Promene na beonjačama, kapcima i dužicama mogu ukazati na nedostatak vitamina i minerala, povišen holesterol, ali i probleme s jetrom i bubrezima.Šta oči govore o vašem zdravlju…
krvave oči žute beonjače čmičak
Oči su ogledalo duše, glasi čuvena poslovica, a tome treba dodati i da su – odraz zdravlja. Služe kao sredstvo vizualizacije i komunikacije, ali takođe mogu ukazati na problem s jetrom, bubrezima, holesterolom, visokim krvnim pritiskom i drugim, manje-više oz-biljnim bolestima.

ŠTA ZNAČE CRVENE BEČNJAČE
Najčešće su povezane s umorom ili višesatnim radom za računarom, ali mogu biti i znak da nam nedostaje vitamin A ili B2. Osim toga, crvene beonjače su potencijalni pokazatelj povišenog krvnog pritiska i dijabetesa, a ponekad su posledica virusne infekcije.

Ako crvenilo beonjača ne nestane ni nakon dužeg odmora, proverite krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Jedite šargarepu, zeleno lisnato povrće, jaja, integralne žitarice, pivski kvasac…

ŠTA ZNAČE ŽUTE BEONJAČE
Ako su beonjače žućkaste, najverovatnije je reč o poremećaju u funkciji jetre i žučne kese. Izrazito žutilo može ukazivati na hepatitis, dok žućkastobraonkasta boja upozorava na masnu jetru ili prekomerno konzumiranje alkohola. Žilberov sindrom, genetsko oboljenje koje se manifestuje povišenimvrednostima bilirubina u krvi, takođe može obojiti beonjače u žuto.
Treba da odete lekaru i proverite krvnu sliku i jetrene enzime te se testirate na hepatitis. Ukoliko su svi parametri u granicama normale a bilirubin povišen, možda ćete morati da se podvrgnete dvodnevnom gladovanju kako biste se testirali na Žilberov sindrom. Iz ishrane izbacite masnu hranu, alkohol i gazirane napitke.

Beli prsten oko dužice
Može ukazivati na povišene vrednosti holesterola u krvi. Ukoliko se na ivicama kapaka ili na koži oko očiju pojave sitne bele tačkice,to je dokaz više da je povišen nivo masnoća u krvi.
Proverite holesterol i uvedite dijetetske mere da biste snizili nivo masnoće u krvi. Maslinovo ulje, beli luk, grejpfrut, morska riba, sveže povrće i voće, jabukovo sirće te čajevi od koprive, ruzmarina i gloga – provereni su saveznici u borbi s holesterolom.

Plavkastosive beonjače
Ako su beonjače u uglovima očiju poprimile plavkastosivu boju, moguće je da je reč o nekoj autoimunoj bolesti ili problemima s bubrezima. Pad energije i krtost kostiju takođe se manifestuju ovim simptomom.
Ukoliko ovo stanje potraje, obavezno posetite lekara, naročito ako osećate i neke nove, neuobičajene simptome.

Čmičak koji ne prolazi
Mala crvenkasta izraslina na spoljašnjoj ili unutrašnjoj liniji kapka najverovatnije je čmičak, infekcija koja se nakon izvesnog vremena spontano povlači. Međutim, ukoliko čmičak ne nestane u roku od tri meseca, ili ako se povuče, ali se ponovo javi – moguće je da je reč o oboljenju lojne žlezde.
Javite se lekaru. Verovatno će vam predložiti hirurško uklanjanje čmička, nakon čega se radi biopsija i postavlja dijagnoza.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *