Uvećini slučajeva, protiv infekcije uha kod dece nije potrebna terapija medikamentima – ona se često povlači sama od sebe. Ipak, roditelji traže antibiotike, a lekari popuštaju pod njihovim pritiskom. Nakon višegodišnjih istraživanja nauka je postavila konačan zaključak: terapija antibioticima za lečenje infekcije uha nije dobra ideja.

Terapija -antibioticima i bez njih

Američki naučnici su u komparativnoj studiji pratili 223 dece, uzrasta od šest meseci do 12 godina, među kojima je jedna grupa uzimala antibiotike, dok je u drugoj samo kontrolisano njihovo stanje. Kada je reč o dvogodišnjacima (i nešto starijoj deci), uočena je gotovo identična stopa izlečenja: 76% mališana iz grupe nazvane “posmatraj i čekaj”, imali iu bolje rezultate prilikom mesečne controle nego 77% dece iz grupe koja je uzimala antibiotike. Deci koja nisu primala antibakterijsku terapiju, bila su potrebna sredstva protiv bolova (brufen i acetaminofen) dva puta češće nego deci koja su pila antibiotike. Ipak, naučnici kažu da mališani iz “posmatraj i čekaj” grupe nisu češće izostajali iz škole ili obdaništa nego deca koja su uzimala lekove. Roditelji obe grupe bili su jednako zadovoljni tempom lečenja.

Naravno, terapija nije bila ista. Istraživači su na sluznici nosa 56% dece iz grupe koja je lečena antibioticima detektovali bakterije otporne na brojne lekove, dok je ista bakterija primećena kod 28% mališana iz “posmatraj i čekaj” grupe. Dakle, lečenje učestalih infekcija kod dece koja redovno uzimaju antibiotike mnogo je teže. S obzirom na to da je ovom zaključku prethodilo iscrpno, višegodišnje ispitivanje, te daje ono uključivalo do tada neviđen pristup lečenju infekcije uha (“posmatraj i čekaj”), naučnici su bili nervozni. Naime, bili su svesni da ova praksa neće biti opšteprihvaćena iako je bolja, prvenstveno zbog toga što su lekari edukovani da lece a ne da čekaju da se telo samo izleći.

Ključni potezi

Preduzmite sve stoje u vašoj moći da biste izbegli upotrebu antibiotika. Pratite ponašanje i izgled svog deteta. Pre nego što odete lekaru, obratite pažnju na to da li vaš mališan jede i pije kao i obično, da lije aktivan i izmerite mu temperaturu. Jaki bolovi ‘i temperatura iznad 39 stepeni Celzijusa ukazuju na potrebu za antibioticima. Princip samoizlečenja nije preporučljiv kada su u pitanju jake infekcije. Ublažite detetu bol. Koristite prepisane doze brufena (paracetamola), acetaminofena ili kapi za uši da biste ublažili tegobe koje dete oseća. Obratite pažnju na to da li se bolovi pojačavaju, na porast temperature ili pojačanu nervozu – sve to može da ukaže na pogoršanje upale. Pozovite lekara ako vas bilo šta zabrinjava. Budite spremni. Tražite od lekara recept za antibiotike koji ćete realizovati u slučaju da se stanje vašeg deteta ne popravi u roku od 48 do 72 sata. U takvim situacijama, antibiotici su jedino rešenje.

Sprečite upale uha

Dojite svoju bebu. Majčino mleko deluje antibakterijski i utiče na imunitet, a samim tim umanjuje se rizik od respiratornih i infekcija uha. Razmislite o mogućnosti primene prevnar vakcine Ova vakcina štiti od bakterijskih infekcija kojima su mališani najpodložniji. Nemojte da izlažete dete duvanskom dimu. Duvanski dim izaziva oticanje Eustahijevih tuba, što sprečava njihovu normalnu drenažu, te kreira pogodnu sredinu za razvoj bakterija. Nemojte često da dajete detetu cuclu Sisanje cucle može da oteža drenažu tečnosti iz srednjeg uha.