lekar-lekovi

Ne samo navika, već i potreba svakog od na jeste da u svakom momentu u svom domu ima određene lekove koji su tu za sve one nepredviđene i „ne daj Bože“ situacija, kako bi to rekli stariji. Naravno, tu se mogu u zavisnosti od broja ukućana, njihovih zdravstvenih stanja, životne dobi, mogu naći neki lekovi ili ne, a zavisi i sama količina lekova, no, postoje oni lekovi koje svaka kućna apoteka treba i mora da poseduje bez obzira na sve. Možda je ovo pravo vreme da pregledate svoju fioku, torbu sa lekovima ili gde ih već držite, kako biste se uverili da je sve tu ili vam možda nešto sa spiska fali.

Antipiretici

Najpotrebniji u svakom domu, bez obzira na to da li su u njemu starije osobe ili deca, jesu antipiretici. Antipiretici su zapravo lekovi koji se koriste kod febrilnih stanja, kada je povišena telesna temperatura koju je nemoguće skinuti bez lekova. Najosnovniji lek od njih jeste paracetamol koji se koristi za skidanje telesne temperature, bez obzira na njen uzrok, a koji je u tabletama za starije, te u formi sirupa za decu. Pored njega, lekovi koji sadrže ibuprofen su takođe antipiretici, ali za stanja kada paracetamol ne reaguje i kada je potrebno pojačati terapiju. Bilo kako bilo, neki od antipiretika morate imati u svom domu. Međutim, kod onih namenjenih deci uvek naznačite datum otvaranja na kutiji, kako biste znali kada rok upotrebe prolazi i kada je potrebno dokupiti novo pakovanje.

Analgetici

Iako antipiretici deluju na bolove u određenoj meri, na neka slabija ili srednje bolna stanja, često je kod određenih bolova, poput glave, zglobova, leđa, bilo kog dela tela, potrebno popiti neki analgetik koji će da ublaži bol do odlaska kod lekara i dobijanja terapije. Kao i kod antipiretika, tako i kod analgetika važi pravilo da imaju slabiji i jači, da postoje kombinacije više lekova, ali ih uvek treba imati kod kuće, s tim što je pre same kupovine potrebno posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom kod kojeg uzimate lek.

Suplementi za podizanje imuniteta

Suplementi ili dodaci ishrani nisu lekovi, već farmaceutski proizvodi koji se koriste da se organizmu dodaju vitamini, minerali, uopšte hranljive materije, koje se ne dobijaju u dovoljnim količina iz hrane, usled bilo kog razloga, a koje su potrebne kako bi organizam pravilno funkcionisao i kako bi imuni sistem bio stabilan i jak. Na tržištu postoji veliki broj ovakvih proizvoda, koji se koriste za čuvanje organizma od prehlade, gripa, od virusa, ali i za jačanje organizma koji je oslabljen dejstvom određenih terapija. Poželjno je uključiti suplemente čim se pojave rani simptomi gripa i virusa ukoliko već niste. Uglavnom je važno da u svom domu imate vitamin C, cink, selen, kod starijih su važni vitamin D, vitamin B-12, a sve ostalo, kao i ove suplemente, treba birati i uzimati prema preporukama stručnih lica.

Probiotici

Veoma je važno imati uvek u kući lekove koji se brinu o normalnom funkcionisanju crevne flore, a to su probiotici, jer usled određenih stanja organizma, razboljevanja, korišćenja antibiotika i tako dalje, može da se pojavi dijareja i problemi sa grčevima u stomaku. Zato bez probiotika ne treba biti nikada, posebno ne onda kada imate stalnu terapiju koju pijete iz bilo kog razloga.