soda bikarbona za giht

Soda bikarbona za giht

U ovom članku ćemo vam objasniti na koji način soda bikarbona, odnosno natrijum bikarbonat, pomaže osobama koje pate od gihta da smanje nivo mokraćne kiseline koja izaziva napade gihta.

Soda bikarbona kao lek za giht se koristi još od 19. veka kada je dr Alfred Garod, britanski lekar koji je lečio kraljicu Viktoriju (autor knjige Priroda i lečenje gihta i reumatičnog gihta), otkrio da je alkalizacija krvi trik za lečenje gihta, kao i da istovremeno štiti od ovog oboljenja jer razređuje mokraćnu kiselinu u urinu.

Pre nego što nastavimo, posavetujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete da eksperimentišete sa sodom bikarbonom protiv gihta. Nijedan organizam nije isti, a neki lekovi imaju lošu interakciju sa sodom bikarbonom pa izazivaju još veće zdravstvene probleme, naročito kod bolesti srca, bubrega ili jetre, kao i kod upale slepog creva.Soda bikarbona je efikasan lek za giht ali, postoje i neka moguća neželjena dejstva, kao što su porast krvnog pritiska, mučnina, gubitak apetita, glavobolja, povraćanje itd.

soda bikarbona za giht

No vratimo se alkalizaciji krvi.Soda bikarbona protiv gihta radi dobro jer da podiže pH vrednost i ublažava ili zaustavlja napada gihta. Kod brojnih osoba koje pate od gihta ovaj lek brzo deluje, obično od 24 sata pa do nedelju dana, mada kod nekih ima trenutno dejstvo.

Kako se koristi soda bikarbona za giht ?

Pre svega, soda bikarbona je jeftina i lek za giht se lako priprema.

Pola kašičice sode bikarbone dodajte u čašu vode (zapremine 250ml) i promešajte tako da se potpuno rastvori u vodi. Uzimajte 4 puta dnevno, a jednu čašu obavezno popijte pre odlaska na spavanje.

Zašto? Zato što je poznato da je kiselost organizma povećana tokom noći pa je to i razlog što se većina napada gihta događa između ponoći i zore.

Neki pacijenti su prijavili da čak i ¼ kašičice sode bikarbone i čaša vode, 4 puta dnevno, mogu da pomognu kod napada gihta.

soda bikarbona za giht je efikasan lek ali imajte ovo na umu: što manje sode bikarbone, to bolje.

Zašto? Zato što soda bikarbona ima visok sadržaj natrijuma. Kada koristite sodu bikarbonu zbog gihta, smanjite količinu soli u hrani.

Samo jedna kašičica sode bikarbone sadrži 1200mg natrijuma i ako se uzima u velikim količinama može da ima ozbiljan uticaj na zdravlje. Natrijum je kaustičan i može da izazove opekotine u ustima, jednjaku i dovede do rascepa želuca. Pored toga, dugoročno konzumiranje velike količine sode bikarbone može da dovede do pojave metaboličke alkaloze (smanjenje kiselosti i porast pH vrednosti krvi).

Kako soda bikarbona deluje ?

Neko ima kiseo, a neko alkalan organizam. Ovo se obično meri pomoću skale pH vrednosti koja pokazuje vrednosti od 0 do 14, gde je 7 neutralno (u sredini), sve ispod 7 se smatra kiselim, dok je sve iznad 7 alkalno.

Dakle, šta soda bikarbona zapravo radi protiv gihta? Ona povećava nivo pH u svim telesnim tečnostima i krvi, usled čega je mokraćna kiselina rastvorljivija pa se lakše izbacuje iz bubrega, a prirodna alkalna ravnoteža se ponovo uspostavlja. Krv može da sadrži više mokraćne kiselina koja se neće kristalizovati, a kristalizacija izaziva napade gihta.

Alkalizacijom krvi alkalizuje se i mokraća pa se mokraćna kiselina lakše izlučuje. Na taj način se sprečava i pojava bubrežnih kamenaca.

Ako patite od gihta, obavezno koristite pH trake da biste redovno proveravali kiselost mokraće. Možete da probate i alkalne kapi jer ćete tako moći da pijete manje vode u toku dana, u proseku oko 5 čaša. Najbolji način da alkalizujete organizam je putem pravilne ishrane.

Na kraju, soda bikarbona nije svemogući lek protiv gihta. U jednoj onlajn anketi oko 15% pacijenata obolelih od gihta je izjavilo da kod njih nije delovala, dok je 85% njih izjavilo da je soda bikarbona protiv gihta imala pozitivno dejstvo. Ovaj podatak svrstava sodu bikarbonu u klasične kućne lekove za one koji pate od gihta.