tumor nadbubrežne žlezdeOsim hirurškog zahvata i lekova koje propisuje specijalista, u terapiji tumora nadbubrežne žlezde primenjuju se i preparati od lekovitog bilja, koji vraćaju snagu organizmu i usporavaju rast kancerogenih ćelija…

Maligni tumor nadbubrežne žlezde (fero-hromocitom) najčešće nastaje u njenoj srži, a njegove ćelije luče veliku količinu kateholamina (zajednički naziv za grupu hormona koje proizvodi nadbubrežna žlezda – adrenalin dopamin, noradrenalin i dopa), što dovodi do ogromnog povećanja krvnog pritiska. Najčešće je u pitanju pojedinačni tumor, a znatno redje se javlja u obe nadbubrežne žlezde. U oko 5% slučajeva bolest je nasledna, a pošto su tegobe koje uzrokuje veoma ozbiljne, lečenju treba pristupiti u što ranijem stadijumu i u terapiju uključiti i prirodne preparate.

Koji su simptomi tumora nadbubrežne žlezde
Medju simptomima tumora nadbubrežne žlezde dominira hipertenzija, koja je kod najvećeg broja obolelih stalna, ili se javlja u vidu naglih skokova krvnog pritiska koji ne reaguju na terapiju. Hipertenzivne krize u početku su redje, nastaju nedeljno ili mesečno i traju nekoliko minuta, a vremenom postaju sve češće i dugotrajnije. Napade prate uznemirenost, jaka, pulsirajuća glavobolja, lupanje srca, mrlje u vidnom polju, preznojavanje, ponekad bol u grudima i stomaku, mučnina i povraćanje. U slučaju da pacijent boluje od trajne arterijske hipertenzije postoje izvesne znaci koji bi trebalo da pobude sumnju na tumor nadbubrežne žlezde: znatna kolebanja krvnog pritiska sa povremenim ortostatskim hipotenzijama (pad pritiska pri ustajanju), jaka glavobolja, preznojavanje, lupanje srca i anksioznost.

Dijagnoza
Analiza mokraće pokazuje visoke vrednosti kateholamina, a najpouzdaniju sliku pruža urin uzet tog dana kada je bolesnik imao skok pritiska. Ukoliko dijagnoza ne može da se uspostavi ovim putem, koriste se takozvani provokacioni testovi, dok se za lokalizaciju tumora koristi CT (kompjuterizovana tomografija), MR (magnetna rezonanca), abdominalna aortografija i scintigrafija srži nadbubrežne žlezde. Hipertenzija izaziva promene na srcu, krvnim sudovima, bubrezima i očnom dnu, a ukoliko napad traje dugo, moguć je i smrtni ishod zbog edema pluća, fibrilacije komora ili sloga.

Lečenje tumora nadbubrežne žlezde
Tumor nadbubrežne žlezde odstranjuje se operacijom, a pre toga se pacijent, u slučaju da ima tahikardiju ili aritmiju, dve do tri nedelje podvrgava terapiji blokatorima, da bi se umanjio rizik tokom hirurške intervencje. Prilikom operacije može doći do oslobađanja velike količine kateholamina i do naglog skoka pritiska, dok se nakon njegovog uklanjanja neretko dešava da pritisak naglo padne.

Pravilna ishrana i lekovite trave
Pre svega, treba potpuno izbaciti masnu i prezačinjenu hranu, alkoholna pića i cigarete.
Neophodno je jesti što više svežeg voća, povrća i žitarica koji sadrže veliku količinu antioksidanata kao što su vitamin C, E, beta-karoten, selen, cink, koenzim Q10, ali i fitohemikalije koje blokiraju rast kanceroznih ćelija. U namirnice bogate ovim nutrijentima spadaju kupus, kelj, karfiol, brokoli,uljana repica, začinsko bilje, ren, rotkva, rotkvice… U ovoj grupi je i beli luk koji zahvaljujući bogatom sadržaju ahoina uništava maligne ćelije. Pored toga, ovo povrće sadrži i sumporna jedinjenja koja povećavaju aktivnost makrofaga i T-limfocita, zaduženih za borbu protiv tumora. Pored toga, bržem oporavku pacijenta mogu mnogo da doprinesu i bilji napici na bazi hajdučice, kantariona, vodopije…

Celer
Ovo povrće sadrži fitoelemente pod zajedničkim nazivom kumarin, koji eliminišu slobodne radikale i tako sprečavaju oštećenje ćelija. Lekovitim materijama posebno je bogat sveže pripremljen sok od korena, kome se mogu dodati i listovi i stabljika, koji mu, doduše, daju pomalo gorak ukus.