Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat se od davnina koristi kao lek koji može da poveća ukupno zdravlje organizma održavanjem adekvatnih nivoa pH.Soda bikarbona se kao lek može koristiti za specifične zdravstvene probleme , kao što su bolesti želuca, kamena u bubregu, gihta, infekcija urinarnog trakta, prehlade i gripa.Dokazano je da soda bikarbona čak poboljšava sportske performanse.

Soda bikarbona kao lek se najčešće koristi rastvorena u vodi za ublažavanje znakova i simptoma artritisa , lošeg varenja, gorušice, viška želudačne kiseline i raznih infekcija.Soda bikarbona kada se konzumira u umerenim količinama i u odgovarajuće vreme, pomaže zdravlju tela i dobrom balansu njegove biohemije.

Povezano>>>Soda bikarbona lek za rak
 

Soda bikarbona za zdravlje

Soda bikarbona nije samo za pečenje jer može biti dobar lek ako se pije rastvorena u vodi periodično ili svakog dana može da poboljša vaše zdravlje.Rastvorena soda bikarbona deluje kao antacid i antiseptik, koji pomaže da olakšate probleme sa želucem, viškom kiseline i drugih digestivnih nevolja.Pored toga, može da poveća alkalnost vašeg tela i potencijalno se bori protiv mnogih bolesti.

soda bikarbona kao lek

Soda bikarbona kao lek za želudac i gorušicu

Natrijum bikarbonat je najčešće poznat kao antacid, što znači da neutrališe kiselinu , posebno u želucu.Višak želudačne kiseline i refluks, često nazivani gorušica, imaju brojne uzroke.Izaziva velike neprijatnosti posebno kada se iz želuca u jednjak kiselina i sadržaj želuca vrati sve do grla.Soda bikarbona neutrališe hlorovodoničnu kiselinu u želucu i eliminiše problem gorušice.U isto vreme efekat koji se dešava kada se natrijum bikarbonat kombinuje sa vodom podstiče podrigivanje, koje pomaže u ublažavanju nadimanja i gasova.

Antiseptik

Blaga antiseptička svojstva sode bikarbone uništavaju neke vrste parazita, gljivica i plesni.Zbog toga, primena sode bikarbone na četkici za zube dezinfikuje četkicu i čisti zube.Ispiranjem usne šupljine i grla sodom bikarbonom takođe može pomoći da se umanje simptomi i bol u grlu ili uporni kašalj.

Alkalnost

Još jedna prednost sode bikarbone je njena sposobnost da uspostavlja bolju alkalnu pH ravnotežu u telu.Alkalnost je suprotnost od kiselosti.Kiselost je neophodna za efikasno varenje hrane, ali se alkalni pH u vašem telu smatra zdravijim, jer mnoge bolesti napreduju u kiseloj sredini.Bolesti degenerativne prirode, kao osteoporoza, artritis, i rak, su povezane sa hronično visokim nivoima kiselosti u telu.Soda bikarbona kao lek za sve ove bolesti može da se koristi i preventivno posebno ako se uzmu u obzir niske cene sode bikarbone.Soda bikarbona iz marketa nije dobra kao lek zbog dodataka pa je najbolje nabaviti medicinsku sodu bikarbonu u prodavnicama zdrave hrane.

Pored navedenih prednosti, jednostavna domaćinstvo sode bikarbone je neverovatno svestran u pomaganju da se spreči kamen u bubregu, giht i infekcija urinarnog trakta . Sode bikarbone je takođe povezan sa poboljšanim performansama u ozbiljnim sportista .

Povezano>>>Soda bikarbona za kosu

 

Soda bikarbona za bubrege

Bubrezi su podložni mnogim problemima zbog kiselog urina.Kada je prekinuta jonska ravnoteža, može na kraju doći do ozbiljnih bolesti bubrega.Kiseo urin može da dovede do formiranja kamena u bubregu.Kada se to desi, tretman sa sodom bikarbonom može da vrati zdrav jonske balans i spreči rast i dalje formiranje kamena u bubregu.

 

Soda bikarbona lek za giht

Giht je neka vrsta zajedničkog zapaljenja koja se dešava kada mokraćna kiseline iz urina dospe do krvi i tkiva . Soda bikarbona dovodi do ravnoteže nivoa pH tela, neki zdravstveni stručnjaci preporučuju redovnu upotrebu sode za borbu protiv mokraćne kiseline.

 

Soda kao lek za nfekcije urinarnog trakta

Natrijum bikarbonat može takođe da pomogne pojedincima sa infekcijama urinarnog trakta.Ako pijete sodu bikarbonu rastvorenu u vodi možete da pomognete telu da prevaziđe infekciju smanjenjem kiseline u urinu.Da pomognete telu još više , pijte mnogo vode i sok od brusnice kao lek.

Soda bikarbona i sport

Naporno vežbanje dovodi do gomilanja mlečne kiseline koja se povezuje sa bolom u mišićima, upalom mišića i umorom. Dugotrajno gomilanje mlečne kiseline može smanjiti performanse sportiste, naročito u sportovima koji zahtevaju izdržljivost i brzinu.Konzumiranje sode bikarbone može poboljšati rezultate vrhunskih sportista.

Različiti načini da se koristi soda bikarbona za zdravlje

Za pH vašeg tela

Da biste saznali PH vašeg tela, kupite neki jeftin lakmus papiru vašoj lokalnoj apoteci i merite Ph vašeg urina i pljuvačke.

Prva stvar ujutro, pH pljuvačke bi idealno trebao da bude između 7,0 i 7,4 , pre nego što bilo šta pijete. Vaš urin da bude malo vise kiseo ujutro , jer vaše telo je čistilo kiseline iz tela celu noć.Urin PH između 6,0 i 7,0 je odgovarajući ujutru, a trebalo bi da se poveća blago tokom dana.Radite ova očitavanja za nekoliko dana i pratite svoje rezultate.Ako su vaši nivoi pH niži od ovoga, možete da koristite sodu bikarbonu da vas dovede do zdravih nivoa kiselosti organizma .

Ako je vaš prosečan Ph nizak ili u kiselom opsegu, popijte čašu vode sa pola kašičice sode bikarbone rastvorene u njoj dva puta dnevno.Potrebno je da imate kiseline u stomaku za varenje hrane, pa sodu bikarbonu kao lek koristite samo između obroka.Nastavite da pratite svoj PH.Ako je još uvek nizak, ovu mešavinu popijete do četiri puta dnevno po potrebi da unapredite svoj PH. Kada vaš pH bude normalizovan, jedite više povrća i manje kisele hrane, a sodu bikarbonu pijte samo povremeno.

Soda bikarbona lek za prehladu i grip


Soda bikarbone dokazano može da smanji trajanje prehlade i gripa, često eliminišući simptome u 36 sati.Stručnjaci preporučuju sledeći raspored doziranja .

Dan 1 – Uzmite šest doza (pola kašičice) sode bikarbone u čaši vode u intervalima oko dva sata.

Dan 2 – Uzmite četiri doze sode bikarbone u čaši vode u istim intervalima .

Dan 3 – Uzmite dve doze sode bikarbone u čaši vode ujutro i uveče , a posle toga samo po jednom ujutro dok simptomi prehlade potpuno ne nestanu.

Sve namirnice su ili kisele ili alkalne.Najviše kisela hrana su sokovi, meso, šećer i belo brašno.Hronična kiselost organizma je povezana sa bolestima kao što je osteoporoza, artritis, i raka.

Saznajte koja hrana je alkalna a koja kisela i nastojte da najmanje 60% vaše ishrane čine alkalne namirnice.Nadjite nekoliko omiljenih alkalnih namirnica koje će činiti stabilan deo vaše ishrane .

Kako se upotrebljava soda bikarbona

Soda bikarbona je bogata natrijumom.Zbog toga nije bezbedna u visokim dozama i ne treba da se koristi za duži vremenski period .

Pojedinci koji imaju edem, bolesti jetre, bolesti bubrega, ili visok krvni pritisak ne treba da koriste sodu bikarbonu.

Trudnice i dojilje mogu da koriste sodu bikarbonu posle konsultacije sa svojim lekarom.

Mogući neželjeni efekti od sode bikarbone obuhvataju grčeve u stomaku i povećanu žedj.

Obratite se svom lekaru ako posle upotrebe sode bikarbone imate oticanje stopala, slabost, usporeno disanje, ili mučninu.

Nikad ne konzumirajte prašak za pecivo – to je sasvim druga supstanca od sode bikarbone i natrijum bikarbonata. Sastojci u prašku za pecivo mogu da naškode vašem telu.

Ako pijete lekove prvo treba da dobijete lekarsku dozvolu pre nego što koristite sodu bikarbonu zbog mogućeg lošeg sadejstva.

Ne treba davati sodu bikarbonu deci mlađoj od pet godina starosti.

Ako vam je pun stomak, nemojte da pijete sodu bikarbonu dok se hrana ne svari.

Sportisti koji koriste razne preparate treba da saznaju od svojih trenera i lekara da li mogu da koriste sodu bikarbonu istovremeno sa njima.

Da bi se izbegle nečistoće poput aluminijuma koji neka pakovanja sode bikarbone mogu da sadrže, možete kupiti čistu sodu bikarbonu, koja je široko dostupna u prodavnicama zdrave hrane.
Saznaj više>>>Soda bikarbona za zube