod kuće. Za lošu cirkulaciju u rukama ispružite prste obe ruke, zatim sklopite pesnicu pa ispružite prste. Ponovite to 20 puta i vežbajte preventivno, bez da sačekate grčeve i bol.
Lejla Begović