nizak krvni pritisak lecenje

nizak krvni pritisak lecenjeSimptomi niskog pritiska

Kada je pritisak koji krv vrši na zidove krvnih sudova, tokom i nakon svakog otkucaja srca, niži nego što je to normalno, onda imate nizak krvni pritisak. Ovo može dovesti do nedovoljnog dotoka krvi u važnim organima vašeg tela kao što su srce i mozak. I to zatim dovodi do raličitih simptoma niskog krvnog pritiska.

Možete primetiti simptome niskog krvnog pritiska tokom upotrebe različitih lekova, kao što su oni koji se koriste za operaciju, sredstva protiv anksioznosti, za lečenje visokog krvnog pritiska, diuretici, lekovi za srce, antidepresivi, zatim i prilikom upotrebe narkotika, alkohola, idrugih vrsta droge. Takođe, možete primetiti simptome niskog krvnog pritiska usled dehidratacije, srčane mane, ili usled srčanog udara, anafilaksije, šoka, dijabetesa (naročito u poodmakloj fazi), i tako dalje.

Najčešći simptomi niskog pritiska

Najčešći simptomi niskog krvnog pritiska su vrtoglavica i nestabilnost. Ali, postoje i drugi simptomi, kao što su: nesvestica, crna ili krvava stolica, bol u grudima, teško disanje, nepravilan rad srca, konstantna visoka temperatura, glavobolja, bol u leđima, ili ukočen vrat. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, preporučljivo je da se što pre konsultujete sa lekarom.

Zbog niskog krvnog pritiska ne dobijaju svi delovi vašeg tela dovoljnu količinu krvi, pa samim tim ni ćelije ne dobijaju dovoljnu količinu kiseonika i hranljivih materija. Stoga, ni otpadni materijali u krvi neće biti otklonjeni.

Nemojte prevideti rizik od niskog krvnog pritiska ako imate kašalj sa sekretom, ili ako patite od dijareje, ako ne možete da jedete ili pijete, ako imate simptome upale urinarnog trakta, pa čak i ako imate reakciju na nove lekove, jer sve su to simptomi niskog krvnog pritiska.

Ako prirodno imate nizak pritisak, teško da ćete imati bilo kakve simptome ili potrebe za lečenjem.

Međutim, nizak krvni pritisak ponekad znači da nemate dovoljan dotok krvi u mozgu ili drugim vitalnim organima, što može dovesti do simptoma kao što su:

– Vrtoglavica
– Nestabilnost
– Gubitak osećaja za ravnotežu
– Nesvestica
– Zamućen vid
– Ubrzan, ili nepravilan rad srca (lupanje)
– Zbunjenost
– Mučnina
– Slabost i malaksalost

Ako osećate neki od ovih simptoma niskog pritiska nakon nagle promene položaja, npr. nakon ustajanja, patite od takozvane posturalne, ili ortostatske hipotenzije.

U ovom slučaju simptomi ne bi trebalo da traju duže od nekoliko sekundi, jer će se vaš krvni pritisak prilagoditi novom položaju. Ovaj tip niskog krvnog pritiska uglavnom pogađa ljude u starijem životnom dobu, kada to može dovesti do čestih padova. Slični simptomi se mogu pojaviti i nakon vežbanja.

Ako osećate simptome nakon jela, patite od postprandijalne hipotenzije, koja se češće pojavljuje kod starih ljudi, naročito kod onih koji imaju visok krvni pritisak, Parkinsonovu bolest ili dijabetes.

Nakon obroka, vašim crevima je potrebna velika količina krvi za varenje. Ako se vaši otkucaji srca ne povećaju dovoljno da održe nivo krvnog pritiska, doći će do opadanja krvnog pritiska, koje će dalje uzrokovati simptome.

Neki ljudi nakon ustajanja osećaju simptome niskog pritiska na duži vremenski period. To je tzv. hipotenzija na nervnoj bazi i najčešće pogađa decu i mlađe ljude.

Šta da uradite, ako imate simptome niskog pritiska

Ako mislite da upravo doživljavate epizodu sa niskim krvnim pritiskom treba da:
– Prekinete to što radite u tom trenutku
– Sednete ili legnete
– Popijete malo vode

Simptomi uglavnom prolaze nakon nekoliko sekundi ili minuta.