Kupus je poznat po svojim hranljivim svojstvima, uprkos svom gorkastom ukusu. Pripada porodici kupusnjača, gde spadaju i karfiol i brokoli. Ovo povrće sadrži mnogo fitohemikalija i mikronutrijenata, koji su poznati po svojim hranljivim osobinama. Glutamin i gefarnat u soku od kupusa mogu da pomognu kod probavnih problema, čira na želucu i kod gastritisa.

Kako napraviti sok od kupusa?

Fermentisani sok od kupusa je odličan probiotik koji poboljšava stanje sistema za varenje.

Sastojci
3 šolje (isečenog kupusa) i 1 ¾ šolje vode

Priprema
Kuvajte vodu oko pola sata. Najbolje je da koristite destilovanu vodu ili onu u kojoj nema nimalo hlora ili drugih sastojaka. Prokuvavanjem se iz vode uklanjaju neženljeni elementi. Možete koristi i vodeni filter ili ostaviti vodu na sobnoj temperaturi oko 24 sata.
Sipajte kupus i vodu u veći blender kako bi namirnice mogle da se izmešaju.
Mešajte na manjoj brzini i prekinite kada voda postane zelena i komadi kupusa ostanu da plivaju po njoj. Zatim na većoj brzini mešajte oko 10 sekundi, dok ne ostanu samo mali parčići.
Sipajte sok u tegle i ostavite najmanje 2-3 cm slobodnog prostora do vrha tegle. Prekrijte ih plastičnom folijom ili blago zatvorite zatvaračem (tako da može da dotiče vazduh). Ostavite tegle na sobnoj temperaturi (20-25 stepeni) tri dana kako bi sok fermentisao, što znači da se razviju probiotske kulture koje potpomažu zdravlje digestivnog trakta.

Procedite sok i uklonite čvrste komade kupusa. Sipajte sok u drugu teglu, zatvorite je, stavite u frižider i pijte hladan sok. Ponavljajte ovaj proces svaki put kada Vam ponestane zaliha, ali uvek sačuvajte oko pola šolje fermentisanog soka i dodajte je u novu turu; u tom slučaju će se fermentacija odigrati u roku od 24 sata. Dodavanjem fermentisanog soka, vreme nove fermentacije se ubrzava.

sok od kupusa

Dobrobiti od soka od kupusa

Sok od kupusa za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu:
– Kupus je jedan od tradicionalnih lekova za čireve na organima za varenje

– Bogat je sulforafanom, antioksidansom, koja uništava bakteriju helikobakter, koja izaziva čir

– Pomaže kod gorušice

Za lečenje gastritisa kupusov sok treba piti tri puta dnevno pola sata pre jela po pola čaše od 10 dl.Dok se za lečenje čira na želucu i dvanaestoplačanom crevu preporučuje čaša  kupusovog soka na prazan stomak odmah po ustajanju.

Holesterol
– Snižava „loš“ holesterol

Prevencija karcinoma

 

– Stimuliše rad imunog sistema

– Pomaže u borbi protiv karcinoma

– Sadrži fitohemikalije koje imaju antioksidanta dejstva

– Pomaže u izbacivanju toksičnih hemikalija i viška hormona, poput estrogena

Zdravlje kože

– Sadrži kalijum, koji pomaže u pročišćavanju kože

– Sadrži visok nivo vitamina A, koji pomaže u podmlađivanju tkiva

– Sadrži sulfur, koji pomaže kod infekcija

– Štiti kožu od osipa i ekscema

– Odličan je izvor vitamina E, koji je važan sastojak mnoštva suplemenata i preparata za kožu

Gojaznost

– Pomaže u sprečavanju gojaznosti i mršavljenju

– Pomaže u detoksikaciji creva i podstiče varenje i pražnjenje creva

– Niskokaloričan je

Sporedni efekti soka od kupusa
Sok od kupusa nema nikakve neželjene efekte. Međutim, neki ljudi se žale da im izaziva gasove. Kako biste izbegli ovo, razredite sok od kupusa vodom. Takođe, možete sok načiniti ukusnijim tako što ćete zajedno sa kupusom u blender ubaciti i dve šargarepe ili jednu jabuku.