snizavanje secera u krvi prirodnim

Gruba hrana je odlična za snižavanje šećera u krvi prirodnim putem..
Šećerna bolest diabetes melitus je bolest koja se ispoljava povećanjem glikoze u krvi posle jela. Poremećaj u razmeni šećera sastoji se u njegovom smanjenom iskorišćenju u ćelijama i u njegovoj velikoj produkciji, osim iz ugljenih hidrata i šećera i iz drugih sastojaka (belančevina). Ovome doprinosi nedostatak ili smanjena delatnost insulina — hormona pankreasa. Smanjeno iskorišćenje šećera u organizmu i njegovo pojačano stvaranje izaziva povećanje njegove koncentracije u krvi, a zatim i pojavljivanje u mokraći.

snizavanje secera u krvi prirodnim
Iako uzroci ove bolesti nisu uvek poznati, ona je često nasledna, a na njeno nastajanje i razvoj utiču debljina, konstitucija, ateroskleroza, psihička napetost, fizička neaktivnost i dr.

Glavni simptomi šećerne bolesti su: jaka žeđ, pojačano mokrenje, sušenje usta i kože, konstipacija, mršavljenje, zamor, mišićna slabost, glavobolja, impotencija, smanjena otpornost prema zaraznim bolestima i otežano zarastanje rana.

Ova bolest civilizacije u stalnom je porastu, leči se dijetom i insulinom, zavisno od tipa bolesti, uz miran život i dovoljnu fizičku aktivnost, naravno sve uz savete lekara.

Dijeta je neophodna kod lečenja dijabetesa i zasniva se na ovim principima: unošenje neophodnih kalorija putem hrane, uz ograničenje korišćenja hrane bogate skrobom i kombinovanje hrane koja sadrži uobičajene odnose ugljenih hidrata, belančevina i masti. Ovo sve u cilju snižavanja koncentracije šećera u krvi i mokraći, kao i sprečavanje pojave acidoze. Veoma je važno da je hrana, što je više moguće, prirodna i bez aditiva kod industrijski proizvedenih namirnica. Rafinisana i masna hrana dovodi do debljanja, što sa izostavljanjem fizičke aktivnosti dovodi do pogoršanja stanja.

Osnovna pravila snižavanja šećera u krvi prirodnim putem

1. Izbegavati šećer i zaslađenu hranu: kekse, kolače, razne posla-stice, čokoladu, žele, penušava slatka pića, sladoled i konzervirano voće u šećernom sirupu.

2. Ograničiti količinu masnoća u ishrani, na primer koristiti mleko i mlečne proizvode sa manje masti, smanjiti korišćenje slanine, maslaca, kobasica, pržene hrane. Masti utiču da organizam postaje neosetljiv na insulin, što pogoršava stanje.

3. Jesti hranu sa dosta ugljenih hidrata i dijetetskih vlakana, naročito hleb od integralnog brašna, testenine i proizvode od žitarica, krompir, grašak, boraniju i dosta svežeg voća. Izbegavati rafinisanu hranu bez biljnih vlakana (beli hleb i pecivo).

4. Uredno jesti i u određeno vreme. Oni koji koriste insulin moraju biti sigurni da jedu odgovarajuću hranu posle injekcije da bi sprečili šok od insulina i nikad ne kasniti sa jelom ili preskakati obroke.

Povezano>>> Pasulj i mahune od pasulja protiv dijabetesa

5. Magnezijum je veoma važan mineral za dijabetičare, jer ako nedostaje može doći do problema sa vidom. Prema nekim studijama dijabetičari obično imaju niži nivo magnezijuma u krvi. Dnevna potreba je od 500-1000 mg. Magnezijuma ima najviše u proizvodima od celog zrna, pšeničnim klicama, čaju, jajetu, repi i đumbiru.

6. Manjak kalijuma utiče na povećanje nivoa šećera u krvi i kašnjenje aktivnosti insulina. U njemu oskudevaju naročito gojazne osobe. Ima ga najviše u krompiru, pomorandžama, bundevi, sardinama, banani, kajsiji, breskvi, paradajzu, mesu, džigerici, mleku, šljivama i celeru.

7. Neophodno je i prisustvo cinka koga ima najviše u mesu, proizvodima od žitarica, pasulju, grašku, sočivu i mleku, koji igra važnu ul-gu u regulisanju šećera. Koncentracija cinka u tkivima kod dijabetičara je manja, nego kod zdravih osoba.

8. Na regulisanje šećera u krvi utiču i vitamin B6 (niacin) i B12 (tiamin), te i njih treba obezbediti odgovarajućom hranom.
Snižavanje šećera u krvi prirodnim putem pogledaj i >>> Šećerna bolest lečenje biljem        Pravilna ishrana dijabetičara

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *