sta skodi srcuŠta štetivašem SRCU?
Većina nas zna da su zdrav način ishrane i mržnja prema cigaretama odlična zaštita od srčanih bolesti. Međutim, verovatno mnogi nisu svesni da svakog dana mogu na neki način da naštete svom srcu. Evo šta nam još škodi…

Život u blizini saobraćajnica
U jednom istraživanju u Stokholmu pacijenti koji su doživeli srčani udar ispitivani su gde žive, s uverenjem da je tome doprinelo zagađenje. Studija je pokazala da stanovnici gradskih četvrti u kojima buka premašuje 50 decibela imaju 40% veću mogućnost da dozive srčani udar.

Sedenje u saobraćaju
Nemačko istraživanje potvrđuje da sedenje u saobraćaju doprinosi srčanom udaru, posebno ako već imate problema sa srcem. Bez obzira na to da li upravljate vozilom, vozite se javnim prevozom ili okrećete pedale bicikla, ako ste u saobraćaju i sedite, mogućnost srčanog udara jedan sat nakon završetka putovanja tri puta je veća nego kod onih koji nisu bili u saobraćaju.

Premalo ili previše spavanja škodi srcu
Bilo zbog nesanice ili zbog apneje (zastoja u disanju), ako provedete nemirnu noć s malo sna, potencijalno štetite svom srcu. Istraživanja pokazuju da manje od šest sati kvalitetnog sna noću, ili čak previše spavanja, povećava rizik za koronarnu arterijsku bolest.

Mrzovoljnost šteti srcu
Mada mrzovoljni čičica može da bude zabavan u filmovima, činjenica je da negativnost, posebno kod muškaraca može da dovede do povećanja koronarnih oboljenja. Jedan istraživač na Univerzitetu Djuk, koji je radio na takvoj studiji, preporučuje muškarcima da se oslobode besa, neprijateljstva, depresije i zabrinutosti da bi sprečili zdravstvene probleme.

Depresija
Istraživanja pokazuju da depresija može da poveća rizik od srčanog udara kod pacijenata koji imaju problema sa srcem, tako što blokira koronarne arterije. Već se zna kako depresija deluje na imunološki sistem, pa je kod pojave depresije mudro potražiti stručnu pomoć.

Život pun briga škodi srcu
Američki kardiološki časopis tvrdi da osobe koje pate od srčanih problema imaju veće šanse da dozive srčani udar ako su stalno zabrinute. Naučite da upravljate stresom i potražite stručnu pomoć ako u tome ne uspete.

Zanemarivanje oralne higijene
Bakterije mogu da udju u vaš krvotok iz desni i da oštete krvne sudove i srce. Redovno pranje zuba, čišćenje koncem i odlasci kod zubara mogu da spreče srčane probleme.

Nebriga oko ‘normalnog’ pritiska
Dr Artur Agatston savetuje pacijentima koji imaju malo povišen krvni pritisak i druge probleme sa srcem da se i dalje trude da snize pritisak. Osobe u rizičnim grupama, kao što su dijabetičari, gojazni, oni s visokim nivoom holesterola, ne mogu ostati ravnodušni ako im je pritisak blizu normale, jer su i dalje izloženi riziku od srčanog udara.

Vruć ili hladan tuš posle vežbanja
Velike promene temperature posle rada mogu da budu jako stresne za srce. Ako već imate problema sa srcem, onda je takav postupak nerazuman.

Udisanje delića materije
Svi znaju da je pušenje loše za srce, ali novija istraživanja pokazuju da i udisanje zagađenog vazduha, punog čestica materije nije loše samo za pluća, već i za srce. Stručnjaci preporučuju da ostanete kod kuće ako je zagađenje visoko i izbegavate da vežbate u zoni jakog saoraćaja.

Oslanjanje na ‘zdravu’ ishranu za srce
Bez obzira na reklame, do sada se pokazalo da su jedine dijete koje sigurno umanjuju rizik od srčanih bolesti one koje obiluju povrćem, uz orašaste plodove bogate nezasićenim masnim kiselinama, i mediteranska ishrana.

Čišćenje snega

Ljudi koji u istoriji bolesti imaju srčana oboljenja ne bi smeli da čiste sneg. Težak rad po hladnoći može da bude jako stresan za srce, posebno ako niste naviknuti na telesne vežbe.

Upotreba lekova protiv bolova
Lekovi protiv bolova mogu da predstavljaju rizik za vaše srce. Istraživanja su pokazala da acetaminofan kod žena, ako se uzima više od 21 dan u mesecu, ili kod pušača, povećava rizik od srčanog udara.

Previše kalcijuma
Nije neobično da žene posle menopauze uzimaju preparate kalcijuma da bi izbegle osteoporozu. Međutim, istraživanja objavljene u Britanskom medicinskom žurnalu (British Medical Journal) pokazuju da su žene koje uzimaju velike količine kalcijuma izložene većim problemima sa srcem.

Gazirana pića škode srcu

Bostonski medicinski fakultet je objavio izveštaj koji pokazuje da jedno gazirano piće dnevno, bilo dijetalno ili obično, može da stvori mnoge zdravstvene probleme koji doprinose pojavi srčanih bolesti. Stručnjaci preporučuju smanjenje unosa takvih pića i kažu daje najbolje pokazati umerenost u svemu.

Energetska pića štete srcu
Bostonski medicinski fakultet je objavio izveštaj koji pokazuje da jedno gazirano piće dnevno, bilo dijetalno ili obično, može da stvori mnoge zdravstvene probleme koji doprinose pojavi srčanih bolesti.
Stručnjaci preporučuju smanjenje unosa takvih pića i kažu da je najbolje pokazati umerenost u svemu.

Dizanje tegova škodi srcu
Iako je dizanje tegova zdravo i popularno vežbanje, istraživanja su pokazala da dizanje većih težina povećava pritisak i da može da izazove pucanje krvnog suda. Zato se posavetujte s lekarom. Ako već vežbate u teretani, naučite kako da smanjite rizik i pri tom i dalje uživate u ovim aktivnostima.