Šta je to HPV human papiloma virus infekcija?hpv-human-papiloma infekcija
HPV infekcija je genitalna infekcija koju izaziva human papiloma virus (HPV), koji se prenosi seksualnim putem ili dodirom. Kako se može pretpostaviti, glavni uzrok PV infekcija je seksualno ponašanje, često menjanje partnera i upražnjavanje seksa bez kondoma. Drugi po redu faktor rizika jeste upotreba zaraženih predmeta. Zato praktikujte samo seks sa zaštitom, ne upotrebljavajte tuđe peškire i brijače i ne razmenjujte ni s kim kupaći kostim i garderobu.

ŠTA JE TO HUMANI PAPILOMA VIRUS
Humani pipiloma virus (HPV) jeste grupa od preko sto različitih virusa koji izazivaju infekcije kože i sluzokože. Niskorizični humani papiloma virusi uzrokuju genitalne bradavice (kondilome), a oni visokorizični – ranice na grliću materice, promene koje mogu izazvati karcinom.

KONDILOMI
Kod žena se genitalne bradavice uglavnom javljaju na ulazu u vaginu, velikim stidnim usnama ili perineumu (preelu između vagine i anusa). Izuzetno retko nastaju na zidovima vagine i grliću materice. Kod muškaraca se formiraju na korenu penisa, prepucijumu (pomičnom kožnom naboru koji prekriva glavić) i/ili perianalnoj regiji.
Kako izgledaju: Genitalne bradavice mogu biti različitog oblika, veličine i boje. U zavisnosti od tipa virusa koji ih uzrokuje, nekad su ispupčene (šiljaste), tamne, grupisane i vidljive golim okom, ali mogu biti i pljosnate, ovalne, bledoroza i pojedinačne, pa se teško uočavaju bez kolposkopskog pregleda.
Kondilomi mogu krvariti i uzrokovati bolove (naročito prilikom penetracije), te svrab i peckanje u genitalnoj regiji. Ali češće se dešava da nemaju nikakve simptome.
Ukoliko se zanemare, kondilomi se mogu proširiti na cerviks i povećati rizik od nastanka raka grlića materice. Kod trudnica postoji rizik da opstruišu porođajni kanal i onemoguće vaginalni porođaj. Osim toga, tkivo prekriveno kondilomima može se prilikom porođaja rascepiti i uzrukovati krvarenje opasno po život.
Ove izrasline uklanjaju se na razne načine – tečnim azotom, podofilinom, hirurškim isecanjem, laserom, imunološkom terapijom… Međutim, po mišljenju većine ginekologa, najbolja je radiotalasna tehnika. Prvo, jer stoprocentno uklanja kondilome, izazivajući minimalno krvarenje, drugo – dozvoljena je i trudnicama, a treće -organizam se u tom slučaju oporavlja triput brže nego nakon ostalih intervencija.Uvek postoji mogućnost da se vrate. Ali rizik od recidiva najmanji je nakon radiotalasne terapije (u tom slučaju ne prelazi pet odsto).

LEZIJE NA GRLIĆU MATERICE
Lezije ili, kako se popularno nazivaju, ranice na grliću materice predstavljaju promene na sluzokoži grlića izazvane HPV-om, koje su potencijalno maligne. Mogu, ali ne moraju evoluirati u karcinom. Ipak, u većini slučajeva (ako se ne leče) prerastaju u tumor dve godine do dve decenije nakon što se pojave.
Izazivaju li simptome: Ove promene razvijaju se mahom bez simptoma, što otežava njihovo blagovremeno otkrivanje. Ponekad uzrokuju krvarenje nakon seksualnog odnosa, međumenstrualno krvarenje i/ ili sukrvičast sekret neprijatnog mirisa.
U slučaju nižeg stepena prekanceroznih lezija dovoljno je upotrebljavati vaginalete i ukloniti promene laserom, radiotalasima ili elektrokauterizacijom. Međutim, ako je reč o težim promenama,neophodan je operativni zahvat (konizacija ili LOOP eksizacija), koji neće poremetiti reproduktivne funkcije.

PAPA TEST NIJE BAUK!
Redovno radite PAPA test (bar jednom godišnje). Ako dosad niste obavljali ovaj pregled, nemojte ga više odlagati – učinite to čim se vratite s letovanja. Uzimanje brisa s cerviksa nije nikakav bauk, štaviše – potpuno je bezbolno i ne uzrokuje nikakve neprijatnosti ukoliko ste opušteni. Ginekolog metalnim ili plastičnim instrumentom (u obliku pačjeg kljuna) pažljivo razdvoji zidove vagine, a zatim četkicom ili drvenim štapićem, na čijem je vrhu komadić vate, uzima bris iz kanala, s prednje i zadnje usne grlića materice. Ceo postupak traje minut-dva.

Kako da ublažite neprijatnost
Ukoliko PAPA test izbegavate zbog stida ili straha, evo kako možete ublažiti neprijatnost: pre nego što legnete na ginekološki sto, fokusirajte se na osobe i situacije koje vas čine srećnom i smirenom. Mislite o deci, partneru, godišnjem odmoru, šopingu s prijateljicom… Tako ćete sprečiti refleksno grčenje mišića, pa verovatno nećete ni osetiti ulaženje instrumenta u vaginu. Ali u slučaju da osetite bilo kakvu nelagodu (bol ili pritisak) – nemojte trpeti. Bez ustručavanja kažite to lekaru. On će uzeti manji instrument i postati pažljiviji, pa ćete se osećati lagodnije. Redovna kontrola je najvažnija Kako vidite, nema razloga da i dalje odlažete proveru brisa grlića materice. Naprotiv. Neophodno je da se svakih šest meseci do godinu dana podvrgavate PAPA testu, jer ćete samo tako moći na vreme da otkrijete eventualnu HPV infekciju i preduzmete odgovarajuće mere. To će vas zaštititi od komplikacija koje izaziva ovo oboljenje, nažalost, često opasno po život.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *