prostata

prostataŠta je prostata?

Prostata je žlezda koja je deo muškog reproduktivnog sistema. Ova žlezda je veličine i oblika kestena pa se zato naziva još i “kestenjača”. Okvirne dimenzije prostate su: 3.5 x 4.5 x 2.5 cm. Može da bude teška od 16 do 22 grama. Njena funkcija je da proizvodi materije koje ulaze u sastav sperme. Podeljena je na 4 zone-prednju, perifernu, centralnu i prelaznu od kojih svaka posebne karakteristike i značaj u smislu uloge i oboljevanja. Sekret prostate takodje u sebi sadrži materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije.
Gde se nalazi prostata?

Nalazi se u dubini karlice, ispod mokraćne bešike.

Bolesti prostate i kako se leči?

Problemi sa prostatom uglavnom muče starije muškarce. Jedan od simptoma koji može da ukaže na to da sa ovom žlezdom nešto nije u redu je često mokrenje. Upala prostate može biti nezgodna i negativno uticati na vaš socijalni život.

Daleko opasniji je kancer prostate.Karcinom prostate je jedan od najčešćih tumora kod muškaraca odmah pored karcinoma debelog creva i pluća. Kod mladjih muškaraca jako je radak dok je češći kod onih iznad 45 godine starosti.

Već nakon 30. godine života kod mnogih muškaraca prostata se uvećava što je obično benigne prirode. Sa godinama, povećava se učestalost ovog oboljenja pa će tako od 50-90% muškarca u godinama između 50 i 80 godina ima znake benignog uvećanja prostate.

Uvećanje prostate može biti malo- do 30 g, srednje od 30-50 grama, veliko od 50-150 g i vrlo veliko preko 150 grama. Nekad malo uvećana prostata može da pravi velike tegobe, a isto tako vrlo uvećana prostata može da uzrokuje minimalne smetnje. Simptomi: slabljenje mlaza mokraće, napon pri mokrenju, nepotpuno ispražnjena bešika, iznenadni nagoni za mokrenjem… Komplikacije se mogu odnositi na pojavu infekcija, oštećenja bešike ili bubrega, krvi u mokraći, intoksikaciju organizma…

Zbog svega ovoga, preporučljivi su redovni pregledi prostate.

Uvećana prostata može da pritiska izvodnu mokraćnu, da smanjuje protok mokraće otežava mokrenje.

Postoje tri metode lečenja uvećane prostate a to su lečenje lekovima, operacijom, i ostale metode.

Hirurško lečenje uvećane prostate

Odluka o operaciji se donosi zajednički dogovorom urologa i pacijenta. U obzir se uzima i težina simptoma kao i opšte stanje pacijenta.

Operacija se može obaviti kroz mokraćni kanal, ili može biti otvorena koja je relativno retka.

Operativni zahvat se najčešće izvodi tako što se odgovarajućim instrumentima kroz mokraćni kanal pacijenta stiže do prostate od koje se zatim odsecaju mali režnjići, sve dok se ne ukloni dovoljno tkiva prostate kako bi mokraća mogla nesmetano da otiče. Isecanje tkiva se obavlja visokofrekventnom električnom strujom. Oporavak posle operacije je relativno brz i traje oko tri sedmice dok pacijent treba da ostane u bolnici nekoliko dana.

Zapaljenje prostate (prostatitis) se može javiti u bilo kom životnom dobu, pa tako nijedan muškarac nije pošteđen rizika da oboli od neke vrste ove bolesti.

Potencija muškarca ne zavisi direktno od uticaja prostate, medjutim, većina muškaraca koja ima problema sa prostatom, ima odredjenih problema sa seksualnom funkcijom.

Osim toga, neke metode lečenja oboljenja prostate mogu da uzrokuju privremenu ili trajnu impotenciju.

prostata

Pregled prostate

detaljni razgovor sa pacijentom
ultrazvučni pregled
digitorektalni pregled prostate
laboratorijske analize
snimanja po potrebi

Čajevi

Osim pomoći lekara, ono što Vi sami možete da uradite jeste korišćenje nekih prirodnih preparata prvenstveno čajeva. Mala mlečika je lekovita biljka vrlo blagotvorna po zdravlje prostate. Postoje i neka svedočenja o tome kako je pomogla mnogim muškarcima koji su čak oboleli i od raka prostate.

Mala mlečika se konzumira u vidu čaja, ali ako ovu biljku sami berete i sušite, morate biti oprezni da je ne pomešate sa nekom drugom vrstom mlečike. Možda je najbolje sušenu malu mlečiku za čaj kupiti od proverenog travara. Konsultujte se sa lekarom ako želite početi kuru lečenja malom mlečikom, jer njeno preterano unošenje može izazvati neke neželjene efekte. Čaj se priprema na uobičajen način, od cele sušene biljke, izuzev korena i najvišese sme piti dve do tri šolje na dan.
SLIČNO-Ljuta paprika ubija ćelije raka prostate
Povezano Šta je prostata – lečenje prostate
Uvećana prostata simptomi
Simptomi upale prostate
Prostata uvećana zapaljenje karcinom
Lečenje uvećane prostate
Uvećana prostata prirodno lečenje biljem
Upala prostate prostatitis
Rak prostate