sta u trudnoci

U drugom ste stanju, a niste sigurni je li rizično da vodite ljubav, trenirate, popravljate zube, farbate kosu, pijete čajeve…
sta u trudnoci
Trudnoća je jedan od najlepših perioda u ženinom životu, ali sa sobom nosi pregršt nedoumica. Plašeći se da ne naudi bebi, svaka buduća mama pita se šta sme, a šta ne sme da radi, a najčešće se odriče brojnih zadovoljstava. Šta nesmem a šta smem u trudnoći? evo nekih odgovora…

Smem li upotrebljavati kozmetičke preparate?
Kako znate, u trudnoći koža preživljava velike promene. Rasteže se, menja karakteristike i gubi otpornost. Postaje masnija ili suvlja, podložna aknama, strijama, perutanju i svrabu, a neretko i otiče. Zato je morate redovno mazati! Ne smete je tretirati kremama i losionima koji sadrže terapijske supstance, ali treba da je negujete blagim, prirodnim ili bebi preparatima.

Mogu li na depilaciju, piling, manikir i pedikir?

Sve ove tretmane možete primenjivati tokom cele trudnoće, jer ne škode ni bebi ni vama. Ali kako ste sada osetljiviji, pribegavajte njihovim blažim varijantama. Radite depilaciju hladnim voskom, jer ne
nosi rizik od opekotina, infekcija, pucanja kapilara i nadraživanja vena. Umesto hemijskog pilinga upotrebljavajte onaj s mehaničkim dejstvom. On sadrži neiritantne mikrogranule, pa ne uzrokuje alergijske reakcije. I, naravno, nek vam manikir i pedikir rade stručnjaci.

Kakve farbe da koristim u trudnoći
Iako je široko raspostranjeno mišljenje da hemijski tretmani kose škode bebi, istraživanja su pokazala da to nije tačno. U trudnoći se možete redovno farbati i šatirati, međutim, budite oprezni. Ukoliko osvežavate boju kose, koristite se farbom na biljnoj bazi ili desetominutnom farbom bez amonijaka. Ukoliko izvlačite pramenove, vodite računa da vam blanš ne bude tik uz koren.
Pre početka tretmana recite frizeru da vam ga nanese na pola centimetra od temena. Tako ćete sprečiti eventualno apsorbovanje opasnih materija.

Preporučuje li se masaža?
Masaža znatno olakšava trudnoću. Pod stiče cirkulaciju, ublažava otoke, grčeve i bolove, poboljšava kretanje, suzbija napetost i učvršćuje san. Preporučljiva je u svim periodima trudnoće, a može se primenjivati bez vremenskog ograničenja. Zato slobodno idite na profesionalnu masažu ili dopustite suprugu da vas ištipka. Masirajte celo telo osim stomaka!

A sauna u trudnoći?
Ne biste smeli posećivati saunu dok ste u drugom stanju. Povećanje telesne temperature u trudnoći, naročito u prvom trimestru, može ozbiljno ugroziti bebu. Može joj usporiti razvoj kičme i lobanje, te izazvati trajne posledice.

Da li je dozvoljen seks u trudnoći?
Ako nemate rizičnu trudnoću, bez bojazni možete voditi ljubav do kraja trećeg trimestra. Izbegavajte duboke penetracije, penetracije seksualnim pomagalima i ejakulaciju u vaginu. To može izazvati lažne kontrakcije i krvarenje.

Koliko je rizično obavljati kućne poslove?
Ako se dobro osećate, do devetog meseca trudnoće možete obavljati sve kućne poslove. Ali budite oprezni u rizičnim situacijama. Pri radu s krečom, farbom, lepkom, sanitarom ili nekom drugom jakom hemikalijom, držite prozore širom otvorene i nosite zaštitnu masku na licu. Pri kačenju zavesa i skidanju paučine s plafona, stanite u raskoračn stav i primenjujte zaštitne pokrete. Ni slučajno se nemojte izvijati na prstima, penjati na stolicu, tabure ili merdevine. Ukoliko nešto ne možete dohvatiti, zamolite supruga da to učini. Pored toga, ne dižite teret! Od 36. nedelje trudnoće batalite poslove, počnite spremati tašnu za porodilište i uživajte.

Stomatološke intervencije – da ili ne?
Velika je zabluda da se u trudnoći ne sme ići zubaru. Svaka trudnica jednom u dva meseca treba da ide stomatologu na kontrolu i na vreme rešava probleme sa zubima kako bebi ne bi prenela eventualnu oralnu infekciju. Prva tri meseca ne preporučuju se stomatološke intervencije, ali posle toga bez bojazni možete snimati, popravljati, vaditi i polirati zube.

Koje lekove mogu da pijem?
Osim što vodite računa o tome da ne uradite nešto što bi naškodilo bebi i vama, razmišljajte i tome šta vam može pomoći u slučaju prehlade, temperature ili bolova? Evo saveta: u slučaju takvih simptoma popijte tabletu paracetamola. On ima svojstvo antipiretika i analgetika, pa efikasno suzbija groznicu, glavobolju, zubobolju, bolove u stomaku, grčeve i slično. Nije opasan za trudnice, ali ga, ipak, ne uzimajte van uputstva ni duže od 24 sata bez dozvole lekara. Takođe, ne pijte ga u trećem trimestru trudnoće, jer tada može uzrokovati poremećaj cirkulacije ploda.

Mogu li i dalje trenirati?
U trudnoći nemojte preterivati s fizičkim aktivnostima, ali možete svakodnevno umereno vežbati. Lagani treninzi višestruko će vam koristiti: poboljšaće vam mišićni tonus, pospešiti napredovanje bebe i olakšati vam porodaj. Stoga, slobodno vežbajte! Trenirajte pilates ili akvarobik, plivajte, vozite sobni bicikl ili brzo pešačite. Te aktivnosti su najbezbednije i najdelotvornije za trudnice. Nasuprot tome, ni slučajno nemojte da trenirate gimnastiku, odbojku, tenis, borilačke veštine i ostale sportove u kojima ima dosta doskoka, rotacije trupa i rizika od povreda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *