sta je papa test

Srbija je prva u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice, a glavni razlog za ovu neslavnu titulu jesu neredovni ginekološki pregledi. Samo 20 odsto žena odlazi na preventivne ginekološke kontrole, a većina posećuje ordinacije te vrste tek kad nešto zaškripi ili ukoliko ostanu u drugom stanju. Ako i vi spadate u osobe koje su neodgovorne prema sopstvenom zdravlju, krajnje je vreme da se osvestite, savladate nelagodu i počnete se redovno podvrgavati PAPA testu. Reč je o preventivnom pregledu pri kojem se bolest otkriva u najranijoj fazi, kad je karcinom grlića materice izlečiv u čak 90 odsto slučajeva.
sta je papa test
Šta je to Papanikolau test?
Papanikolau ili PAPA test zapravo je mikroskopska analiza ćelija uzetih s cerviksa. To je jednostavna dijagnostička metoda, a njome se utvrdjuje imali na grliću materice promena ili znakova prekanceroznih i kanceroznih ćelija.

Koliko često treba obavljati PAPA test?
Ovom testu morale bi se redovno podvrgavati seksualno aktivne žene, kao i one koje nemaju urednu menstruaciju ili su sklone ginekološkim problemima. To naročito važi za žene od 35 do 74 godine, jer je to najrizičnija starosna grupa kad je reč o nastanku raka grlića materice. Najbolje je uraditi između desetog i dvadesetog dana menstrualnog ciklusa, jednom u šest meseci, a obavezno – jednom u godinu dana.

Je li potrebna posebna priprema za PAPA test?
Najmanje 24 sata pre ovog pregleda ne treba stavljati vaginalete niti tretirati intimnu regiju kozmetičkim preparatima – sapunom, gelom, kremom, dezodoransom, jer njihovi sastojci mogu sakriti promene na grliću materice. Pored toga, ne bi trebalo ni upražnjavati seks: ukoliko se semena i vaginalna tečnost zadrže na grliću materice, što je lako moguće, uzorak neće biti verodostojan. Zato se noć pre odlaska na pregled istuširajte mlakom vodom i uzdržite od seksa da bi nalaz pokazao pravo stanje.

Kako se izvodi?
PAPA test radi se u sklopu ginekološkog pregleda, tako što ginekolog metalni ili plastični instrument (u obliku pačjeg kljuna) lagano uvodi u vaginu, odvajajući njene zidove. Potom četkicom ili drvenim štapićem, na čijem je vrhu komadić vate, uzima bris iz kanala i s prednje i zadnje usne grlića materice. Ceo postupak traje kratko, najduže dva minuta.

Je li pregled bolan?
Uzimanje PAPA brisa ne izaziva neprijatnost ukoliko ste opušteni. Zato, pre nego što legnete na ginekološki sto, razmišljajte o lepim stvarima – deci, partneru, odmoru, šopingu s prijateljicom… Tako ćete sprečiti refleksno grčenje mišića, pa će instrument lakše ući u vaginu. Ukoliko tokom pregleda, ipak, osetite bol ili pritisak – nemojte ćutati. Kažite to lekaru, koji će uzeti manji instrument i biti pažljiviji.

Koliko je rizičan PAPA test?
Ovaj pregled apsolutno je bezbedan, čak i u trudnoći. Pri uzimanju brisa ne može vam se dogoditi ništa loše, nema opasnosti od povreda i alergijskih reakcija vagine, jer se pritom koriste mali, sterilni medicinski intrumenti.

Koliko je precizan?
Tačnost rezultata PAPA testa iznosi oko 80 odsto, ali morate imati na umu da on nije osnovna metoda ispitivanja, te da se na osnovu njega ne može postaviti konačna dijagnoza.

Šta otkriva?
Papanikolau test detektuje promene u izgledu ćelija grlića materice, otkrivajući razne probleme: kondilome, upale i prekancerozne lezije -mutirane ćelije koje mogu postati maligne.

Kako se tumače rezultati?
Prva grupa PAPA testa predstavlja uredan nalaz. Druga ukazuje na to da postoji laka abnormalnost ćelija, koja je najverovatnije uzrokovana nekom upalom, ali se kod seksualno aktivnih žena smatra normalnom. Treća grupa signal je da su pronađene blago, srednje ili teško izmenjene epitelne ćelije, koje ne moraju, ali mogu s vremenom postati maligne. Četvrta grupa PAPA testa znači da su pronađene retke maligne ćelije, a peta -da postoji mnogo kanceroznih ćelija.

Šta se preduzima u slučaju promena?

Ukoliko nalaz pokaže prisustvo humanogpapiloma virusa, treba da ponovite PAPA test i uradite dodatne pretrage, briseve na bakterije (mikoplazmu, ureaplazmu, hlamidiju…), kolposkopiju, histologiju i/ili biopsiju grlića materice. Tok dodatnog ispitivanja određuje lekar, ali šta god da naloži – ne paničite! Sve te procedure, osim biopsije, potpuno su bezbolne, a rade se da bi se ustanovilo šta je, zapravo, posredi. Imajte na umu da PAPA test nije temelj dijagnostike i da ne mora uvek biti tačan! Tek kad pokaže tri ista nalaza -smatra se validnim.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *