Prvi znaci spondilaze javljuju se sredovečnima, uglavnom zbog lošeg držanja i ravnih stopala, ali od degenerativnih promena kičme pate i mladi. Spondiloza je posledica krivljenja kičme a izaziva suženja prostora između pršljenova i degenerativne promene (osteofite) na kičmenim zglobovima. Učestalost oboljenja raste sa godinama, a stariji od 60 godina ima promene na kičmi.

Ne postoji lečenje koje može da izmeni, zaustavi ili preokrene procese koji su osnova za nastajanje degenerativnih promena u zglobovima kičme. Spondiloza se najčešće prvo javlja u krstima, jer je to najpokretljiviji i najopterećeniji deo kičme, zatim na grudnom, pa na vratnom delu kičme. Osim po bolu prepoznatljiva je i po ograničenoj pokretljivosti. Prema recima naše sagovornice, brojni su faktori rizika za obolevanje, najčešći je povećana telesna težina, dok uzroci mogu da budu:
– genetske i hormonske promene
– nepravilno držanje
– fizička neaktivnost
– starost
– prekomerno opterećenje zglobova kičmenog stuba

Vrste

Zavisno od mesta, simptomi spondiloze su različiti:

– ako je kičmeni stub iskrivljen u vratu, bolovi tu i nastaju a šire se prema glavi ili rukama. Ponekad bolesnik najviše ima neprijatno trnjenje to jest „žmarce” u prstima

– ukoliko je bolest najviše izražena u grudnom delu kičme, bol se javlja „medu plećkama” i može da se širi prema prednjem delu grudnog koša, ponekad stvarajući simptome slične infarktu srca

– ako je obolevanje kičme uznapredovalo u krstima najčešće se javlja takozvani lumbalni sindrom ili lumbago.

Lumbalni bol tokom života doživi 80 odsto muškaraca i žena.

– Jednom nastali bol može da se ponovi u periodu od nekoliko nedelja do više decenija. U 85 odsto slučajeva uzrok bola je nepoznat, ali najvažnije je da bolesnik zna da nastali lumbago traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja i u većini slučajeva prestaje tokom šest sedmica.

Spondiloza lečenje

Spondiloza je sporonapredujuća bolest prepoznatljiva po bolovima kičme već pri prvim pokretima ili ukočenosti posle mirovanja. Onima sa manjim bolom u krstima ne savetuje se mirovanje. Ako je, međutim, bol jak, ležanje ne bi smelo da bude duže od tri-četiri dana da bi se izbegle negativne posledice poput atrofije mišića i prelazak bolesti u hroničnu. S druge strane, ma koliko kontradiktorno izgledalo, napredovanje spondiloze zaustavlja se pokretom i kretanjem – poručuje naša sagovornica i naglašava da oporavak ubrzavaju:

– uobičajene dnevne aktivnosti
– plivanje
– šetnja
– voženje bicikla
– pravilno držanje
– pravilna ishrana
– izbegavanje pušenja, alkohola i opijata

– Vežbe za smanjenje bola i poboljšavanje pokretljivosti rade se pod nadzorom specijaliste, a neophodno je da se svakodnevno ponavljaju i kod kuće. Naročito je važno:

– pravilno držanje
– izbegavanje takozvanih rotacionih pokreta to jest uvijanja i savijanja kičme
– pažljivo sedenje i ustajanje
– obazrivost kad se podižu teži predmeti.
Od lekova se najčešće koriste oni iz grupe nesteroidnih antireumatika, koji samo ublažavaju bolove i omogućavaju kratkotrajno poboljšanje pokretljivosti.

SPONDILOZA POSLEDICA SEDENJA

Spondilozi su najpodložniji daktilografi, šalterski i kancelarijski radnici zbog dugotrajnog sedenja, kao i oni koji obavljaju teške fizičke poslove. Intenzivni treninzi takode povećavaju rizik od degenerativnih oboljenja, kao i izloženost tela vibracijama.