Šta sve treba znati o carskom rezu ako vas očekuje ovakav porođaj

Carski rez je jedan od opcija za izvođenje porođaja koji se izvodi kroz rez na stomaku što je u mnogim situacijama mnogo bezbednija opcija i za bebu i za mamu.

Ovo je akušerska operacija i kao takva nosi i neke rizike, ali i uprkos tome mnoge mame ga preferiraju. Rađanje je mnogo kraće, bezbolno, ali donosi i duži oporavak, kao i veće šanse za komplikacije pri oporavku u odnosu na prirodni porođaj.

Lekari su jedini stručni da daju mišljenje i predlože operativni porođaj jer će da procene rizike i prednosti i da zaključe da je postupak dovoljno bezbedan i za mamu i za bebu.

Šta bi trebalo znati o samom porođaju, koje su indikacije, kako se psihički pripremiti i kako se oporaviti što brže?

Sve odgovore pronađite u nastavku teksta i bićete spremniji za završetak drugog stanja.

Carski rez je složena intervencija i trebalo bi je izvoditi samo kada postoje medicinske indicije za to

Postoje slučajevi kada je carski rez najbolja opcija za bezbedno rađanje. Izvodi se rezom na donjem delu stomaka, rezom na materici i vađenjem bebe i posteljice na taj način.

Trudnoća se sa pravom naziva „drugo stanje“ jer je organizam majke opterećen hranjenjem dva organizma, povećava se zapremina krvi, zapremina tečnosti, svi organi rade napornije. Kada se tome pridoda i operacija, jasno je zašto su rizici povećani.

Sve se izvodi u totalnoj ili spinalnoj anesteziji tako da je ceo postupak bezbolan, majka je ili svesna tokom porođaja ili se odmah budi po porođaju, a beba ubrzo bude sa mamom.

U bolnici se ostaje između 4 i 6 dana da bu lekari ispratili zarastanje rana i pazili na komplikacije.

U Srbiji se sve češće izvode carski rezovi, ali je jedino opravdano kada postoji medicinska indikacija za to. Mnogim mamama je važno da ne osećaju bol pri rađanju, ali ne uzimaju u obzir to da oporavak može da traje mesecima što zna da bude i bolno i ograničavajuće.

Za razliku od ovog načina, vaginalni porođaj je bolniji, ali je zato oporavak vrlo kratak, a majka se vraća normalnim obavezama. Osim toga, ovo je i prirodan način rađanja što bebama može dati i bolji imunitet i otpornost i treba ga praktikovati kada god za to postoji mogućnost.

Koje su indikacije za izvođenje operativnog porođaja?

Postoje brojna medicinska stanja koja mogu da budu indicija za carski rez, ali ih možemo podeliti u 3 grupe:

  • Zdravstveni problemi majke,
  • Problemi sa trudnoćom,
  • Zdravstveni problemi bebe.

Sužena karlica majke, problemi sa kukovima, anomalije, prethodni carski rez su svakako znaci za oprez i najčešće izvođenje carskog reza.

U probleme sa trudnoćom spada trudnički dijabetes, placenta previa, preeklampsija, blizanačka trudnoća, odrubljivanje dela posteljice, poprečan položaj bebe….

I beba može da podlegne komplikacijama kada je neophodno da u kratkom roku bude rođena, a najčešće su to slabi vitalni znaci bebe, a porođaj je moguće bezbedno izvesti u trećem tromesečju.

Neki od ovih činilaca su indikacije za urgentan porođaj, a neke za planiran carski rez.

Kako izgledaju prvi dani nakon porođaja?

Trudnica porođena na carski rez prva 24h provodi u šok sobi gde se redovno mere vitalni znaci, rad bubrega, srca i kako se mlada mama oseća nakon anestezije.

Venski se unose hranljivi nutrijenti, a nakon 12h mama prvi put ustaje i pravi prvu šetnju.

Dezorijentisanost, blagi bolovi, vaginalno krvarenje i nesvestica su mogući, ali ih treba prijaviti medicinskim radnicima. Prvih nekoliko puta medicinske sestre pomažu kod ustajanja, a mama se svakim satom oseća bolje i sposobnije za samostalno kretanje.

Bolovi su najjači prvih nekoliko dana, ali se kroz infuziju dobijaju lekovi koji će taj osećaj svesti na minimum. Mnoge mame osećaju blago peckanje u predelu reza i osećaj težine u stomaku, a kada se analgetici isključe bol često nije puno jači od menstrualnih grčeva. Osećaj varira od toga koliko je porođaja izvedeno, da li je to jedini carski rez itd.

Ne sme se podizati ništa teško, a od porodilje se očekuje da prve dane iskoristi za lagano šetanje što će sniziti rizik od nastanka krvnih ugušaka i podstaći telo na oporavak.

Svaki znak infekcije, oštrih bolova, pojačanog krvarenja i temperature treba odmah prijaviti ginekologu jer su znak mogućih komplikacija koje se leče po hitnom postupku!

Oporavak od porođaja u kućnim uslovima

Izlaskom porodilje na kućno lečenje se ne završava period oporavka i on će trajati nekoliko sedmica ili meseci.

Mama ne bi trebalo da podiže ništa teže od svoje bebe, da unosi laganu hranu i uvek odvoji vreme za šetnju i odmor. Telu se mora dati dovoljno vremena za oporavak jer su se desile velike promene, a rane su još sveže i zahtevaju oprez.

Nakon 40 dana sledi prva ginekološka kontrola kada se obično i uspostavlja prvi menstrualni ciklus, ali to je individualna stvar kod svake žene i zavisi od brojnih faktora.

Mnoge mame osećaju dugoročne posledice porođaja na carski rez. Bolovi u leđima, nedovoljno snage, dezorjentisanost, pospanost mogu da traju dugo. Jednostavno, svako telo je drugačije i svako iskustvo sa operativnim izvođenjem porođaja.

Psihička priprema na porođaj i predstojeći oporavak

Svaka trudnica ima strah od porođaja koji god da se izvodi, ali psihička priprema može da pomogne da se suočite sa njim i olakšate oporavak.

Iskustvo drugih je važno, ali ne slušajte samo negativne komentare. Pozitivan stav i pozitivno razmišljanje će učiniti da krvni pritisak bude niži, da mleko lakše krene i da više uživate u celom procesu.

Sve dileme izložite svom ginekologu, a oporavak će teći svojim tokom. Nekada je brži, nekada sporiji, ali bi trebalo da svakim danom bude sve lakši i lakši.

Kada se možete vratiti normalnim aktivnostima?

Preporuka ginekologa je da se prvih 6 nedelja vodi više računa, tj. do prve kontrole kod ginekologa.

Pojedine mame se osećaju odlično, ali to ne znači da treba da nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima, već ih treba redukovati i ostaviti vremena da se organizam oporavi.

Sa vežbanjem se treba sačekati, a šetnja je najbolji prijatelj organizma u ovom slučaju. Kasnije se može povećavati intenzitet, ali sve u dogovoru sa ginekologom i njegovim preporukama.

Carski rez je intervencija koja spašava život mame i bebe. Ima svoje rizike i donosi komplikovan oporavak, ali je u mnogim situacijama jedini izbor za izvođenje.

Svako iskustvo je različito i nosi jedinstven oporavak, ali će se i on završiti, a sve će posledice nestati nekome pre, a nekome kasnije.

Osluškujte svoje telo, postepeno se vraćajte normalnim obavezama i uživajte u roditeljstvu, to je najbolji lek za sve probleme i poteškoće koje nosi ova intervencija.

Verujte svom akušeru, slušajte savete i carski rez će sigurno biti jedno neverovatno iskustvo koje će biti kruna na 9 meseci trudnoće i najbolji sastanak sa bebom.