Smrdljiva stopala ili smrad nogu je uobičajen problem koji nastaje usled prežderavanja bakterija znojem, usled čega se oslobađa karakterističan neprijatan miris. Postoji puno medikamenata i kućnih lekova koji vas mogu spasiti od neprijatnosti smrada nogu, i mnogi od ovih preparata su se pokazali veoma delotvornim. U tekstu koji sledi je dat pregled prirodnih lekova iz domaće radinosti, i medicinskih rešenja za tretiranje neprijatnog mirisa stopala, koji obično bivaju delotvorni nakon nekoliko pokušaja i daju dugotrajne rezultate.

Kućni lekovi za smrad nogu

Crni čaj
Taninska kiselina iz crnog čaja pomaže u iskorenjivanju bakterija i zatvara pore, što dovodi do smanjenog znojenja čime se spečava nastanak neprijatnog mirisa nogu. Uzmite dve kesice crnog čaja iz kuhinje i skuvajte ih u dve do tri čaše vode. Sada dodajte ovu vodu u kofu obične vode. Natapajte noge u ovom rastvoru 15 do 20 minuta, a zatim ih posušite.

Sirće
Sirće je još jedan od korisnih i jeftinih preparata za tretman smrada nogu. Možete takođe koristiti i jabukovo sirće (ili bilo koju drugu vrstu sirćeta koju imate u kuhinji) pomešano sa vodom da otklonite neprijatan miris stopala. Dodajte dve supene kašike sirćeta u vodu i natapajte stopala u rastvoru 20 minuta. Nakon ispiranja sapunom i vodom, ne zaboravite da temeljno posušite stopala i neprijatni miris će iščeznuti u roku od nekoliko dana.
smrad nogu
Đumbir
Uzmite koren đumbira iz frižidera, isecite mali komadić i umotajte ga u malu platnenu vrećicu. Zatim tu vrećicu potopite u šolju tople vode. Posle par minuta procedite rastvor i stavite ga na stopala. Za bolje rezultate masirajte stopala ovim rastvorom pre odlaska u krevet. Koristite ovaj metod dve nedelje ili duže za što bolji učinak.

Žalfija
Takođe možete koristiti i osušenu samlevenu žalfiju protiv neprijatnog mirisa nogu. Stavite malo osušene žalfije u cipele pre nego što ih obujete i zameniće neprijatan miris obuće svežim biljnim mirisom. Isto tako možete natopiti stopala u vodenom rastvoru žalfije na nekoliko minuta. Žalfija ima taninsku kiselinu u sebi, koja ubija bakterije i iskorenjuje neprijatan miris. Konzumiranje čaja od žalfije pre spavanja će takođe pomoći.

Soda bikarbona
Soda bikarbona (ili natrijum bikarbonat) je još jedan jeftini kućni lek smrad nogu i može se nabaviti u svakoj radnji. Možete posuti unutrašnjost vaših cipela sodom bikarbonom pre nego što ih obujete. Drugi način upotrebe sode bikarbone je da se stopala potope u njen vodeni rastvor u trajanju od 20 minuta. Nakon toga isperite stopala i temeljno ih posušite.

Gorka so (Magnezijum sulfat)
Magnezijum sulfat je još jedan efikasan kućni preparat koji umanjuje neprijatan miris nogu. Zagrejte malo vode, dodajte dve supene kašike „Epsom“ soli, i natapajte noge 15 do 20 minuta. Nakon toga ih dobro posušite. Ovaj lek bi bio još efikasniji kada bi se koristio pred spavanje. Nemojte preterivati sa dodavanjem Magnezijum sulfata jer može doći do iritacije kože.

Talk puder
Talk puder je jedan od najefikasnijih i najjeftinijih preparata za smrad nogu nogu, koji pomaže da se stopala posuše. Efikasno smanjuje znojenje nogu u dužem vremenskom periodu i potpuno iskorenjuje smrad nogu ako se koristi stalno. Pospite stopala talkom pre nego što obujete obuću; pobrinite se da stopala budu potpuno suva jer će se u suprotnom talk puder zalepiti za njih.

Boraks (Natrijum borat)

Boraks je dezinfekciono sredstvo često korišćeno za tretman smrada nogu, zbog njegove sposobnosti da ubija bakterije koje se hrane znojem i da na taj način eliminiše neprijatan miris. Jednostavno pospite unutrašnjost vaših cipela prahom Natrijum borata 15 do 20 minuta pre nego što ih obujete. Budite oprezni – nemojte nositi cipele dok je prah u njima; pre obuvanja treba očistiti unutrašnjost obuće.

Svakodnevna higijena stopala koja neprijatno mirišu

Nikako ne treba potceniti značaj svakodnevne higijene. Toaleta stopala na dnevnoj bazi ne samo da uklanja prljavštinu i nečistoće, već odstranjuje i mrtvu kožu, tj. mrtvi površinski sloj ćelija kože na stopalima. U nastavku dajemo dnevni režim koga se možete pridržavati u cilju održavanja vaših stopala zdravim i čistim.

Počnite sa pranjem vaših stopala vodenim rastvorom blagog sapuna ili rastvorom za čišćenje tela (možete koristiti i specijalizovani rastvor za stopala, ali zašto traćiti novac). Običan sapun će biti dovoljan, ali ako mislite da vam je potreban, možete upotrebiti i medicinski sapun. Utrljajte gusti sloj sapuna u zadebljalu kožu a zatim nežno masirajte četkom (ili koristite ruke). Posle ispiranja, temeljno osušite stopala papirnim ubrusom (zaostala vlaga izaziva smrad). Ako ima preostalih tragova mrtve kože na tabanima, uzmite turpiju za stopala ili kamen za pete i odstranite je. Mrtva koža postaje raskvašena nakon tuširanja, što predstavlja odličnu podlogu za razmnožavanje bakterija.

Uvek nosite čiste čarape i menjajte ih na 12 časova (ako morate da nosite cipele po ceo dan). Ako vam se stopala puno znoje, izujte se i dozvolite im da se osuše.
Nosite sandale danima kada ne morate da se formalno oblačite, a radnim danima nosite debele pamučne čarape koje upijaju vlagu. Dajte malo slobode svojim stopalima i prošetajte bosonogi po kući. Izbegavajte kupovinu cipela od sintetičkih materijala, a umesto toga nosite obuću od kože ili platna.

Preparati protiv neprijatnog mirisa stopala koji se prodaju bez recepta

Brojni preparati iz ove grupe su dostupni u slobodnoj prodaji, u višem i nižem cenovnom rangu. Sami odaberite koji vam najviše odgovara.

Čist alkohol je poznat po tome što isušuje kožu stopala. Natapanje alkohola na stopala svako veče pre spavanja će sasušiti kožu, smanjujući na taj način znojenje.

Kupite anti-gljivični sprej i koristite ga pre nego što se obujete. Isto tako za smrad nogu možete koristiti i medicinski puder za stopala.

Možete kupiti i medicinske uloške za obuću koji su parfimisani, štite stopala i smanjuju produkciju znoja.
Anti-perspirant sprej koji koristite na telu takođe možete primeniti i na stopalima .

Širok dijapazon anti-bakterijskih sapuna i losiona za tretman neprijatnog mirisa nogu je dostupan na tržištu po pristupačnim cenama.

Pitajte vašeg pedikira za savet kako da koristite Natrijum permanganat, koji je blagi antiseptik i može učiniti čuda na smrdljivim stopalima, ako se koristi pravilno. Prekomerna upotreba može privremeno obojiti vaša stopala i nokte braon bojom.