Uglavnom svi imamo slaninu i svinjsku mast u kući, pogotovo kad je sezona svinjokolja.Ovi jedinstveni proizvodi mogu savladati razne bolesti, a evo o čemu je reč:

Za zarastanje rana i dubokih ogrebotina: umešajte po jednu supenu kašiku pčelinjeg voska, smole od jele i topljene masti (slanine). Topite smesu na tihoj vatri deset minuta na je prespite u staklenu teglu. Triput dnevno time mažite obolela mesta. Ne koristite ako je rana zagnojena ili upaljena.

Protiv bradavica: U tiganju istopite neslanu mast pa je pomešajte s izgnječenim belim lukom (u odnosu 2:1). Nanesite gustu masu na bradavicu i učvrstite je zavojem. Oblogu menjajte svakodnevno za noć, sve dok bradavica ne omekša i otpadne.

svinjska mast

Kod upaljenih vena: Neposoljenu slaninu nasecite na tanke komade i uveče stavite na upaljene i bolne vene. Učvrstite zavojem i vunene čarape (hulahopke). Ujutro skinite obloge i operite noge toplom vodom. Ponovite proceduru do deset puta.

U slučaju irazito ispucalih peta: 100 g neposoljene svinjske slanine, jedno jaje i pet supenih kašika sirćetne esencije pomešajte i stavite u staklenu posudu. Ostavite to na tamnom mestu. Povremeno promešajte, sve dok se jaje i slanina potpuno ne rastvore (smesa bi trebalo da bude homogena). Ha „rasparenu” petu (omekšalu toplom vodom) stavite gazu na koju ste naneči napravljenu smesu. Učvrstite to zavojem, obujte čarape i držite preko noći. Ujugro skinite zavoj i pete dobro operite vodom. Kura lečenja traje pet dana.

Protiv jake zubobolje: Možete je ublažiti tankom trakom zasoljene slanine. Dovoljno je da stavite slaninu između desni i obraza – i brzo ćete osetiti olakšanje.