slepo crevo

Tanko crevo prelazi u debelo crevo u predelu desnog donjeg trbuha,ali ne u njegov najdonji deo,već nekoliko santimetara iznad.Na taj način se stvara tvorevina u obliku džaka,koju nazivamo slepo crevo a na njemu visi jedan produžetak deb- ljine olovke, dug šest do osam santimetara.

Ovaj prslepo crevoodužetak naziva se latinski appendix, crvuljak. Kada se govori o zapalenju slepog creva, onda je to sasvim pogrešno, jer iako postoji neki sadržaj napred pomenutog slepog creva, kratkog dela debelog creva, on je u većini slučajeva bezopasan. Međutim, uvek je drasatično zapaljenje onog produžetka crvuljka, koji svake godine, u svim zemljama sveta prouzrokuje hiljade smrtnih slučajeva.

Kakva je to čudna protivrečnost?
S jedne strane ova operacija je, navodno, tako prosta i tehnički lako izvodljiva, a sa druge strane često postoji velika opasnost po život.

Kako se ovo objašnjava?
Tu su najpre uobičajeni simptomi upale slepog creva, koji su tako karakteristični za ovo oboljenje:
1. Nastaju vrlo jaki bolovi u desnom donjem trbuhu, koji mogu da budu toliko jaki da su slični bolovima u vidu grčeva kod raznih kolika. Pipanje predela u okolini slepog creva jedva može da se otrpi, stavljanjem boce s toplom vodom (termofor) u većini slučajeva pogoršavaju se tegobe. Zbog toga je simptom broj jedan: bolovi u desnom donjem trbuhu.

2. U većini slučajeva dolazi do umerenog povećanja telesne temperature i uobičajeno merenje temperature ispod pazuha pokazuje 37 do 38 stepeni. Ali ako se izmeri temperatura u čmaru, tada se kod upale slepog creva može ustanoviti znatna razlika između temperature merene u čmaru i pod pazuhom. Temperatura merena u čmaru je viša za jedan stepen. Simptom broj dva: razlike u temperaturi.

3. Ako se rukom pritisne stomak s leve strane, pa zatim naglo pusti, javlja se bol na desnoj strani donjeg dela stomaka u vidu uboda nožem.Ovaj fenomen počiva na prenošenju potresa izazvanog ovim zahvatom ruke. Zapaljenje crvuljka naglim podizanjem ruke dovedeno je u stanje nadraženosti. Bol koji pri ovome nastaje zove se bol usled popuštanja pritiska. Stoga je simptom broj tri: tipičan bol usled popuštanja pritiska.

4. Kod upale slepog creva je ceo aparat za varenje zakvaćen procesom. Gotovo uvek odmak dolazi do zatvora, pri čemu se često javlja jaka potreba za vršenjem nužde. Nastaje i vrlo jako izraisen osećaj punoće želuca, koji može da dovede i do jakog povraćanja. Pri tome jezik može da bude jako obložen, a blesnik se vrlo često žali na neprijatnu suvoću u ustima. Simptom broj četiri: povraćanje i zatvor.

5. Kao znak zapaljenja, koje je u početku ograničeno, lokalizovano, odnosno kao znak nadražaja trbušne maramice oseća se pipanjem na desnoj etrani donjeg trbuha nešto tvrđi deo koji pokazuje izvestan otpor na lak pritisak.Lekar tada govori otporu trbušne maramice na pritisak. Poslednji simptom: napetost trbušne maramice.

Sada bislgo morali da pomislimo da je vrlo lako konstatovati zapaljenje slepog creva, da dijagnostigsovanje ne pričinjava nikakve teškoće i da se bolest može otkriti još na samom početku. Pošto se postavi tačna dijagnoza i izvrši operacija, dakle, ovo bi se moglo, bez razmišljanja, smatrati za lak poremećaj zdravstvenog stanja organizma. Na žalost, to ne odgovara istini! ,dijagnoza se može samo onda postaviti ako se ovi simptomi uopšte pojave. Ali, to se tako ne dešava uvek, još se češće oni mogu samo delimično pojaviti ili čak nikako. U dece i starih ljudi, pod izvesnim uslovima, vrlo je teško konstatovati zapaljenje slepog creva, ali i kod ljudi srednje životne dobi sve može da bude veoma komplikovano. I tada se čeka, gubi se dragoceno vreme, te iznenada može zapaljeni crvuljak da pukne i da se gnoj izlije u otvorenu trbušnu duplju.

Treba navesti još jedan razlog koji pokazuje koliko slepo crevo može da bude opasno: sve može da se dogodi strahovito brzo. U toku jednog jedinog časa može da dođe gotovo do eksplozije u donjem trbuhu. Tako rgći, ni od čega može se razviti vrlo akutno zapaljenje.
Povezani tekstovi>>> Upala slepog creva
Koji su glavni simptomi upale slepog creva

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *