Sinacilin lek upotreba      

Sinacilin ili Amoksicilin je lek iz grupe penicilinskih antibiotika. Sinacilin deluje tako što uništava bakterije i zato se koristi za lečenje infekcija.

Sinacilin lek se koristi u lečenju sledećih infekcija:

– Infekcije respiratornog trakta (upala krajnika, faringitis, sinuzitis, bakterijski bronhitis, pneumonija)

– Infekcije mokraćnih puteva

– Infekcije kože i mekih tkiva

– Infekcije izazvane bakterijom H. pilori koja je povezana sa pojavom čira na želucu

– Gonoreja

– Infekcije uha poput otitis media (inflamatorna bolest srednjeg uha).

Sinacilin sirup ili sinacilin kapsule su efikasni protiv širokog spektra bakterija i stoga je ovo jedan od najčešće korišćenih antibiotika.

sinacilin

Mere opreza

Sinacilin treba izbegavati u sledećim uslovima:

– Ako ste alergični na amoksicilin i druge antibiotike kao što su: ampicilin, ko-amoksiklav, cefaleksin, ceftriakson, cefepim, cefaklor, cefdinir i drugi. Simptomi alergije su: svrab kože, crvenilo kože, osip, oticanje lica, oticanje jezika, oticanje vrata, problemi sa disanjem. Alergija može izazvati anafilaktički šok, pa je neophodno da se odmah obratite lekaru ako primetite bilo kakve simptome alergije.

– Ako imate poremećaje bubrega.

– Ako imate virusne infekcije (npr. infektivna mononukleoza).

– Ako imate poremećaje jetre.

Ne koristite Sinacilin u kombinaciji sa alkoholnim pićima.

Sinacilin, kao i svi drugi antibiotici, može izazvati dijareju. Posavetujte se sa svojim lekarom o leku koji je potrebno da uzimate za lečenje dijareje.

Sinacilin može smanjiti efekat kontraceptivnih pilula i izazvati neželjenu trudnoću. Koristiti dodatnu zaštitu prilikom korišćenja Sinacilina.

Kako koristiti Sinacilin?

Odrasli: Sinacilin se obično uzima u dozi od 500 mg tri puta dnevno. Kako bi tretirali blage infekcije, možete uzeti Sinacilin u dozi od 250 mg tri puta dnevno ili 500 mg dva puta dnevno.

Za lečenje teških infekcija doza se može povećati do 1.500 mg (3 kapsule od 500 mg) dva puta dnevno.

Za lečenje infekcija urinarnog trakta, Sinacilin se koristi u dozi od 3000 mg (6 kapsula od 500 mg) samo dva puta. Vremenski period između doza treba da bude najmanje 12 sati.

Za lečenje gonoreje, Sinacilin se koristi u dozi od 3000 mg (6 kapsula od 500 mg), i treba ga uzeti samo jednom.

Deca: dozu treba prilagoditi prema telesnoj težini i to je obično 20-50 mg po kilogramu telesne težine. Ako je telesna težina vašeg deteta 30 kg, doza će biti:

20 mg x 30 kg = 600 mg dnevno.

Doza se može povećati u zavisnosti od težine infekcije. Ako vaše dete ne može da proguta kapsulu, preporučuje se da uzme Sinacilin u obliku sirupa.

Sinacilin treba uzimati sve dok lekar kaže da treba, dok se u potpunosti ne izleči infekcija. Nemojte prestati da koristite ovaj lek rano, čak i ako se osećate bolje! Sledite savete lekara o tome koliko je potrebno da se uzima Sinacilin. Ako prestanete da koristite Sinacilin rano (npr. lekar vam je preporučio da uzimate ovaj lek 7 dana, a vi ste prestali posle 5-og dana), nećete ubiti sve bakterije. Te bakterije koje prežive će razviti mehanizam za borbu protiv Sinacilina i stoga vam ovaj lek neće pomoći sledeći put kada dobijete infekciju! Dakle, neophodno je pratiti uputstva lekara!

Sinacilin se može uzeti sa ili bez hrane.

Šta ako se predozirate?

Ako uzmete više Sinacilin leka nego vaš lekar preporučuje, obratite se lekaru. Simptomi predoziranja uključuju: mučninu, proliv, povraćanje. Recite svom lekaru ako imate bilo koji od ovih simptoma.

Sinacilin u trudnoći

Sinacilin ili Amoksicilin pripada grupi B (FDA: Grupa B). To znači da su ispitivanja na životinjama pokazala da Sinacilin nije štetan za fetus, ali ne postoje studije na ljudima. Sinacilin u trudnoći treba koristiti samo ako korist za majku prevazilazi rizik za dete.

Sinacilin prelazi u majčino mleko i može da naškodi vašoj bebi. Izbegavajte dojenje dok koristite Sinacilin.

Neželjena dejstva

Sinacilin može da izazove sledeća neželjena dejstva: mučnina, povraćanje, proliv (krv u stolici može takođe da se javi), alergija (osip po koži, svrab, oticanje lica, oticanje jezika, otežano disanje), simptomi nalik gripu (groznica, bolno grlo), oštećenje jetre (gubitak apetita, tamna boja urina, žutica-žuta boja kože i očiju), glavobolja, promena boje jezika, anemija i drugi.

Recite svom lekaru ako imate bilo kakvih neželjenih efekata usled korišćenja Sinacilina.