Prsti na rukama i nogama su simptomatični pokazatelj koji ljudi prilikom samokontrole obično previđaju. Da biste dobili obaveštenja o svom zdravlju, morate najpre ukloniti lak i druge veštačke dodatke koji ih čine privlačnim.

Skoro četrdeset različitih poremećaja može se dijagnostikovati pregledom noktiju,od prisilnog grickanja noktiju do anemije, plućne bolesti, srčanih tegoba, infekcije i lošeg funkcionisanja mozga. Treba samo da obratite pažnju na boju noktiju, oblik, debljinu, prisustvo nekih znakova na njima ispod površine, kao i koliko su čvrsto prionuli uz prste. Evo nekih specitknih pojava:

Grickanje noktiju ne može se sputati, sem ako ne stavite rukavice. Trećina pacijenata gricka nokte. To može biti samo rdjava navika, ali i odraz hronične napetosti i anksioznosti. Ako ih grickate do krvi, to je znak nekontrolisane prisilne radnje.
Bledi nokti signaliziraju anemiju. Neće se opažati na rukama ako ste ih prethodno izlagali suncu, ali ih ne možete prikriti, sem ako ih ne obojite. Ako je anemija dugotrajna i dovoljno ozbiljna, oni su i lomljivi. Takode, menjaju oblik, postajuči ravni ili zaobljeni kao kašika i dobijaju uzdužne brazde. Ako primetite ove odlike na noktima, pogledajte dlanove i unutrašnji deo očnih kapaka. Ako su i oni bledi, vi ste anemični. Lekar će utvrditi zbog čega. Može biti i neki gubitak krvi kojeg niste svesni (iz hemoroida, ili nadražen želudac zbog predoziranog aspirina) ili oboljenje koštane srži (koja ne pravi odgovarajuču vrstu krvnih zrnaca u odgovarajučoj količini) ili neotkrivenog tumora, ili hronično menstruacije. Statistički pak, to je stvar ishrane -ako ne uztmate dovoljno gvožda u ishrani.
Plavičasti nokti (cyanosis) označavaju nedostatak kiseonika u krvi. Ako vam nestaje dah i imate kašalj, smesta idite kod doktora. Možda je neka hronična srčana slabost ili hronična plućna bolest. Ali, ako su samo plavi, bez gušenja i kašlja, možda ste bili izloženi toksičnoj hemikaliji koja je zatrovala crvena krvna zrnca. Kod dece, cyanosis je posledica urodjene srčane mane (“plave bebe”) koja se hirurški ispravlja.
Debeli nokti na rukama su rezultat raznih bolesti. Recimo, gljivične infekcije. Ako doktor posumnja, malo če zagrebati pod noktom i analizirati sadržaj pod mikroskopom. Psorijaza, kod koje su delovi kože po čitavom telu pokriveni srebrnasto belim ljuspicama, može da iskrivi nokte. Najzad, uzrok može biti nedostatak vitamina, arterioskleorza ili niz drugih bolesti. Podjite kod dermatologa.
“Zaobljeni” nokti. Ako su nokti vrlo okrugli, poput dna kašike, kažemo da su zaobljeni. To se dešava kod raznih bolesti -hroničnih infekeija, naročito apscesa, raka pluča, hronične plućne ili srčane bolesti, duge tuberkuloze i nekih urodjenih srčanih oboljenja. Ne zna se zašto u ovim slučajevima nokti postaju zaobljeni. Možda se radi o nekoj promeni u sadržaju kiseonika u krvi, ili promeni načina na koji krv pritiče u prste. Okruglasti nokti vraćaju se u normalni oblik lečenjem osnovne bolesti. Razlika izmedu zdravog, zaobljenog nokta i onog koji je potpuno zaokrugljen je samo u stepenu. To ćete ustanoviti ako pogledate nokat sa strane. Normalno, on uzlazi u kožu pod gotovo pravom linijom.
• Ko god je video male bele flekice pita se šta je to. One predstavljaju vazdušne džepove. Obično same nestaju, mada mogu i godinama stajati pod noktom. Neki tvrde da je uzrok nedostatak vitamina. Ja u to sumnjam.
• Ako ste ljubitelj krimića znate šta znači kombinacija belih linija i brazda na noktima. Sigurno neko pokušava da vas otruje arsenikom koji vam stavlja u hranu (bez stare čipke! ). Brazde idu od jedne do druge ivice, a ne uzdužno. kao kod anemije.
Suva koža i krhki nokti koji se lako odvajaju od prstiju su dokaz loše funkcije tiroide. Bićete nenormalno umorni; koža može imati boju limuna; uvek vam je zima a proredena kosa i dalje opada. Ali, zanimljivo je da i hipertiroidizam, takode čini nokte krtim i ali u ovom slučaju su oni karakterističnog oblika, kao i kašika.
• Ako ih pogledate izbliza primetičete na noktima nešto što liči na sitne trunčice pod noktom, ali znate da to nije to, jer vas ne bole. U pitanju je, medjutim, bolest pod imenom subakutuni bakterijski endokarditis (SBE). To je onaj slučaj kad srčani zalisci, već, oboleli, zarade neku infekeiju. Infekeija se poznaje i po temperaturi, malaksalosti, zamoru i nekim “trunčicama” ispod noktiju. To su zapravo male hemoragije, i gotovo stoprocentno označavaju SBE. Kako se dobija ta infekcija? Ako imate šum na srcu i pustite zubara da vam čačka po ustima a ne uzmete profilaktički antibiotik, bakterije koje su normaino prisutne u ustima silaze u krvotok i završavaju u srčanim zaliscima. Sitne hemoragije pod noktima imaju još jedan uzrok: trihinozu, infekciju koja se dobija putem obroka poluživog svinjskog mesa. Drugi simptom trihinoze su mišični bolovi
• Poeledajte nokte. Vidite li mali polumesece u podnožju? To je normalna stvar. Ako oboli hipofiza, žlezda u mozgu, ti polumeseci nestaju. Ako su nokti u podnožju beličasti, možda imate probleme s jetrom, hronični hepatitis ili cirozu. Dakle, kao i koža, nokti odražavaju stanje zdravlja. Mnogi životi su spaseni i mnoge briljante dijagnoze postavljene zahvaljuči obično pogledu na pacijentovim noktima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *