Artroza kuka, koksartroza je degenerativni artritis

Artroza kuka, koksartroza, predstavlja degenerativni artritis kod kog postoji propadanje hrskavice kuka. Glavni simptom je bol u kuku koji se javlja pri hodu, kasnije i u mirovanju, kao i bol u kuku i preponi. Postoji ukočenost kuka u prvih par koraka na početku kretanja i ograničena pokretljivost, a pacijenti prvo primete teškoće pri obuvanju. Kako artoza kuka napreduje oštećenje hrskavice postaje sve veće. Hrskavica postaje skroz istanjena, a na pojedinim mestima dolazi do njenog potpunog gubitka usled čega se pomera glava butne kosti, što ima za posledicu skraćenje noge. Koksartroza kuka se češće javlja kod starijih osoba, a često je prati i gonartroza. Lečenje podrazumeva upotrebu lekova protiv bolova, fizikalnu terapiju i hirurgiju. Adekvatna ishrana, vežbe i preparati za obnavljanje hrskavice prirodnim putem smanjuju tegobe i usporavaju bolest.

Koksartroza simptomi

Kad je u pitanju artroza kuka simptomi su najčešće: bol u kuku, bol u kuku i preponi, bol u butini, ukočenost kuka, ograničenost pokreta u zglobu kuka i krckanje u kuku. Na početku bolesti bolovi u kuku se javljaju samo u toku kretanja, ali kasnije mogu da se jave i za vreme mirovanja, pa pacijent ne može da nađe zgodan položaj prilikom sedenja ili ležanja u krevetu. Bol može da se širi niz butinu do kolena. Ukočenost kuka u toku prvih par pokreta nakon perioda mirovanja, na primer prilikom ustajanja iz kreveta. Pokreti u zglobu su ograničeni, naročito unutrašnja rotacija, a jedan od prvih znakova bolesti su teškoće pri obuvanju čarapa i cipela. Krckanje kuka nastaje kada zbog nedostatka hrskavice dolazi do dodirivanja, trljanja kosti o kost. U zavisnosti od toga koji kuk je zahvaćen ono na šta se pacijenti najčešće žale i zbog čega odlaze kod lekara je bol u levom kuku ili bol u desnom kuku. Nije retko ni da se pacijenti žale na bol u oba kuka. Sve tegobe se pogoršavaju kada je vreme hladno i vlažno. Artroza kuka povećava šanse da se javi oštećenje hrskavice na drugim zglobovima, kolenima, kao i na drugom kuku.

Artroza kuka faktori rizika

Glavni faktori rizika da se javi artroza kuka su: godine, povrede zgloba, višak kilograma, displazija kukova, odnosno urođeno iščašenje kuka i genetska predispozicija.

Godine su glavni faktor rizika, pošto koksartroza spada u degenerativne bolesti koje su posledica prirodnog procesa starenja. Retko se javlja kod osoba mlađih od 40 godina.

Ponavljane mikrotraume su značajan faktor rizika za koksartrozu. Česte su kod sportista kao i kod osoba koje se bave teškim fizičkim poslovima. Višak kilograma je faktor rizika na koji možemo uticati. Svaki kilogram viška značajno opterećuje zglobove i ubrzava degenerativni proces propadanja hrskavice.

Koksartroza kuka dijagnoza

Tipična klinička slika: bol u kuku, bol u kuku i preponi, ukočenost kuka, ograničena pokretljivost, uz rendgenografiju su dovoljni za postavljanje dijagnoze. Na rendgenskom snimku na oštećenje hrskavice ukazuje suženje zglobnog prostora, promene na kostima i pojava osteofita.

Artroza kuka lečenje

Kad je u pitanju koksartroza kuka lečenje se sprovodi primenom lekova protiv bolova, fizikalnom terapijom, suplementima za zglobove, a ukoliko ništa od prethodnog nema efekta onda se preporučuje operacija. Najčešće se koriste lekovi koji smanjuju bolove: analgetici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi i kortikosteroidi. Analgetici (acetaminofen) smanjuju bolove, ali su praćeni neželjenim efektima i često daju interakcije sa drugim lekovima.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi NSAIL (brufen, diklofen) smanjuju bolove i deluju protivupalno, ali daju neželjene efekte kao što su mučnina, dispepsija, dijareja, kao i poremećaj jetre i bubrega. Ne preporučuju se duže od deset dana, a prema najnovijim istraživanjima uopšte se ne savetuje njihova primena kod osoba starijih od 65 godina.

Kortikosteroidi su snažni antiinflamatorni lekovi koji se uzimaju oralno ili se kao injekcije direktno ubrizgavaju u koleno, a mogu dati brojne nuspojave. Lekovi protiv bolova ne deluju na sam uzrok bolesti, odnosno nemaju nikakav efekat na hrskavicu. Kortikosteroidi, analgetici i NSAIL smanjuju simptome ali ne uklanjaju razlog nastanka bolesti. Fizikalna terapija je veoma važan deo terapije koksartroze. Jačanje mišića koji okružuju zglob kuka značajno rasterećuje zglob i pomaže da se degenerativni proces uspori. Posebno se preporučuju vežbe u bazenu. Ukoliko lekovi i vežbe nemaju efekta jedino rešenje može biti operacija kuka.

Osobama kod kojih postoji koksartroza se preporučuje redovna upotreba suplemenata koji sadrže glukozamin, najčešće u obliku glukozamin sulfata i hondroitin sulfata. Glukozamin i hondroitin sulfat utiču na sam tok bolesti, jer podstiču metabolizam hondrocita i čuvaju hrskavicu. Pored prirodnog postoji i sintetski glukozamin koji se dobija u laboratoriji, ali njegova iskoristljivost je manja u odnosu na prirodni. Prirodni glukozamin se dobija iz školjki.

Artroza kuka ishrana i vezbe

Uravnotežena ishrana sa dovoljnim unosom vitamina, minerala, antioksidanata i dobrih masti je najbolji izbor. Preporučuje se mediteranska dijeta sa dosta sirovog voća i povrća, integralnih žitarica, ribe, maslinovog ulja, orašastih plodova, leguminoza. Osobe koje muči koksartroza treba da unose dovoljno vitamina, posebno vitamin D, vitamin C, vitamin A, B vitamine i vitamin K, zatim minerale, kalcijum, magnezijum, selen, cink i gvožđe i druge važne nutrijente kao što su bioflavonoidi i omega-3 masne kiseline. Treba izbegavati masnu hranu i beli šećer. Zasićene i trans-masti povećavaju stepen inflamacije u zglobovima, a nalaze se u margarinu i industrijski prerađenoj hrani. Beli šećer koji se nalazi u industrijski prerađenoj hrani nema nikakvu nutritivnu vrednost, to su takozvane prazne kalorije. Povišen nivo šećera u krvi stimuliše naše telo da proizvodi faktore zapaljenja što samo pogoršava bolesti zglobova.

Hrana koja smanjuje šanse da nastane artroza i usporava razvoj bolesti:

Vitamin D. Dovoljan unos sprečava oštećenje zglobova i doprinosi jačanju hrskavice i kostiju. Nastaje u koži usled dejstva sunčevih zraka, a samo male količine se unose hranom. Preporučuje se uzimanje vitamina D u obliku suplemenata od 1. novembra do 1. marta, jer su istraživanja pokazala da kod većine ljudi postoji deficit, a nedostatak vitamina D se dovodi u vezu sa nastankom mnogih bolesti.

Istraživanja su pokazala da artroza kuka napreduje sporije kod osoba koje unose dovoljno vitamina C. Vitamin C je snažan antioksidant koji neutralizuje slobodne radikale i na taj način pomaže da se smanji zapaljenje i oštećenje koje postoji kod koksartroze. Odlični izvori vitamina C su limun, pomorandže, kivi, jagode, maline, kupine.

Beta karoten. Snažan antioksidans koji poput vitamina C eliminiše slobodne radikale i sprečava da nastane oštećenje hrskavice. Ima ga u šargarepi, kajsijama, paradajzu. Niacin, vitamin B3. Hrana bogata niacinom sprečava nastanak artritisa, a studije su pokazale da smanjuje rizik za nastanak oštećenja hrskavice na pola! Najbolji izvori su tunjevina, losos, pileće belo meso.

Hrana koja smanjuje bolove u kuku:
Vitamin E. Antioksidans koji smanjuje zapaljenje. Studije su pokazale da veći unos vitamina E kod pacijenata sa dijagnozom koksartroza značajno smanjuje bolove i omogućava im da smanje unos lekova protiv bolova. Izvori vitamina E su jaja, orasi, lešnici, bademi, seme suncokreta, spanać, maslinovo ulje.
Omega-3 masne kiseline. Smanjuju zapaljenje u organizmu i propadanje hrskavice. Ima ih u masnim ribama, losos, skuša, zatim u orasima, ali njihov unos hranom najčešće nije dovoljan, zbog čega se preporučuje unos u obliku suplemenata.

Najbolje vežbe za artrozu kuka su kardio vežbe (hodanje, plivanje, vožnja sobnog bicikla), zatim vežbe snage za jačanje mišića i veoma popularne vežbe istezanja (strečing).