Da li je normalno imati sluz u stolici? Vidite, ukoliko se u fecesu nađe mala količina sluzi to ne treba da vas zabrine, ali svakako konsultujte lekara ukoliko primetite da kroz stolicu svakodnevno prolaze veće količine sluzi. To može biti pokazatelj poremećaja u varenju hrane. Sledeći redovi vam donose informacije u vezi sa nekim od ovih poremećaja.

Sluz je ljigava izlučevina koju proizvode mukozne membrane koje oblažu usnu duplju, nos, sinuse, grlo, pluća i digestivni trakt. Proizvodnja sluzi spada u grupu odbrambenih mehanizama u službi našeg organizma. Jedna od osnovnih funkcija sluzi jeste podmazivanje ili vlaženje tkiva koje oblaže. Sekrecija sluzi takođe olakšava prolazak hrane od jednjaka do želuca. Bikarbonatni joni i sluz koje luče epitelne ćelije želuca isto tako štite zidove želuca od dejstva kisele sredine koju stvaraju želudačni sokovi. Mukus se ponaša kao lubrikant, olakšavajući na taj način prolazak hrane kroz digestivni tubus, sve dok se nesvareni delovi ne izbace u spoljašnju sredinu. Prisustvo male količine providne sluzi u stolici je normalno, ali se ta količina može povećati ako osoba pati od problema sa varenjem. Ukoliko se to desi, zatražite savet od lekara i obavestite ga/je o drugim simptomima koji mogu biti praćeni porastom količine sluzi u stolici.

 

Stanja koja mogu dovesti do pojave sluzi u stolici

Postoje različiti zdravstveni poremećaji koji mogu dovesti do pojave sluzi u stolici. Stoga je uvek bolje pronaći uzrok koji je o osnovi problema i lečiti ga dok je u ranoj fazi nastanka.

 

Ulcerozni kolitis i sluz u stolici

Ulcerozni kolitis je vrsta zapaljenske bolesti creva, koju karakteriše inflamacija unutrašnjeg sloja tkiva koje oblaže debelo crevo i rektum. Kada se zapaljenje ograniči na rektum, stanje se označava kao ulcerozni proktitis. Zapaljenje može dovesti do pojave otvorenih rana ili povreda na sluznici. U odmakloj fazi oboljenja ove ulceracije mogu krvariti, a obolela osoba može prolaziti kroz česte epizode dijareje. On/ona može primetiti tragove krvi ili sluzi u stolici. Drugi simptomi ove zapaljenske bolesti uključuju:

► Abdominalne bolove i grčeve
► Zatvor
► Dijareju
► Rektalni bol
► Gubitak na težini
► Sluz u stolici

 

Kronova bolest

Kronova bolest je još jedna forma zapaljenske bolesti creva koja može pogoditi bilo koji deo gastro-intestinalnog trakta. Genetski ili imunološki faktori mogu biti odgovorni za izazivanje ovog stanja. Hronično zapaljenje pogođenog dela digestivnog trakta može biti inicirano abnormalnim imunološkim odgovorom na prisusutvo bakterije ili virusa. Dok nalaženje krvi u stolici može biti znak ovog stanja, ponekada feces može sadržati i sluz. To se može desiti ukoliko pacijent razvije analne fisure (razderotine u unutrašnjem sloju tkiva koje oblaže anus). Drugi simptomi koji se mogu javiti kod pogođenih ovim stanjem jesu:

► Abdominalni grčevi
► Gubitak apetita
► Vodenkaste stolice
► Gubitak na težini
► Zamaranje
► Bol u toku peristaltike creva (crevnih pokreta)
► Sluz u stolici

 

Infekcije

Ljudski gastro-intestinalni trakt sadrži korisne bakterije koje pomažu u održavanju uravnotežene bakterijske mikro-flore. Kada ovu ravnotežu poremeti nekontrolisano namnožavanje patogena, to negativno utiče na proces varenja. Prirodna mikro-bakterijska ravnoteža se narušava kada bakterije koje izazivaju oboljenja (Ešerihija koli (Escherichia coli), Helikobakter pilori (Helicobacter pylori), Salmonela enteridis (Salmonella enteritidis), Kampilobakter jejuni (Campylobacter jejuni), Šigela sonei (Shigellasonnei)), virusi (Adenovirusi, Astrovirusi, Kalicivirusi, Norovirusi, Rotavirusi) i paraziti (Kriptosporidium parvum (Cryptosporidium parvum), Đardija lamblija (Giardia lamblia)) uđu u organizam. Ovo može izazvati gastro-enteritis, stanje koje se karakteriše zapaljenjem na nivou stomaka i creva. Infekcije izazvane ovim patogenima mogu dovesti do pojave simptoma kao što su:

► Dijareja sa pojavom sluzi
► Abdominalni grčevi
► Groznica
► Mučnina
► Nadimanje
► Sluz u stolici

 

Sindrom iritabilnog kolona (SIK)

Tačan uzrok SIK nije poznat, ali se veruje da njegov nastanak može biti isprovociran akutnom gastro-intestinalnom infekcijom. Postoji uverenje da se simptomi ovog stanja pogoršavaju sa stresom. SIK se klasifikuje na formu sa dominirajućom dijarejom, formu sa dominirajućim zatvorom i formu sa promenljivim tipom stolice. Osobe koje imaju SIK takođe mogu ustanoviti javljanje povećane količine sluzi u stolici. Primećeno je da je formiranje sluzi izraženije kod osoba sa dijareja-dominirajućom formom bolesti. Uobičajeni simptomi SIK-a jesu:

► Bol u abdominalnom regionu
► Stomačni grčevi
► Nadimanje
► Promene u ponašanju creva
► Sluz u stolici

 

Opstrukcija creva

Ovo medicinsko stanje je izazvano fizičkom ili funkcionalnom opstrukcijom creva. Mehanički uzroci crevne opstrukcije uključuju prisustvo tumora, priraslica, konkremenata (kamenaca), stvrdnute stolice, intusesepcije (kada deo creva sklizne u deo creva koji sledi, tj. koji se na njega nastavlja) ili abnormalno uvrtanje creva. Ovakve prepreke otežavaju pasažu svarene hrane ili fecesa. Štagod da je uzrok, stanje se smatra urgentnim. Simptomi ovog poremećaja uključuju sledeće:

► Stomačne grčeve
► Abdominalni bol
► Nadutost u stomaku
► Nemogućnost pasaže gasova
► Zatvor
► Povraćanje
► Sluz u stolici

 

Divertikuloza

Termin „divertikulum“ se odnosi na abnormalnu kesastu strukturu koja se formira u debelom crevu. Veruje se da se takve vreće formiraju kada otpadne materije nagomilane u debelom crevu otvrdnu, i izvrše pritisak na zid debelog creva. Formacije ovih kesa se označavaju kao divertikuloza. U većem broju slučajeva, ovo stanje je asimptomatsko. Međutim, nastanak velikog broja ovih struktura može dovesti do simptoma poput:

► Abdominalnog bola
► Zatvora
► Dijareje
► Nadutosti trbuha sa gasovima
► Nadimanja
► Prisustva krvi ili sluzi u stolici

Medicinski naziv za zapaljenje ovih torbastih proširenja je divertikuloza. Divertikuli mogu postati upaljeni kada bakterije počnu da deluju na impaktirani feces. Simptomi divertikuloze uključuju:

► Oštar abdominalni bol
► Nadut stomak
► Sluz u stolici
► Mučnina i povraćanje
► Groznica

Iako pojava sluzi u stolici nije uvek razlog za ozbiljnu zabrinutost, konsultujte lekara ako se to ponavlja svakodnevno. Pored prethodno navedenih medicinskih stanja, prekomerna količina sluzi u stolici može nastati zbog prisustva analnih fistula (malih komunikacija ili kanalića koji se formiraju između analnog kanala i kože u okolini anusa) ili rektalnih ulceracija. Razvoj malignih tumefakata u debelom crevu takođe može predstavljati doprinoseći faktor. Iako upotreba medikamenata može doneti olakšanje, pobrinite se da svoju ishranu i životne navike modifikujete na način na koji je to lekar preporučio.