sindrom nemirnih noguSindrom nemirnih nogu je problem od koga danas u svetu pati čak svaka peta osoba, ali se ovoj ne baš bezazlenoj pojavi pridaje nedovoljno pažnje…

Tek od nedavno počela su intezivnija proučavanja koja su pokazala svu ozbiljnost sindroma nemirnih nogu koji može u velikoj meri da utiče na opšti kvalitet života.

Sindrom nemirnih nogu karakteriše neprijatan osećaj u nogama i neodoljiva potreba za njihovim stalnim pokretanjem. Ovo stanje se najčešće različito opisuje kao bockanje, žarenje, grčenje, trzanje, ili osećaj gmizanja u nogama.

Simptomi nemirnih nogu se uglavnom javljaju i pogoršavaju tokom večeri, a mogu da se ublaže šetnjom, protezanjem, vežbama, ili masiranjem listova. Većina se žali i na otežano uspavljivanje, često buđenje i teškoće da se ponovo zaspi. Sve to negativno utiče na obavljanje svakodnevnih obaveza.

Sindrom nemirnih nogu može da se javi u bilo kom uzrastu, ali ukoliko se pojavi pre tridesete godine smatra se naslednim poremećajem. Pogođena su podjednako oba pola, ali nešto više žene u trudnoći.Tačan uzrok nije poznat, ali se kao mogući razlozi navode pušenje, umor, stres, alkohol, nedostatak gvožđa, folne kiseline i vitamina E. Može da se javi i kao pratilac nekih dugih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, anemija, dijabetes i bolesti pluća.

Postoje 4 opšteprihvaćena kriterijuma za uspostavljanje dijagnoze sindroma nemirnih nogu i ukoliko potvrdno odgovorite na svaki, sasvim je sigurno da je reč o ovom sindromu:

AKO OSEĆATE:
-neizdrživ nagon i osećaj aktivnosti duboko u nogama
-privremeno olakšanje pomeranjem nogu
-nastanak i pogoršanje tegoba tokom mirovanja
-nastanak i pogoršanje tegoba uveče, ili noću

ISHRANA

Nekoliko jednostavnih pramena u navikama, kao što su prestanak pušenja, izbegavanje alkohola, umerena fizička aktivnost, dovoljno sna i odmora, mogu da smanje učestalost i jačinu tegoba. Pomažu i prirodne tehnike, kao što su biljna terapija, ili pramena načina ishrane.

Mali i lako svarljiv obrok pre spavanja, kao i kombinacija nekih namirnica, mogu da spreče pojavu nemirnih nogu. Jedite namirnice bogate gvoždem, magneziju-mom, vitaminom E i folnom kiselinom.

“Mirni” obroci:
sendvič od integralnog hleba sa zelenom salatom
pire krompir i karfiol, sa malo lešnikovog, ili orahovog ulja
seckana banana sa urmama
toplo mleko i keks

BILJNA I AROMATERAPIJA
Kao efikasan lek pre spavanja, ili u toku noći, piti čaj od valerijane ili
2 kašičice zdrobljenog semena celera potopiti u 1 šolju ključale vode i piti čaj kad malo odstoji.
eterična ulja lavande, majčine dušice, divlje pomorandže i ruže, dodati u vodu za kupanje
mešavinu umirujućih biljki staviti u platnenu kesu i držati pored glave tokom noći
pomešati 5 kapi ulja bosiljka, 5 kapi majoranovog ulja i 3 kašičice bademovog ulja, pa time masirati noge

HIDROTERAPIJA
naizmenično na listove kratko priviti peškir potopljen u vrelu, pa hladnu vodu
držiti noge u hladnoj vodi
toplo-hladno tuširanje
trenutno olakšanje donose ledeni oblozi