nadimanje i gasovi

Slabo varenje hraneNajčešći simptomi slabog (lošeg)varenja su:osećaj punoće u gornjem delu trbušne duplje,gorušica,regurgitacija (vraćanje) kisele hrane,mučnina i povraćanje a mogu se javiti posle ili pre jela

Zbog slabog varenja hrane javlja se gorušica koja se manifestuje kao neprijatan osećaj žarenja u gornjem delu abdomena koji se pri tom penje ka grudnom košu. Takođe postoji osećaj ukusa na kiselu hranu na zadnjem zidu ždrela.

Šta prouzrokuje dispepsiju?
– povišena proizvodnja želudačnih sokova i kiseline
-konzumiranje prevelike količine hrane
-preterano brzo gutanje hrane
-loše pripremljena hrana
– konzumiranje velikih količina kisele hrane
– konzumiranje previše masne hrane
Problem sa slabim varenjem hrane ima svaka treća odrsla osoba a dugotrajne nezdrave navike u ishrani su najčešći izazivač problema.

Dispepsija lečenje
Lečenje podrazumeva konzumiranje lagane, blage hrane, uzimanje lekova koji mogu da neutrališu preteranu sekreciju želudačnih sokova i kiselost. Takođe se daju antispazmolitični lekovi koji prekidaju preterane kontrakcije želuca i dvanaestopalačnog creva.Pacijent bi sam trebao da primeti koje mu namirnice najviše uzrokuju slabo varenje i dispepsiju i da ih izbaci iz jelovnika ili barem što manje i što redje konzumira.Uzroci lošeg varenja hrane mogu biti i gljivične infekcije, netolerancija na laktozu iz mleka, preosetljivost na gluten i druge vrste alergija na hranu.Svima se savetuje da ostave pušenje ili smanje broj cigareta,smanje unos alkohola i kafe koja takodje može izazvati dispepsiju.

Neki ljudi sami sebi izazivaju povraćanje kada imaju mučninu u želucu, to je često dobar način da se isprazni želudac ukoliko postoje smetnje, ali naravno ako se to može učiniti bez suviše velikog napora.Svakako ovo nemože biti trajno rešenje ako se problem sa slabim varenjem hrane ponavlja iz dana u dan.

Kada bi se trebalo javiti doktoru ?
-kada je bol jak i pacijent osjeća da ne može da ga izdrži
-kada bol traje više od nekoliko sati

Da li pijenje vode za vreme obroka iaziva dispepsiju?
Mišljenja su podeljena. Neki lekari smatraju da to pomaže varenju, dok drugi tvrde da otežava varenje jer razblažuje želučane sokove.

Uveče, pre spavanja treba izbegavati teške obroke jer je potrebno omogućiti svim organima tela da se odmore za vreme sna.

Emocije takodje u indigestiji igraju prilično veliku ulogu. Gotovo svaki abdominalni ili intestinalni simptom može biti prouzrokovan emocionalnim poremećajem.

Narodni lek za loše varenje hrane
Ako često konzumirate brzu,suvu, masnu i tešku hranu posle koje imate loše varenje,nadutost u stomaku i gorušicu probajte ovaj narodni lek.
Sipajte kašičiku meda i kašiku jabukovog sirćeta u čašu mlake vode i popijte pola sata pre obroka.Ovaj napitak kod većine otklanja problem sa lošim varenjem i leči gorušicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *