Ponekad ćete biti u prilici da razmišljate šta da preduzmete u vezi bola ili nelagodnosti u grudima. Možda ćete takvu odluku morati da donosite u žurbi, možda usred noći, bez mogućnosti da uvažite lekarsko mišljenje.Postoje mnogi izazivači bolovi u grudima, postoji jedno pravilo koje nikada ne smete da zaboavite: Svaki odrastao čovek ili žena koji iznenada osete neprijatan osečaj u grudima moraju predpostaviti da je on u vezi sa srcem.

Ako se ispostavi da je uzbuna bila lažna, ništa ne gubite. Ali, ako je zaista u pitanju srce, verovatno ste sebi spasili život! Kad ovo pročitate, uvidećete na koje se srčane bolove obično ispoljava. Ali, on može biti tako različit, a rizici su isuviše visoki, tako da sve dok niste apsolutno ,sigurni šta se zbiva, treba da igrate na sigurno. Odmah pozovite svog lekara telefonom ili trčite na urgentno odeljenje najbliže bolnice.Izraz “neprijatni osećaj”, kao i “bolovi” je vrlo namerno upotrebljen, zato što srčani napad nije uvek “bolan”. Češće se zapaža kao nekakva težina, pritisak, svesna bojazan ili otežano disanje.Morate da preduzmete nešto hitno čim primetite neuobičajeni simptom u grudima. Očigledno, ako vam je šesnaest ili osamnaest godina, mali su izgledi da bol i pritisak u grudima potiču od srčane bolesti i obično nema potrebe žuriti na urgentno odeljenje. Medjutim, što ste stariji, biće potrebnije da tako postupite. Kad čovek zadje u četrdesetu, normalno je da odmah pohita na urgentno odeljenje ako postoji bilo kakva sumnja.

Drugačije stvari stoje sa ženama, koje su relativno imune na srčana oboljenja pre menopauze sem ako ne puše, ne uzimaju kontraceptivne pilule, ako nemaju dijabetis iii visoki krvni pritisak, ili ako su im izvadjeni jajnici, ili im je nenormalno povišena masnoća u krvi (holesterol). Bez obzira na pol, šansa da bolovi simptom koji osećate u grudima bude u vezi sa oboljenjem koronarnih arterija, povećava se ako je bilo koji od pomenutih rizičnih činilaca prisutan kod vas. Dakle, ako srce nije uzrok tih tegoba, šta još može biti uzrok?

Grudi su veoma prometno mesto, sa više različitih organa i nerava, od kojih svaki može izazvati simptome koji simuliraju srčani napad. Medju njima su i pluća (pleurizija, zapaljenje periferije plućnih krila koje ponekad prati upalu pluća, iii embolija, ugrušak krvi u nekom malom krvnom sudu u plućima, mogu se pogrešno smatrati srčanim napadom); ( deo želuca sklizne u grudnu duplju što uzrokuje osećaj žarenja u predelu srca); esophagus (bilo kakve smetnje prilikom spuštanja hrane niz jednjak ka stomaku mogu izazvati bol koji je teško razlikovati od srčanog); povreda ili obolenje grudnog koša (koji nećete baš pobrkati sa srčanim bolom ali ga nikada nećete ni primetiti); nadražaj nerava (zbog pritiska na njih prilikom izlaza iz kičmenog stuba); grudni mišiči (koji mogu biti u grču): bolesna žuč. i kičmeni artritis.

Evo, za početak, opisa uzročnika bola u grudima i načina na koji čete ih razlikovati.Iznenadjujuće je, imajući na umu da je srčano obolenje prvi uzrok smrtnosti i nesposobnosti , koliko, malo ljudi prepoznaje njegove simptome. Mnogi misle da je srčani bol u grudima oštar i probadajuči ili da se javlja na levoj strani grudi. A zapravo, tipični bol srčanog napada je po prirodi pritiskajući. Lociran je uglavnom u sredini grudi, iza grudne kosti, odakle se može širiti prema ramenima, duž leda, na ruke ili noge ( obično je to, mada ne uvek, leva ruka, levo rame ili desna ruka), vilica ili uši.
Ako se arterija potpuno zatvori simptomi ne prestaju ni kada se zaustavite, ma šta u tom trenutku radili. Tableta nitroglicerina pod jezikom može vam pružiti olakšanje nekoliko minuta, a onda se bol ponovo javlja. Pacijent je bled, slab i gubi vazduh, obliva ga hladan znoj i preplašen je. Može se javiti i kašalj, pulsiranje (osečaj jakog lupanja srca), vrtoglavice i nesvestice.
Stanje se donekle poboljšava ako sednete. To je opis klasičnog srčanog napada; medjutim, slika se menja u zavisnosti od vaše prijemčivosti na bol, njegove oštrine i mesta oštečenja unutar srca. Zaista, srčani napad može biti i “tihi”, tako da ga žrtva ne može prepoznati, i preživeti ga, uprkos odsustvu adekvatne lekarske pomoći umreti.

Angina pektoris je drugo srčano oboljenje koje izaziva bol u grudima, po prirodi slične onima koje smo opisali kod srčanog napada: pritisak ili stezanje, koje često počinje u središtu grudi i zatim se širi ka levoj ruci, temenu ili šaki. Angina manje boli, nije uvek praćena slabošču, niti znojenjem i, što je najvažnije, kraće traje. Napadu angine često prethodi neki neobični stres fizički (recimo brza šetnja uzbrdo, naročito po hladnom ili vetrovitom vremenu) mentalni (žestoka svadja ili uzbudljiva fudbalska utakmica) i brzo nestaje kada prodje napor ili stres.
Angina obično pre ukazuje na delimičnu blokadu koronamih arterija arteorio-sklerozom nego na potpuno oštećenje koje većinom izaziva srčane napade. Ponavljanje ili učestalo javljanje bolova u grudima, naročito za vreme odmora ili noću, upozorava na imanentnu opasnost od srčanog udara. Odmah podjite kod svog lekara! Angina ne mora uvek značiti fizičko začepljenje arterije. Može takode ukazivati na povremeni arterijski spazam. Ovo takodje zahteva lečenje, pošto produženi spazam može takode rezultirati srčanim udarom.

Srce može proizvesti i drugu vrstu bola, zahvaljujući sasvim različitom poremećaju, koji pogada maramicu koja ga obmotava tzv. pericardium. Kada dodje do zapaljenja pericardiuma ili on biva napadnut virusom, javlja se perkardius.
Njegovi simptomi nalikuju srčanom udaru, izuzev što se,stanje pogoršava kada dublje uzdahnete. Jedini siguran način da razlikujete ova dva različita stanja je detaljan fizički pregled i elektrokardiogram. nemojte sami postavljati dijalznozu. Običan virusni pericardius obično ima blagi tok, koji iziskuje samo odmor i aspirin. Medutim, takvo stanje može biti posledica mnogo ozbiljnijih uzroka od srčanog napada pa do raka koji se proširio na pericardium. Medicinsko lečenje zavisiće od prvobitnog uzroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *