Slezina je organ iznad stomaka i ispod rebara sa leve strane.Ona je otprilike velika kao pesnica.Slezina je deo limfnog sistema i bori se protiv infekcije i čuva vaše telesne tečnosti u ravnoteži.

Ona sadrži bela krvna zrnca koje se bore protiv bakterija. Vaša slezina takođe pomaže u kontroli količine krvi u vašem telu, i uništava stare i oštećene ćelije.Ako ste bez kondicije i počnete da trčite često ćete osetiti bol u slezini zbog njenog grčenja pri regulaciji količine krvi,ali ovakav bol je bezazlen.

Slezina bolesti
Neke bolesti mogu izazvati uvećanje slezine.Ako je slezina previše oštećena, možda ćete morati na operaciju da je uklonite.Ljudi mogu da žive bez slezine i to bez većih problema i posledica. Ostali organi, kao što su jetra, preuzimaju neke od funkcija koje je imala slezina. Bez slezine, međutim, vaše telo će izgubiti nešto od svoje sposobnosti da se bori protiv infekcija i vaš imunitet će trajno biti oslabljen.

slezina bol

Zbog njene uloge u imunom sistemu , infekcija može da utiče na slezinu i izazove splenomegaliju bolest koja je poznatija kao uvećana slezina . Virusne bolesti često izazvaju uvećanu slezinu .Najpoznatija je mononukleoza , uzrokovana virusom , koji može da izazove splenomegaliu i krhkost slezine , do te mere da pacijent mora na operaciju . Ostale infekcije koje mogu da utiču na slezinu uključuju hepatitis , malarija i bruceloza (retka bakterijska infekcija izazvana unošenjem termički nedovoljno obradjenog mleka ili mesa ) .

Uvećana slezina simptomi
Nema simptoma u nekim slučajevima
Bol ili čudan osećaj u levom gornjem delu stomaka koji se može proširiti ka levom ramenu.
Osećaj punoće kad ste gladni ili posle uzimanja samo male količine hrane – to se može desiti kada uvećana slezina pritiska na stomak.
anemija
stalni umor
česte infekcije
lako krvarenje

Kada kod lekara
Posetite svog lekara odmah ako imate bol u levom gornjem delu stomaka, pogotovo ako se javlja svakodnevno ili ako se bol pogoršava kada duboko udahnite.

Jedna od funkcija slezine je da čisti krvotok od izumrlih ćelija , naročito ako postoji veći broj takvih crvenih krvnih zrnaca . Dakle , uslovi koji dovode do razgradnje crvenih krvnih zrnaca mogu da utiču na slezinu , izazivajući njeno uvećanje .Jedna takva bolest je anemija srpastih ćelija , u kojoj su crvena krvna zrnca slaba i lako se uništavaju . Slezina skladišti ove ćelije i postaje uvećana . Na kraju slezina može da zarobi normalna i zdrava crvena krvna zrnaca , što dovodi do pogoršanja anemije . Ostali uslovi uključuju krvne nasledne bolesti ,stanja u kojima su crvena krvna zrnca abnormalnog oblika i krhka .

Slezina je vrlo važan organ za kardiovaskularni sistem , pa povreda slezine može biti potencijalno opasna po život . Ruptura slezine obično nastaje usled traume , pre svega saobraćajnih nesreća . Ako dodje do povrede slezine , krv će curiti u trbušnu duplju , izazivajući bol . Pacijenti sa povredom slezine mogu postati anemičani u kratkom vremensko roku , što dovodi do kardiovaskularnih problema i potrebom za transfuzijama krvi . Tretman za rupturu slezine nekada uključuje uklanjanje slezine mada će lekari prvo učiniti sve da spasu slezinu.
POVEZANO>>> Uvećana slezina uzrok simptomi lečenje

Bol u slezini nakon jela

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *